Nou-promovatele din Liga a II-a primesc un bonus: Cupa Ligii

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 08 Apr. 2014, 19:27 Actualizat: 08 Apr. 2014, 19:28 Special
Nou-promovatele din Liga a II-a primesc un bonus:  Cupa Ligii

În urma Adunării Generale a LPF, ce a avut loc astăzi, marți, s-a decis reînființarea Cupei Ligii, competiție ce se va desfășura din sezonul viitor, 2014-2015, și unde vor lua parte toate cele 18 echipe din Liga I. Nou-promovatele din Liga a II-a vor juca un baraj, iar în final vor participa 16 echipe. Partidele din această competiție se vor disputa în datele în care campionatul este oprit pentru meciurile echipei naționale, iar câștigătoarea va încasa 250.000 de euro.

„Adunarea Generală a aprobat organizarea Cupei Ligii. Vor participa 18 echipe, însă cele patru nou-promovate vor disputa câte un meci eliminatoriu pentru a rămâne 16 formații. Apoi, începând cu 16 echipe se joacă optimi, sferturi, semifinale și finala, după împerecherea într-o singură urnă. Doar semifinalele se joacă în dublă manșă pentru ca echipele să se poată exprima în două meciuri. S-au stabilit și premiile, în prima fază se acordă câte 1 la sută, adică 10.000 de euro pentru fiecare participantă. În sferturi se acordă 2 la sută, adică 20.000, apoi mai sus 2,5 la sută astfel încât în finală 10 la sută ia câștigătoarea trofeului și 7 la sută finalista. Teoretic, echipa care câștigă Cupa Ligii încasează aproximativ 250.000 de euro. Cupa Ligii se va disputa din sezonul 2014-2015, cu precizarea că această rețetă financiară este pentru un singur an, urmând ca în funcție de atractivitatea competiției să se rediscute la finalul sezonul următor. Competiția se desfășoară, dar condițiile financiare pot fi modificate”, a spus Anghelache la finalul Adunării Generale a LPF.

Câștigătoarea competiției nu va primi și dreptul de participare într-o cupă europeană. „Nu am prevăzut ca echipei câștigătoare să îi revină și un loc în cupele europene pentru că avem locuri puține. Dar dacă ne vom îmbunătăți coeficientul putem avea în vedere ca și în Anglia, țară care are șapte locuri în cupele europene, ca echipa câștigătoare să fie automat calificată în Liga Europa”, a menționat oficialul dinamovist.

Conform acestuia, calendarul competițional nu va fi încărcat de partidele din Cupa Ligii deoarece acestea vor fi programate la datele la care echipa națională va disputa meciuri oficiale sau amicale. „Datele libere vor fi datele meciurilor echipei naționale, pentru că o prevedere importantă este faptul că la Cupa Ligii jucăm cu jucătorii pe care îi avem la momentul partidei. Asta pentru că unul dintre obiectivele Cupei Ligii este acela de a constitui niște meciuri oficiale pentru jucătorii de rezervă pentru a se putea evidenția”, a mai afirmat Anghelache.

Conform contractului de valorificare a drepturilor TV a partidelor din Liga I semnat cu firma Intel Sky Broadcast, Liga Profesionistă de Fotbal primește în plus suma de 1 milion de euro anual dacă organizează și Cupa Ligii.

Articol scris de Marius Țone (Mediafax)

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 08 Apr. 2014, 19:27 Actualizat: 08 Apr. 2014, 19:28 Special
Pe aceeași temă