OPINIE | Prefer oricând un Poli Timișoara – ”FC U” Craiova decât un simulacru Botoșani – FCSB!

Victor VRÎNCEANU 08 May. 2021, 11:53 Opinii
OPINIE | Prefer oricând un Poli Timișoara - ”FC U” Craiova decât un simulacru Botoșani - FCSB!

Botoșani a pierdut 15 întâlniri cu FCSB dintr-un total de 20, în campionat. Deși moldavii se bat cu pumnul în piept că își apără corect șansele, statistica nu minte. Mai bine mă uit în liga a doua, unde poezia fotbalului are altă rimă în fiecare etapă. Craiova putea fi promovată matematic din această rundă, dar a pierdut cu Timișoara. Asta da surpriză! Acesta e fotbalul pe care îmi doresc să-l urmăresc. Nu prietenii între patroni și statistici irefutabile.

Acum două seri, Botoșani – FCSB 1-3 s-a terminat așa cum toată lumea știa încă dinaintea partidei ca se va termina. Recunosc, sunt un boem și m-am lăsat ușor influențat de discursul vizibil iritat (al câtelea?!) al lui Marius Croitoru de dinaintea partidei.

Antrenorul moldovenilor a declarat indignat că este o miză imensă să câștige cu FCSB pentru a arăta tuturor că oamenii de fotbal, ziariștii și microbiștii vorbesc prostii. Mulți spun că relația Botoșani – FCSB este una ce se poate încadra în ”Amintiri din Cooperativă”. Uitându-mă la meci am realizat că nu s-a schimbat nimic. Contestatarii cam au dreptate.

Valentin Cretu (S), de la FCSB, suteaza in timpul meciului de fotbal contra echipei FC Botosani din prima etapa a play-off-ului Ligii 1, disputat pe stadionul Marin Anastasovici din Giurgiu, duminica, 18 aprilie 2021. EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Ba chiar mi s-a părut curioasă atitudinea jucătorilor botoșăneni în momentul golului marcat de colegul lor, Hervin Ongenda. A zis cineva, și pe bună dreptate, că francezul s-a bucurat singur, nu l-a îmbrățișat niciun coleg.Mai curând golul i-a deranjat pe unii dintre ei. Concret nu vom afla niciodată de ce indiferent de echipa aliniată de Botoșani, deznodământul este mereu același.

Afaceri de peste trei milioane de euro pe axa Iftime – Becali

Dintr-un total de 20 de meciuri jucate în campionat împotriva FCSB-ului, Botoșani a câștigat o singură dată!, a remizat de patru ori, iar alte 15 întâlniri au fost câștigate de echipa lui Gigi Becali! La fel de constante ca meciurile pierdute sunt și relațiile comerciale dintre cele două cluburi.

FCSB cumpără frecvent jucători de la Botoșani, deci susține anual bugetul și supraviețuirea trupei moldave. Moruțan, Oaidă, Mihai Roman, Golofca, Soiledis, Miron, Haruț sunt jucătorii pe care Gigi Becali i-a luat de la Valeriu Iftime. În schimbul lor, patronul moldovean a încasat peste trei milioane de euro.

Valeriu Iftime, surprins alături de Mihai Stoica.

Stau și mă întreb acum. Un club mic ce vinde la FCSB de peste trei milioane de euro are interes ca FCSB să piardă campionatul și banii din cupele europene? Nu e oare mai profitabil ca echipa prietenului Gigi Becali să câștige titlul și să dorească să își întărească echipa în perioada următoare? Răspunsul se poate vedea în meciul de joi seară.

Craiova și Rapid nu sunt FCSB!

Dacă unele meciuri din play-off-ul Ligii 1 au devenit subiect de banc pentru microbiști, lucrurile stau diferit în lupta pentru promovarea din liga secundă. Craiova (Mititelu) putea ieri să își asigure matematic promovarea în elita fotbalului românesc. Teoretic, partida cu Poli Timișoara ar fi trebuit să fie doar o formalitate care să aducă victoria și aerul Ligii 1 în tabăra oltenilor. Frumusețea este că nu a jucat Botoșani cu FCSB. Timișoara lui Dan Alexa nu s-a predat și a dat de pământ cu trupa lui Eugen Trică. În minutul 28 era 2-0, iar la final s-a terminat 2-1. Bănățenii au luat cele trei puncte, au urcat pe loc de baraj și au amânat bucuria craiovenilor.

Alt meci care pe hârtie părea decis dinainte a fost Dunărea Călărași – Rapid 3-2. Giuleștenii au trei jucători împrumutați la Călărași, iar dunărenii trebuie să achite 30.000 de euro ca aceștia să poată fi folosiți în întâlnirile directe. Unde mai pui salarii neplătite de cinci luni – victoria rapidiștilor se vedea din avion. Dar și de această dată, nu joacă Botoșani cu FCSB.

Rapid a pierdut meciul, dar și șansa de a se distanța la șase puncte de principalul pericol, Mioveni. Diferența dintre giuleșteni și echipa de pe locul trei (poziție care dă baraj, nu promovează direct) este acum de doar trei puncte. Iar în ultima etapă se joacă Mioveni – Rapid.

Rapidiștii alternează jocurile bune cu cele nereușite
Rapidiștii alternează jocurile bune cu cele nereușite

Prefer oricând un Timișoara – Craiova din liga a doua decât un simulacru Botoșani – FCSB!

Ce frumos! Rapidul a fost la un pas să nu mai prindă play-off-ul. S-a calificat în ultimul meci, cu Metaloglobus, a câștigat primele două etape de play-off, după care a început din nou să scârțâie. Craiova a dominat campionatul o bună parte de timp, după care a adunat patru remize consecutive, a intrat în panică. Stângă a fost demis, a venit din nou Trică. Călărași părea condamnată. Timișoara la fel. Lucrurile se schimbă în liga a doua de la etapă la etapă.

Play-off-ul ligii secunde este un deliciu pentru microbiști, indiferent că e vorba de un Derby Rapid – Craiova sau că joacă primul loc cu o trupă de pe locurile 5-6. Nu același lucru se întâmplă în play-off-ul Ligii 1. Acolo știm deznodământul înainte de startul partidei. Liga secundă îmi redă pofta de fotbal. Prefer oricând un Timișoara – Craiova din liga a doua decât un simulacru Botoșani – FCSB! Țineți-vă bine! Urmează FCSB – Clinceni(luni de la 21:30), dar flerul îmi spune că voi prefera tot un Rapid – Timișoara sau Craiova – Csikszereda (ambele joi).

Foto: Sebastian Tătaru / Sport Pictures

Victor VRÎNCEANU 08 May. 2021, 11:53 Opinii
Pe aceeași temă