Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat, joi, că echipa care îi va lua locul Rapidului în campionatului Ligii 1, ediția 2016/2017, este ACS Poli Timișoara, club care ar fi trebuit să evolueze în Liga 2. Secretarul general Justin Ștefan a dezvăluit că LPF avea trei variante în situația în care Rapid nu va obține amânarea falimentului, două dintre ele fiind favorabile lui ACS Poli. UTA Bătrâna Doamnă nu a fost luată deloc în calcul pentru a lua locul giuleștenilor în Liga 1.
Justin Ștefan a spus în cadrul unei conferințe de presă că formația Rapid București se află în plină procedură de dizolvare și nu va juca în Liga 1 de fotbal, iar locul ei va fi luat de către ACS Poli Timișoara, prima echipă aflată sub linia retrogradării în sezonul 2015-2016. Secretar general al LPF a explicat și de ce s-a luat această decizie: clubul Rapid nu poate legitima jucători și nu poate aduce antrenori.
„Chiar dacă pe terenul de joc formația din Giulești și-a câștigat dreptul de a participa în Liga 1, din păcate, din punct de vedere juridic, nu vor putea participa. Adunarea Generală a oferit trei soluții în cazul Rapidului: situația în care cererea este admisă, cea în care este respinsă și cea în care se amână cererea. Ne aflăm în ultimul caz, ceea ce înseamnă că ACS Poli Timișoara va participa în Liga 1. Rapid este în faliment și are o capacitate de exerciții restrânsă. Asta înseamnă că singurele acte pe care le poate face clubul sunt cele de dizolvare. Înseamnă că nu pot aduce jucători sau antrenori. Rapid se află în plină procedură de dizolvare. Și dacă ar fi în procedură de insolvență, Rapid tot nu poate participa în competiție, ar trebui să urmeze o perioadă de reorganizare. Rapid mai poate juca doar dacă achita cineva toate datoriile până diseară. E nevoie de o minune”, a declarat Justin Ștefan în cadrul unei conferințe de presă.
Astfel, ACS Poli Timișoara nu va evolua în campionatul Ligii 2 în noul sezon, ci va continua tot în Liga 1, însă va începe cu o penalizare de 14 puncte: 6 puncte pentru că nu a îndeplinit condițiile de licențiere și 8 puncte pentru că nu a întrunit baremul prevăzut de către regulament. „Este o situație nefericită. Trebuie să analizăm soluții pentru evitarea acestor momente pe viitor. În plus, cred că este necesară modificarea regulamentului, astfel încât echipele aflate în insolvență să nu poată evolua în prima liga de fotbal”, a adăugat Justin Ștefan.
23 de echipe au cereri trimise la FRF pentru noul sezon al Ligii 2
În această situație, pentru noul sezon al Ligii 2, ediția 2016/2017, au rămas cu cereri de participare 23 de echipe, potrivit declarațiilor oferite pentru Liga 2.ro de Auraș Brașoveanu, unul dintre cei doi reprezentanți ai cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv al FRF: Dunărea Călărași, Dacia Unirea Brăila, SC Bacău, Farul Constanța, FC Academica Clinceni, UTA Bătrâna Doamnă, Chindia Târgoviște, CS Mioveni, FC Brașov, FCM Baia Mare, CS Balotești, ACS Berceni, CSM Râmnicu Vâlcea, Șoimii Pâncota, Olimpia Satu Mare, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Juventus București, CS Afumați, ASU Poli Timișoara, Luceafărul Oradea, Foresta Suceava (fosta Rapid CFR Suceava), Unirea Tărlungeni și Metalul Reșița.
Noul campionat al eșalonului secund ar trebui să debuteze pe 30 iulie cu un număr total de 22 de echipe. Totuși, startul sezonului ar putea fi amânat din cauza multelor probleme în care se află cluburile și în situația în care peste 50 la sută dintre echipele care vor juca în noul sezon vor solicita acest lucru.
Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Sebastian TĂ‚TARU