Metalosport lansează o provocare autorităților locale din Galați. „Promovăm și dăm orașului o echipă în Liga 2. Apoi, să se găsească o formulă de a reajunge la denumirea de Oțelul”

Autori: Marian CĂPĂȚÎNĂ, Marius ANGHEL Publicat: 10 Jun. 2015, 13:28 Actualizat: 11 Jun. 2015, 22:00 Special

Conducătorii echipei Metalosport Galați spun că se poate repeta istoria anilor ”80, când actualul club din Liga 3 promova în liga secundă, unde începea competiția cu numele campioanei României din 2011, Oțelul. Președintele Dorin Butunoiu spune că va ceda autorităților locale clubul fără datorii în cazul în care se va ajunge în Liga 2.

În sezonul 1980-1981, Oțelul promova pentru prima dată din „C” în „B”, dar palmaresul și locul în eșalonul secund au fost mutate la Victoria Tecuci. Aproape toți jucătorii au trecut atunci la Metalosport, echipă aflată în „C”, iar în sezonul imediat următor (1981-1982) reușeau din nou să promoveze în „B”. Între timp, se terminase de modernizat stadionul Oțelul, care a fost inaugurat în 1982, cu un meci amical Metalosport – Rapid, scor 2-3. În vara anului 1982, Metalosport și-a schimbat numele, a devenit Oțelul, iar în primul an în liga secundă termina pe locul 3. Acestea ar fi începuturile „epocii moderne” din istoria Oțelului, echipă ajunsă acum din nou în liga secundă, după 24 de ani consecutivi în primul eșalon, alungată de pe stadion și cu un viitor incert.

În aceste condiții, noul Metalosport, club reînființat în 2011 și care s-a menținut în Liga a III-a în primul sezon după promovare, le-a lansat o provocare autorităților locale: să rescrie, împreună, istoria de la începutul anilor ”80. „Dacă va avea sprijin, Metalosport poate să repete istoria de acum mai bine de trei decenii. Putem să promovăm și să dăm Galațiului o echipă în liga a doua, să o oferim autorităților locale pe zero din punct de vedere financiar. Apoi, să se găsească o formulă de a reajunge la denumirea de Oțelul, așa cum s-a întâmplat în 1982. Ca exemplu, pentru început să se cheme Metalosport Oțelul”, a declarat Dorin Butunoiu (foto mic, în dreapta), președintele acestui club.

Condiții necesare promovării

Dorin Butunoiu spune că are un proiect pentru a ataca promovarea în sezonul următor, iar pentru punerea lui în aplicare clubul are nevoie de un sprijin financiar în jurul sumei de 200.000 de euro. Antrenorul principal Mihai Ciobanu (foto mic, în stânga), care a trăit povestea anilor ”80 chiar din postura de jucător al Metalosportului devenit Oțelul, a spus că pentru promovare „este nevoie în primul rând de păstrarea lotului cu care am terminat campionatul și aducerea a încă patru-cinci jucători de valoare”.

Fără sprijin, retragere din Liga 3

Totodată, președintele Dorin Butunoiu a vorbit și despre varianta pesimistă a viitorului echipei, spunând că nu-i va mai putea susține activitatatea în Liga a treia în aceleași condiții financiare ca în sezonul recent încheiat. Acesta a precizat că s-au primit până acum de la municipalitate anul trecut și în cel curent în total 220.000 de lei, iar cheltuielile echipei au fost în jurul sumei de 370.000 de lei.

„Mai avem de primit 35.000 de lei din suma alocată nouă din bugetul municipalității. Mulțumim Primăriei, Consiliului Local, pentru acest sprijin, fără de care nu am fi putut să terminăm campionatul. Însă, nu mai pot singur să susțin diferența, să folosesc într-una cardul personal de rușine față de jucători. Nu cred că putem începe campionatul în aceleași condiții financiare ca până acum. Am arătat că putem din toate privințele, conducere, antrenori și jucători, dar pentru a ne menține în Liga a treia avem nevoie de un sprijin de 100.000 de euro”, a declarat Butunoiu.

Acesta a adăugat că fotbalul în Galați are nevoie de sprijin de la toate autoritățile locale, nu doar de la municipalitate, dar s-a arătat sceptic în ceea ce privește Consiliul Județean (CJ), cu toate că este și consilier județean. „Dacă vrem să mai avem fotbal în oraș, trebuie implicare totală. De astăzi, nu la reluarea pregătirilor sau începerea campionatului! Mă refer atât la privați cât și la autoritățile publice, atât Consiliul Local cât și cel Județean. O să fac demersuri, dar nu știu cât voi reuși la CJ, pentru că acesta nu s-a implicat niciodată în susținerea sportului gălățean. Pe oamenii care n-au făcut sport în viața lor este greu să-i mai convingi la 70 de ani că trebuie să se implice”, a adăugat Butunoiu.

Metalosport a încheiat campionatul Ligii a III-a, Seria 2, pe locul 9, după ce la finalul turului era pe loc de retrogradare. Într-un clasament al returului, echipa gălățeană a fost pe poziția a cincea.

Articol scris de Marian CĂ‚PĂ‚ȚÎNĂ‚

Autori: Marian CĂPĂȚÎNĂ, Marius ANGHEL Publicat: 10 Jun. 2015, 13:28 Actualizat: 11 Jun. 2015, 22:00 Special
Pe aceeași temă