O viață costă 700 de lei! Detalii INCREDIBILE despre decesul lui Henry!

06 Aug. 2012, 11:49 Special
O viață costă 700 de lei!** Detalii INCREDIBILE despre decesul lui Henry!

700 de lei ar fi putut să-l facă pe Henry – atacant nigerian de 21 de ani legitimat la Delta Tulcea – să se întoarcă, după banalul amical de ieri, înapoi la prietena însărcinată. Peste câteva luni, jucătorul urma să fie pentru prima oară tată. 700 de lei i-ar fi costat pe organizatorii amicalului de la Balotești să aducă o Ambulanță la teren. Pe foaia de joc au apărut, în spațiul destinat Ambulanțelor, două mașini personale ale celor de la Balotești. Un lucru necesar oricând, dar mai ales acum, când canicula te ia de gât pe stradă și îți oprește respirația. Erau aproape 40 de grade la ora meciului Balotești – Delta Tulcea. La 11:50, jucătorul de culoare a intrat pe gazon. Cu o zi în urmă juca 45 de minute într-un alt meci de pregătire. Au fost patru astfel de partide săptămâna trecută!
La 11:56 cădea secerat la pământ, în timp ce ochii tuturor erau în altă parte. Urmăreau o fază banală de joc. Nimeni nu s-a apropiat de el timp de câteva minute.

Primul ajutor de la un spectator

Momentul de uluială a fost întrerupt de un om din tribună! Spectatorul a depășit starea de șoc generală și a sărit în teren pentru a-i acorda primul ajutor lui Henry: „Am văzut că nu se apropie nimeni de el. Aveam cunoștințe de prim-ajutor, pe care i le-am aplicat înainte să ajungă medicii”, a spus omul. Imediat s-au adunat în jurul celui căzut ceilalți fotbaliști, precum și oamenii din staff. Conform acestora, manevrele de resuscitare ar fi avut rezultat: „La un moment dat, parcă a avut puls. Dacă era o Ambulanță la stadion, poate că ar mai fi fost încă în viață”.
Ambulanța a lipsit însă pentru o economie de 700 de lei și cele două echipaje SMURD chemate au venit la 5, respectiv 7 minute distanță de momentul în care jucătorul s-a prăbușit la pământ. Rapid, dar ineficient. Lupta cu moartea se măsoară în secunde, nu în minute!

Resuscitat o oră, lăsat pe teren două

„Nicio clipă nu a dat semne că și-ar putea reveni”, au spus reprezentanții SMURD, care timp de o oră au încercat să-l readucă la viață pe jucătorul nigerian. Nimic, niciun semn de la 12:05 până la 13:12. 67 de minute de încercări inutile, spre disperarea celor din jur. „De când am venit, era în stop cardio-respirator. E posibil ca fotbalistul să fi avut o malformație a inimii, dar încă nu putem da un verdict”, a completat Ioana Tănase, medicul care a ajuns la stadionul din Balotești și care a declarat decesul jucătorului.

Imaginea lăsată după plecarea echipajului SMURD atinge absurdul. Corpul lui Henry e acoperit cu un soi de folie găsită de oameni în grabă și lăsat timp de 30 de minute în locul în care și-a găsit sfârșitul. În stânga, o mașină de Poliție, iar lângă trupul neînsuflețit un localnic cu o țigară în gură. Asta în timp ce în zonă veneau și plecau oameni în lacrimi cu un murmur comun: „Nu trebuia, nu trebuia….”.

„Era sănătos tun!”

Cauzele tragediei de la Balotești sunt încă necunoscute. Reprezentanții IML au spus că vor anunța zilele următoare, în urma necropsiei, motivul decesului fotbalistului de 21 de ani. Prima ipoteză lansată a fost că jucătorul de culoare ar fi avut probleme cardiace și că ar fi jucat fotbal pe proprie răspundere. Oficialii Deltei, precum și foștii săi antrenori au negat acestă posibilitate: „Era sănătos tun!”. Speculația a fost alimentată de faptul că, la sosirea nigerianului în România, acesta nu a putut să evolueze timp de șase luni. „Fiind minor, au fost ceva probleme cu viza. A fost nevoie ca Ion Marin să îi devină tutore legal. Atâta tot!”, a explicat Constantin Gache, care la acea vreme era angajat al Farului.

Moartea lui Henry lasă în urmă multe întrebări. Sunt întrebările puse de fiecare dată la o asemenea tragedie. Din păcate, ele rămân mereu fără răspunsuri. În urma lui Henry rămâne o tânără însărcinată, care în câteva luni avea să nască primul copil al fotbalistului de 21 de ani

A fost ca un fiu pentru mine. Sunt șocat. Sunt trist. Nu știu ce aș putea să spun. E dureros
Cristian DULCA, antrenor U Cluj

În iarnă, la vizita medicală, era sănătos tun. Chiar eu i-am dat viza
Nicolae STOICA, specialist în medicină sportivă

„Copilul” lui „Săpăligă”

Aventura românească a lui Henry a început acum 5 ani. Avea doar 16 ani când Ion Marin l-a remarcat și l-a adus la Farul: „Era talentat, nu avea cum să nu iasă în evidență”, spune el. Pentru a-l aduce în România, antrenorul a trebuit să îi devină tutore legal. La fel s-a întâmplat și cu ceilalți trei africani – printre care și Fatai de la Astra – care i-au luat ochii. Un alt om din fotbal de care Henry s-a apropiat a fost Cristi Dulca. „Sunt șocat! Era dorit de echipe de Liga I și chiar i-am spus că o să îi pun o vorbă bună!”.

Articol scris de Costin NEGRARU și Sorina OPRIȚESCU

06 Aug. 2012, 11:49 Special
Tags:
Pe aceeași temă