Modelul ASU Poli n-a făcut valuri și la malul Dunării: Proiectul AFC Drobeta, amânat pentru 2014

Marius ANGHEL 10 Sep. 2013, 20:37 Special
Modelul ASU Poli n-a făcut valuri și la malul Dunării:** Proiectul AFC Drobeta, amânat pentru 2014

Demarată de un grup de fani, inițiativa de a reînființa adevărata echipă a Severinului, FC Drobeta, pe  modelul ASU Poli Timișoara, s-a dovedit a fi sortită eșecului

Deși proiectul început pe facebook avusese peste 400 de utilizatori care au dat like paginii AFC Drobeta 2013, iar vizualizările tuturor postărilor au fost de câteva mii, doar 25 de fani și-au manifestat dorința de a deveni membri cotizanți, cu 100 lei anual. Inițiativa fusese mediatizată și în mass-media, însă severinenii au lăsat încă o dată impresia că vor fotbal fără să scoată un ban din buzunar.

De altfel, în sezonul trecut, primul după 7 decenii pe prima scenă, pe Stadionul Municipal au existat meciuri la care au fost doar 300 de plătitori, cum s-a întâmplat cu FC Brașov (2-1) sau Gaz Metan Mediaș (2-0). Nici măcar la meciul cu Steaua (1-1) tribunele nu au fost pline, numai 6000 de spectatori, dintre care aproape jumătate au ținut cu oaspeții, asistând la remiza istorică a Severinului, care nu mai întâlnise niciodată cea mai galonată echipă din România.

Fanii, indiferenți la desființarea echipelor locale

După retrogradarea din Liga I, Primăria Severin a desființat echipa înglodată în datorii, dar la malul Dunării fanii nu au protestat, așa cum s-a întâmplat în alte orașe, în cazuri similare. Deși aveau posibilitatea să aibă o echipă proprie, care să nu mai fie condusă de politicieni, suporterii n-au aderat ideii de a pune bazele unui club, pe modelul ASU Poli Timișoara, care e susținut de fani, atât financiar, cât și din tribune.

Clubul bănățean joacă meci de meci cu peste 2000 de fani în spatele gardurilor, care plătesc o cotizație anuală, deși sezonul trecut a activat în Liga a V-a Timiș.

„Din păcate, fanii severineni nu au aderat  proiectului nostru și din acest motiv suntem nevoiți să-l amânăm, cel puțin pentru un an. Văzând că nu avem suportul financiar al suporterilor, ne-am reorientat către sponsori, dar și aici ne-am lovit de obstacole. Tot din lipsa fondurilor nu am reușit nici să găsim un stadion, fiindcă în Severin se percepe chirie, daca nu ești echipa-politică, iar noi, inițiatorii acestui proiect, am vrut o echipă curată, o echipă a suporterilor. Am tot sperat până în ultima clipă să găsim o soluție. Deși programul se stabilise deja, încă ne mai puteam înscrie în Liga a IV-a Mehedinți. Puteam fi a 15-a echipă, fiindcă anul trecut s-a acceptat acest lucru, sau poate se retrăgea între timp o participantă și jucam în locul ei. Deși ne doream să fie cât mai curată, am încercat chiar și o fuziune cu altă echipă, tot din dorința de a face ceva pentru fotbalul local, dar nu s-a putut, din mai multe motive. Aveam deja și noua siglă. Nu vom renunța însă la proiect, dar avem nevoie de sprijinul fanilor. Sper ca până în luna iunie a anului 2014 să găsim cel puțin 500 de fani, care să facă parte din acest proiect. ASU Poli Timișoara a demonstrat că și în România poate să existe echipa suporterilor, așa cum au făcut în Anglia AFC Wimbledon (în 2002, după ce clubul local, care retrogradase de ceva timp din Premiere League, s-a mutat în orașul Milton Keynes), United of Manchester (în 2005, după ce Manchester United a fost vândut controversatului om de afaceri american Malcolm Glazer), sau AFC Chester, care în 2010 a intrat în faliment (la fel ca FC Drobeta și CS Turnu Severin), dar a fost imediat reînființată de fani, iar în doi ani a reușit tot atâtea promovări, evoluând în prezent în Conferința Nordului. În Liga a IV-a Mehedinți a apărut între timp o echipă, care acum, din câte am înțeles, vrea să se numească AS Drobeta 2013. Noi le urăm baftă, deși ideea denumirii „Drobeta 2013″ ne-a aparținut. Vrem să precizăm că inițiatorii proiectului AFC Drobeta 2013 nu au nicio legătură cu viitoarea AS Drobeta 2013. Mulțumim oricum, adevăraților suporteri, care au trimis e-mail de susținere. Din păcate, prea puțini. Mă întreb oare dacă Severinul merită cu adevărat echipă de fotbal?! Precizăm că celor care au trimis e-mail la [email protected] nu le-am luat niciun ban, așa că nu există loc de interpretări. Totul urma să fie legal, pe acte, însă cu 2500 de lei nu poți demara un asemenea proiect”, se arată în comunicatul postat pe facebook.

Articol scris de Mircea OGLINDOIU

Marius ANGHEL 10 Sep. 2013, 20:37 Special
Pe aceeași temă