Momente de groază în Bihor! „Zi-le să oprească meciul că mi-e rău!”. Apoi a picat pe teren. Un jucător de 24 de ani a supraviețuit dramatic unui infarct. Firul evenimentelor

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 23 Apr. 2017, 19:49 Actualizat: 26 Apr. 2017, 17:51 Special
  • Momente de un dramatism total au avut loc sâmbătă, la puțin timp după ora 15:00, în cadrul meciului disputat în orașul bihorean Aleșd, între echipele Crișul Aleșd (locul 11) și CS Diosig Bihardioszeg (locul 1). Partida din etapa a 22-a a Ligii a 4-a Bihor a fost întreruptă în minutul 9, la scorul de 0-0, după ce unul dintre fundașii formației gazdă, Andrei Cătană (24 de ani – foto mic), a căzut pe teren fără să fie lovit de cineva. Jucătorul, proaspăt căsătorit și tatăl unei fetițe, apucase să îi spună unui adversar aflat lângă el să ceară oprirea jocului pentru că îi este rău, iar imediat după aceea a căzut pe gazon, suferind un stop cardiac. Momentele care au urmat au fost de-a dreptul dramatice și s-au derulat cu repeziciune ce până la urmă i-au salvat viața tânărului jucător care în trecut a fost în vizorul celor de la FC Bihor.

 

Gado, zi-le să oprească meciul că mi-e rău!!”, a apucat să îi spună, în minutul 9 al jocului, Cătană lui Ramses Gado, atacantul echipei Diosig, ca apoi să se prăbușească la pământ, scrie bihorpenet.ro. „Faraonul”, fostul jucător al Oțelului, Inter Curtea de Argeș, CSMS Iași sau CS U Craiova, a împietrit în acel moment. La fel e și Emil Popa, al doilea atacant al oaspeților, care este angajat la pompieri și e învățat cu astfel de momente.

„Era lângă mine, faza se petrecea în altă parte, când mi-a spus că îi e rău și s-a lăsat jos. Am strigat să intervină de pe bancă, apoi am văzut că în câteva secunde a început să tremure, apoi l-au resuscitat…Doamne, momente de groază! Am rămas șocat. Doamne ajută-i să se facă bine”, a rememorat, îngrozit, pentru bihon.ro, Ramses Gado, momentul în care Cătană s-a prăbușit pe teren.

Medicul Crișului și un suporter al lui Diosig, paramedic, îi sar în ajutor

Noroc cu medicul echipei gazdă, Dorel Miere, care a avut o prezență de spirit fantastică! Și-a dat seama despre ce este vorba și a țâșnit spre jucătorul căzut pe gazon. Aceleași gânduri le-a avut și un spectator, suporter al echipei oaspete. Din tribună, acesta îi strigă atacantului Emil Popa: Emile! Ia-i pulsul… Acum!”. E vocea paramedicului Andrei Coita, coleg cu Popa. Între timp medicul Miere, ajunge la Cătană, care devenea cianotic.

Emil Popa îi strigă colegului său, paramedicul Coita, să vină urgent, dându-și seama că situația este gravă. Coita nu stă pe gânduri, sare gardul și în câteva secunde este lângă jucătorul aflat în agonie. Se sună la 112 și se cheamă de urgență ambulanța. Împreună cu medicul Dorel Miere încep resuscitarea lui Andrei. Pulsul îi revine și dispare de câteva ori.


Au fost momente dramatice la Aleșd, cu tânărul jucător Andrei Cătană căzut pe gazon după un infarct. Foto: Alesd Online

Un al suporter, cu flexul la el, a deschis poarta pentru a intra ambulanța

În mai puțin de cinci minute ambulanța e la fața locului, însă, între timp, gazdele și-au dat seama de o altă problemă. Poarta de acces pe care trebuia să intre ambulanța este blocată! Și totuși, situația este rezolvată. Absolut incredibil… În tribună se află un muncitor, care are la el un flex, în portbagajul mașinii aflate în parcare! Dă fuga la ea, ia flexul și taie lanțul care leagă poarta, fix cu câteva secunde înainte ca ambulanța să-și facă apariția!


Medicul Dorel Miere și paramedicul Andrei Coita i-au oferit primul ajutor lui Cătană până a ajuns ambulanța. Foto: Alesd Online

În drum spre Oradea, ambulanța a trecut cu câteva minute înainte de producerea unul accident care a blocat circulația

Potrivit bihorpenet.ro, după spusele jucătorilor celor două echipe, vreme de mai bine de 30 de minute Andrei Cătană a fost resuscitat. În timpul intervenției, cei de pe ambulanță solicită intervenția elicopterului SMURD, însă după mai multe discuții le este comunicat că, în acel moment, prezența aparatului de zbor nu este posibilă. În cele din urmă, lui Cătană îi revine pulsul și este urcat în ambulanță. Se pornește spre Oradea, la Spitalul de Urgență. Dacă se întârzia câteva minute, situația dramatică putea deveni tragică. La o scurtă perioadă de timp după ce ambulanța a trecut de zona Urvind – Tileagd, în acel perimetru s-a produs un accident care a blocat toată circulația! Protagoniștii meciului de la Aleșd, care se întorceau spre Oradea, au fost nevoiți să o ia pe o rută ocolitoare, astfel că dacă accidentul s-ar fi petrecut înainte ca ambulanța să treacă prin acea zonă, Andrei Cătană ar fi rămas blocat!

Ne-am întors, apoi am înconjurat barajul, am mers prin Țețchea, iar la Tileagd am luat-o pe un drum paralel. Împreună cu colegii ne rugam să fi trecut ambulanța pe acolo înainte de a se fi produs accidentul”, a spus Vlad Ghețe, portarul echipei din Diosig.

În drumul spre Oradea, în întâmpinarea ambulanței cu Andrei Cătană în ea este trimis un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă SMURD. Jucătorul este transferat și apoi ajunge cu bine la Spitalul de Urgențe.

„N-am pățit în toată cariera mea așa ceva. Să dea Dumnezeu să se facă bine copilul ăsta. Asta e cel mai important acum. Medicul nostru și un paramedic venit de la Diosig au intervenit imediat și i-au făcut operațiunile de resuscitare, apoi a venit rapid și ambulanța”, a declarat, pentru bihon.ro, antrenorul Crișul Aleșd, Mircea Madar. Meciul nu a mai fost reluat și se va desfășura la o dată ce va fi stabilită ulterior de AJF Bihor.

Comă indusă, dar trezit a doua zi. Cătană este bine

Internat la Secția Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Oradea, Andrei Cătană a fost băgat în comă indusă, a fost intubat, ventilat mecanic și i s-au făcut mai multe tipuri de analize, inclusiv coronorografie. După primele investigații, s-a transmis că nu a fost vorba de un infarct. Medicii orădeni vor efectua însă investigații suplimentare pentru a vedea care a fost cauza stopului cardiac.

A doua zi, duminică, jucătorul a fost trezit din coma indusă și a reușit, conform unor surse, să se ridice în șezut. A fost dezintubat, iar pulsul și tensiunea erau în limite normale. Informația a fost confirmată și de reprezentanții spitalului. „Pacientul este mai bine, conștient, echilibrat. Urmează să i se facă transferul pe secția de Cardiologie”, a declarat, pentru Bihoreanul, dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Județean Oradea.


Mesaje ale oficialilor echipei Crișul Aleșd, postate pe pagina de facebook a clubului bihorean


Echipa Crișul Aleșd, cu Andrei Cătană al doilea din rândul de sus, de la stânga la dreapta. Foto: facebook Crișul Aleșd

Articol scris de Victor MIHALCEA (bihorpenet.ro) și Marius ANGHEL

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 23 Apr. 2017, 19:49 Actualizat: 26 Apr. 2017, 17:51 Special
Pe aceeași temă