Noul format al Ligii 2 și cedarea drepturilor TV către FRF, subiecte tratate „delicat” de Burleanu la întâlnirea cu reprezentanții cluburilor

Marius ANGHEL 25 Jul. 2015, 14:32 Special
  • Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a avut în ședința cu reprezentanții cluburilor din Liga 2, de miercuri, două ieșiri prin care a vrut să demonstreze că el este șeful și că ceea ce spune trebuie îndeplinit.
  • Problema organizării noului sezon din eșalonul secund, cu două sau o singură serie, l-a făcut pentru prima dată să își impună dorința și să pună presiune prin anunțarea unui nou regulament prin care cluburile să fie pedepsite drastic. Burleanu vrea ca din cele 27 de echipe înscrise cel puțin cinci să se răzgândească și să meargă în Liga 3 pentru ca Liga 2 să fie formată încă din acest sezon dintr-o singură serie.
  • Cedarea drepturilor TV de către cluburi la FRF a fost un alt moment în care șeful federației a amenințat că pune meciurile celor care se opun la ore infernale. FC Rapid și Oțelul ar prefera să își vândă singuri drepturile, nu la comun, așa cum vor majoritatea formațiilor.

 

Cedarea drepturilor TV de către cluburile care vor lua start în noul sezon al Ligii 2 către Federația Română de Fotbal și scoaterea acestora la vânzare, la comun, a reprezentat un alt punct pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 22 iulie, de la Casa Fotbalului. Întâlnirea de peste trei ore dintre reprezentanții FRF, în frunte cu președintele Răzvan Burleanu, cu împuterniciții tuturor cluburilor înscrise să participe în campionatul eșalonului secund, ediția 2015-2016, ar fi trebuit să clarifice în mare măsură, cel puțin, viitorul apropiat al Ligii a 2-a, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Luni, 27 iulie, propunerile rezultate din această ședință (în privința componenței seriilor, a lotului echipelor, sistemului competițional și desfășurarea acestuia) aveau scopul de a fi date către vot în Comitetul Executiv al FRF, pentru ca lucrurile să se așeze și fiecare să știe cu exactitate ce îl așteaptă și ce ar trebui să facă, din toate punctele de vedere, pentru a fi pregătit cât mai bine în fața noului sezon fotbalistic. Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece tocmai președintele Răzvan Burleanu nu a fost mulțumit de numărul mare de înscrieri în noul eșalon (27 din 28 de cluburi, chiar și ultima, FCM Dorohoi, depunând cu întârziere de o zi peste termenul limită cererea) și le-a dat un nou termen de gândire conducătorilor pentru a-și recalcula încă o dată posibilitățile și a se duce în Liga 3, în cazul în care nu pot fi siguri că nu ajung la neprezentare, abandon sau excludere. În această situație nedorită urmează a se aplica sancțiuni drastice, de retrogradare în ultimul campionat al județului din care fac parte. Șeful FRF vrea o singură serie încă din acest sezon și pune presiune pentru ca cel puțin cinci echipe să se răzgândească în privința înscrierii în noul campionat al Ligii 2. În situația în care vor rămâne maxim 22 de cluburi, se va merge pe varianta mult dorită de Burleanu.

„Le-am transmis cluburilor, iar luni acest lucru va fi întărit și din punct de vedere regulamentar, că o echipă care începe competiția și se retrage ulterior, atunci ea va fi retrogradată în ultimul eșalon fotbalistic în județul respectiv. Acest lucru nu era cunoscut de cluburi, de aceea, până la 29 iulie, fiecare are dreptul să se gândească încă o dată dacă începe competiția sau nu. La 29 iulie putem să ajungem și la o singură serie chiar din următorul sezon, în contextul în care mai mult de cinci echipe se retrag. Adică dacă ele conștientizează că au șanse mari să se retragă pe parcusul competiției. Și astfel, în loc să se ducă în Liga a V-a sau a VI-a, fac un pas înapoi și joacă în Liga a III-a. Până acum regulamentul era sancțiune cu retrogradare în eșalonul imediat inferior pentru retragere, dar de acum va fi unul mult mai dur pentru a nu afecta competiției”, a spus Burleanu la ieșirea din ședință.

Astfel, Comitetul Executiv de luni nu va avea rolul de a edifica cât mai repede situația haotică din Liga 2, ci de a extinde termenul de înscriere în Liga 2 și 3 (de pe 20 iulie până pe 29 iulie) pentru a-i face pe plac președintelui și, totodată, de a introduce un nou regulament, drastic, împotriva cluburilor.

„O să facem tot ce ne stă în putință pentru a vă programa meciurile la ore infernale”

Perioada de meditare, în noile condiții, a fost indicată în urma votului din sală, aceasta urmând a se încheia peste fix o săptămână din acel moment, pe 29 iulie, adică după următoarea ședință de Comitet Executiv. Tot în această miercuri este termenul limită în care cluburile trebuie să trimită în scris că sunt de acord să cedeze drepturilor TV, iar FRF să înceapă, cât mai urgent, crearea caietului de sarcini pentru organizarea licitației la comun. În sezon recent încheiat, niciun meci din Liga a 2-a n-a fost transmis pe un post național din cauză că echipele au dorit să vândă la comun, ca și acum, însă voiau să o facă prin intermediul Ligii Profesioniste de Fotbal pentru Liga 2 (LPF 2), organism nerecunoscut de FRF, deci ar fi făcut o acțiune ilegală. Oferte singulare au fost, gen ACS Poli sau Academica Argeș, însă s-a preferat rămânerea la comun pentru ca toate echipele să beneficieze de bani, așa cum se practică și în Liga 1.

În urma acestor discuții, în privința cedării drepturilor, președintele FRF a pus din nou presiune, vrând parcă să demonstreze că el este șeful. După ce a solicitat o primă părere reprezentanților cluburilor, dacă sunt de acord sau nu, și s-a lovit de refuzul sau reticența echipelor învățate cu bani mulți din Liga 1 a trecut la un alt ton. „Vreți să fie ca anul trecut și nicio echipă să nu fie transmisă? Trebuie să vă decideți dacă sunteți de acord sau nu să cedați drepturile TV federației pentru că deja este târziu, începe campionatul și durează până se face caietul de sarcini și, implicit, vânzarea. Organizăm o licitație în care să vindem dreptul de televizare a meciurilor din Liga a 2-a pentru trei ani. Înțeleg că unii dintre voi aveți deja oferte și nu ați vrea, însă trebuie să rămâneți uniți și așa se obține un preț și mai mare. Toată lumea trebuie să primească bani, în mod diferit, ce-i drept. Altfel nu vom reuși niciodată. Nu vreți!? Păi atunci o să facem tot ce ne stă în putință pentru a vă programa meciurile la ore infernale, să nu jucați când vreți voi”, așa ar fi sunat discursul lui Burleanu, conform surselor Liga2.ro.

După ședință, atunci când conducătorii cluburilor au ieșit să ia aer sau să fumeze, aceștia nu s-au ferit să comenteze la adresa președintelui FRF: „Vine la noi și ne impune să-i dăm drepturile TV fără să aibă vreo discuție concretă în acest sens cu vreo televiziune. Trebuia să vină cu o hârtie. Nici nu știm dacă e cineva interesat să ne transmită meciurile. Așa, e ușor de spus, vindem, dar cui? Vrea să vândă blana ursului din pădure”.

În același timp, Burleanu apărea în fața reporterilor și declara, în privința drepturilor TV, că FRF se va ocupa de licitație. „Aproape în totalitate membrii cluburilor prezenți azi au spus că e în regulă ca licitația de vânzare a drepturilor TV ale meciurilor din Liga a II-a să fie organizată de FRF. Și implicit ca drepturile TV să fie cedate federației. Și bineînțeles, federația își oferă doar suportul pentru organizarea licitației, fără să fie interesată de niciun comision sau altceava”, a spus președintele.

Cluburile vor simplificarea cerințelor de formare a lotului de 25 de jucători, chiar eliminarea lor

Pauza a fost și momentul în care reprezentanții FRF au părăsit sala „Nicolae Dobrin” și, după câteva clipe de respiro, mai puțin de jumătate dintre reprezentanții cluburilor prezenți la ședință s-au reîntors la locurile lor pentru a discuta despre problemele pe care le întâmpină în alcătuirea lotului pentru noul sezon. Deoarece nu s-au înțeles în această privință atunci când s-a atins acest subiect pentru prima dată, când în sală era și Răzvan Burleanu, discuția a fost continuată ulterior cu Adrian Stângaciu, președintele Comisiei Juridice. Și în ora petrecută doar între conducători părerile au fost împărțite, au fost multe neînțelegeri și s-a demonstrat că nu se cunosc noile cerințe din regulament în privința jucătorile pe care fiecare club trebuie să-i aibă în lot, însă cu toții aveau același gând: „Să anuleze tot pentru că FRF nu poate decide pe banii noștri. Ne facem lot din 30 de jucători dacă avem bani, nu pot să ne limiteze la 25 și dintre ei să avem atâți de mulți juniori. Suntem de acord să avem doi jucători under 19 în teren, dar sunt prea multe cerințe, cu extracomunitari, cu juniori formați de noi, pe plan național, etc.”. În final, s-a decis ca reprezentanții cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv să propună, luni, la vot simplificarea acestor noi reguli în privința lotului și să nu se restricționeze doar la 25 de jucători.

Conform modificărilor din ROAF legate de obligativitatea de a avea în noul sezon un lot format din maximum 25 de jucători, printre aceștia trebuie să se regăsească obligatoriu șase fotbaliști formați pe plan național și doi în propriul centru. În acest lot se acceptă maximum doi extracomunitari, în timp ce pe parcursul meciurilor de campionat sau cupă trebuie să fie în teren cel puțin doi jucători Under 19. Mai mult, în lotul de 18 ce vor fi trecuți pe foaia de joc la un meci oficial, zece dintre ei trebuie să fie formați pe plan național.

Sezonul 2015-2016 a Ligii a 2-a va începe la 29 august. Momentan, până cel devreme 29 iulie nu se știe dacă noul sezon va avea două serii sau una singură, în cazul în care se va ajunge la retrageri în acest scurt interval care a mai rămas.

Articol și foto de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 25 Jul. 2015, 14:32 Special
Pe aceeași temă