„O să-l dau la Comisia de Disciplină pentru că jignește, calomniază și habar nu are pe unde merge”

Marius ANGHEL 11 Dec. 2012, 16:28 Special

După ce săptămâna trecută Auraș Brașoveanu, președintele Dunării Galați și totodată președintele desemnat al viitoarei Ligii Profesioniste pentru Liga 2, i-a atacat pe cei din FRF că distrug multe cluburi prin decizia lor de a impune licențierea și pentru eșalonul second, ieri, Mircea Sandu, președintele FRF, i-a răspuns, într-o conferință de presă, oficialului echipei moldovene, desființându-l și propunându-l la judecăre de Comisia de Disciplină. „Nașu”” l-a acuzat pe Brașoveanu de „minciună sfruntată nerușinată, dezinformare și jignire”, ba mai mult, a luat fiecare declarație în parte făcută de președintele Dunării și a contrazis-o.

Iată cum și-a început Mircea Sandu discursul împotriva lui Auraș Brașoveanu:

„Și dacă tot vă spuneam despre un anumit personaj care chiar este nesimțit, mă refer la domnul Aurel Brașoveanu, care a întrecut orice măsură dând o declarație pe site-ul www.liga2.ro care însumează tot ceea ce înseamnă minciună sfruntată nerușinată, dezinformare, jignire, un om zero. Deci ce spune: „Este o încercare de manipulare a competiției sportive. Vor neapărat să reducă numărul de echipe și încearcă să o facă prin impunerea licențierii, știind că prin regulament nu au cum”.
Fals, habar nu are acest atotștiutor care la toate Adunările Generale se ridică și se erijează în cunoscător absolut a tuturor regulamentelor. Statutul Federației oferă această posibilitate de a reduce numărul echipelor fără niciun fel de problemă. Comitetul Executiv poate decide. Dincolo de asta, primul sezon competițional în care s-a efectuat licențiarea cluburilor din Liga a II-a a fost 2011-2012 și nu acum. Ba din contră, pentru 2012-13 s-a renunțat, deci anul ăsta s-a renunțat la licențierea cluburilor din Liga a II-a, întrucât, la vremea respectivă, statutul nu fusese aprobat de justiție.”
, a spus președintele FRF.

„La licențiere nu călcăm pe nimeni pe grumaz”

Sandu spune că introducerea licențierii și la Liga a II-a are menirea de a îmbunătății viața fotbalistică, enumerând trei motive care ajută formațiile și nu le distruge. Președintele Federației nu înțelege de ce toți conducătorii formațiilor românești fug de aceste responsabilități ce până la urmă sunt benefice.

„La licențiere nu „călcăm pe nimeni pe grumaz”, așa cum se pronunță cazul respectiv, ci contribuim la îmbunătățirea disciplinei financiare a cluburilor, la îmbunătățirea infrastructurii stadionului de joc și a bazei de antrenament, la perfecționarea personalului angajat ca să nu evoc decât trei dintre cele cinci criterii de licențiere, iar Comitetul Executiv a primit aprecieri din partea membrilor afiliați pentru această decizie. Și încă ceva. Majoritatea cluburilor din Liga a II-a au datorii la stat, datorii mari, care, apropo de „călcatul de grumaz”, nu sunt evaluate pentru acordarea licenței.

„UEFA impune licențierea doar la echipele din cupele europene. În Spania, ca exemplu, doar la astfel de cluburi se cere licența, iar la noi se merge până la liga a doua”. Corect. Spania, într-adevăr, așa este, dar este singura din cele 53 de asociații naționale care procedează astfel. Vreau să vă spun că țările nordice și Germania au licențiat cluburile feminine.

Așa că acest impertinent chiar nu știe pe unde merge. Până la urmă stai și te întrebi ca nu cumva licențierea este singura cale de atingere de standarde și rigorile UEFA, fiind și o cale de progres. Ca să dau un singur exemplu: fair-play-ul financiar inițiat de UEFA pentru asigurarea continuității competiției, transparenței și credibilității în acest fenoment ca măsură complementară licențierii cluburilor. De ce fug de asta?”, mai spune Mircea Sandu.

Numai 3 cluburi s-au înscris în programul Hattrick

Nașu” a discutat și despre programul Hattrick, cel în care FRF și cluburile colaborează pentru modernizarea suprafețelor de joc a stadioanelor acestora, spunând că proiectul a fost un fiasco total, doar trei cluburi depunându-și documentația pentru a beneficia de bani. Cât despre Auraș Brașoveanu, Sandu spune că echipa pe care o conduce „n-a depus absolut nimic”.

„De asemenea, „fiecare club trebuia să primească 140.000 de euro prin Hattrick 3, iar FRF, în loc să-i împartă, îi bagă pe toți în hotelul centrului național de pregătire de la Buftea. Se invocă depunerea târzie a dosarelor, dar nu e adevărat. Le reamintesc că FCM Dunărea a fost prima care a depus documentația, în timp util. Vom informa UEFA despre aceste nereguli”. Niciun club nu primea vreun ban. Proiectul era, și v-am informat la vremea respectică, ca 22 de echipe din Liga a II-a să refacem terenurile de joc printr-o coparticipare, Federația Română de Fotbal prin programul Hattrick (140 de mii deoparte) și clubul interesat direct sau prin proprietate era primăria sau consiliul local (era încă 140 de mii). Era un studiu făcut de o societate cu domeniu de activitate specific.

În luna aprilie trebuia să încheiem. Am prelungit până în august și doar 3 cluburi s-au înscris, astea au depus dosarele, documentația: Delta Tulcea, FCM Bacău și cu Mioveni. Acest individ care n-a depus absolut nimic, a depus o hârtiuță de la ăia care i-au construit lui terenul II, niciun dosar, absolut nimic. Bun. Pe acest individ o să-l dau la Comisia de Disciplină pentru că chiar jignește, calomniază și habar nu are pe unde merge. Asta, apropo de cu cine lucrăm în fotbal., și-a încheiat Mircea Sandu discursul împotriva lui Brașoveanu.

„De la anul se vor acorda 2 tipuri de licențe”

Președintele FRF a mai anunțat că membrii Comitetului Executiv au aprobat noul manual de licențiere care prevede două tipuri de licențe, una pentru echipele care vor participa în cupele europene și alta, pentru competițiile interne.

El a explicat că formațiile care vor participa în cupele europene în sezonul 2013-2014 vor fi obligate să îndeplinească toate criteriile privind plata datoriilor, la fel ca și până acum. În schimb, pentru licența națională cluburile vor fi obligate la plata restanțelor financiare către terți cu exepția datoriilor privind taxele și impozitele.

„Am aprobat în Comitetul Executiv manualul de licențiere cu două faze: faza europeană și faza națională. Pentru licența națională, datoriile cluburilor către bugetul statului nu interesează. Datoriile la jucători, la salariați, CAS-uri și așa mai departe vor fi obligatorii. Celelalte datorii însă, la taxe și impozite, nu. Acestea reprezintă problema cluburilor care vor răspunde în fața Legii. Însă pentru participarea în cupele europene, adică pentru licența europeană, se ia totul în calcul. Deci se licențiază toate cluburile pentru 2013-2014. Dacă ești în cupele europene, trebuie să îndeplinești criteriile de la cap la coadă, dacă nu ești, trebuie să îndeplinești criteriile pentru licența națională”, a spus Sandu.

Există meciuri trucate, dar nu au fost descoperite

Președintele FRF crede că în fotbalul românesc există meciuri trucate pentru pariuri, dar susține că până acum acestea nu au fost descoperite. El afirmă că ofițerii de integritate angajați conform regulamentelor UEFA au făcut anchete în ultima perioadă, dar acestea nu au dus la dovezi palpabile.

„Noi facem ce fac toate federațiile europene. Avem doi ofițeri de integritate, unul e general, iar celălalt e colonel, însă până azi nu au descoperit nimic prin acțiunile făcute. În legătură cu Voința Sibiu, echipă care a susținut în Turcia două partide amicale suspecte că au fost trucate în scop de pariuri, comisia a procedat la audierea a patronului, a antrenului și a șase jucători. Din verificarea făcută nu au rezultat dovezi palpabile care să susțină acuzația de trucare a meciurilor în cauză. Eu cred că se întâmplă și la noi (n.r. – meciuri trucate pentru pariuri), dar iată că deocamdată nu a ieșit nimic la iveală. Cred că e posibil să ne ajute cei cu ascultările. Dar deocamdată nu s-a demonstrat nimic”, a explicat oficialul FRF.

Încep lucrările la hotelul de la Centrului de Fotbal din Mogoșoaia și la o anexă la Casa Fotbalului

În anul 2013, federația va începe lucrările la un hotel în cadrul Centrului de Fotbal din Mogoșoaia și la o clădire anexă la Casa Fotbalului care va găzdui printre altele sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor. „Printre obiectivele FRF pentru 2013 se numără revizuirea regulamentelor în acord cu normele FIFA și UEFA, inclusiv a statutului conform modificărilor pe care UEFA le va face la propriul statut. De asemenea, se vor începe lucrările la hotelul de la Buftea cu 60 de locuri și la clădirea anexă de la Casa Fotbalului. Aceasta din urmă se va construi undeva în zona parcării, iar la parter va avea un magazin de prezentare și vânzare a produselor care reprezintă FRF și echipele naționale, la etajul întâi va fi sediul CCA, iar la etajul doi un birou și o sală pentru diferse activități”, a menționat Sandu.

Articol scris de Marius ANGHEL și Marius ȚONE (Mediafax)

Marius ANGHEL 11 Dec. 2012, 16:28 Special
Pe aceeași temă