UTA ocupă în acest moment locul opt, dar bătălia pentru menținerea în liga secundă este foarte grea din cauza jocului rezultatelor, trupa arădeană fiind despărțită de doar patru puncte de locurile retrogradabile.
În urma jocului rezultatelor, lupta pentru evitarea retrogradării în seria a doua a Ligii II s-a complicat serios. Practic, echipele clasate de la locul șapte în jos sunt angrenate în bătălia pentru menținerea în eșalonul secund. Dacă Câmpia Turzii și FC Târgoviște nu prea mai au motive pentru a emite pretenții, UTA, Jiul Petroșani, Liberty Oradea, Arieșul Turda, CSU „Goldiș”, U. Cluj-Napoca, CFR Timișoara, Minerul Lupeni și CS Deva trăiesc cu speranța că vor putea să evite retrogradarea.
Â
În acest moment, configurația clasamentului este de așa natură încât două înfrângeri pot aduce oricărei echipe implicate complicații extrem de serioase. UTA, deși vine după un rezultat pozitiv, 0-0 la Salonta în compania celor de la Liberty și ocupă o poziție care pare liniștitoare, nu este scutită de emoții. E adevărat că arădenii stau destul de bine în clasamentul adevărului, cu doar minus 2 în comparație cu pasivul contracadidatelor, însă orice pas greșit, în special pe teren propriu, poate dinamita Bătrâna Doamnă. Prin urmare, presiunea de care fotbaliștii utiști n-au prea avut parte în primele meciuri ale returului începe să se resimtă și, mai ales, poate să aducă o serie de complicații dacă nu este gestionată corespunzător.
Â
Drida dă semne de revenire
Noroc că unii dintre jucătorii experimentați ai Bătrânei Doamne încep să dea semne de revenire, iar dacă vor avea grijă să atingă o formă optimă, vor avea un cuvânt greu de spus. Titularizat în premieră în retur, în urmă cu o săptămână, la meciul cu FC Târgoviște, Adrian Drida poate să devină jucătorul de care UTA avea nevoie. La capitolele tupeu în joc și experiență stă bine, fizic ar mai avea de destule de pus la punct, însă a rezistat 90 de minute la Salonta, iar polivalența sa ar putea să aducă beneficii echipei. Deși este genul de jucător care nu are priză la suporteri, Drida merită lăsat în pace până la proba contrarie, deoarece chiar dacă semne de revenire. La Salonta a avut, per ansamblu o evoluție pozitivă.
Â
Fritea, pozitiv
Răzvan Fritea este un alt component al lotului Bătrânei Doamne care ar putea să aducă un plus echipei. Poate să evolueze atât pe flancul stâng, cât și în zona centrală, este tehnic și capabil să rupă ritmul. La fel ca și Drida, vine după o perioadă mai puțin bună și are nevoie de multă încredere, dar și de sprijin din partea suporterilor pentru a ajunge să joace la valoarea reală.
Â
Schimbări tactice
Tehnicianul utist n-a surprins sâmbătă, la Salonta, folosind un nou sistem de joc: 4-1-4-1. Ionuț Popa este genul de antrenor căruia îi place să jongleze mult din punct de vedere tactic, atât în funcție de jucătorii de care dispune, de forma lor, cât și în funcție de adversar. Cum sâmbătă, la Salonta, UTA și-a propus doar un punct, la fel ca și echipa gazdă, așezarea 4-1-4-1 a fost potrivită, deoarece a adus Bătrânei Doamne un om în plus la mijlocul terenului, dar și o mai bună acoperire a spațiilor de joc.
Cei patru mijlocași ofensivi din fața închizătorului Mutulescu – Nădăban, Drida, Fritea și Jăpălău – au reușit să contribuie la faza defensivă, dar nu s-au descurcat în cea ofensivă, distanța dintre linia utistă și vârful împins Țucudean fiind mare. Izolat printre fundașii de la Liberty, Țucudean a fost obligat să lupte cu arme inegale, fiind de cele mai multe ori deposedat sau ținut sub control.
Probabil că pentru confruntarea de la sfârșitul săptămânii cu Arieșul Turda, Ionuț Popa va modifica din nou registul tactic, UTA urmând să aibe parte de o confruntare în care trebuie să câștige.
Â
Mitu, Militaru și Ghindaru, doar pe bancă
Portarul Bujor și veteranii Mitu, Militaru și Ghindaru au fost rezervele neutilizate ale UTA-ei în confruntarea de la Salonta. Reconvocați în lot, Mitu, Militaru și Ghindaru n-au avut șansa de-a intra pe teren, însă antrenorii s-au declarat mulțumiți de modul în care se pregătesc. Din acest motiv, este posibil să beneficieze de șansa de-a juca în etapele rămase de disputat.
Â
100 de euro pentru un punct
În noul sistem de premiere, salariile și primele de joc au suferit modificări importante. Oficialii clubului au ținut cont, cum era firesc, de problemele financiare și au coborât serios nivelul salariilor, cuprinse între 10 și 45 de milioane de lei lunar. Pentru un punct, jucătorii utiști primesc 100 de euro, o victorie fiind răsplătită cu 300 de euro.
Â
Pocuca și Pascariu, capabili să progreseze
Accidentarea lui Cosmin Pașcovici a obligat antrenorii utiști să apeleze la cuplul de fundași centrali Predrag Pocuca – Claudiu Pascariu. Cei doi au avut evoluții pozitive la Salonta, în compania celor de la Liberty. Meciul nici n-a fost foarte greu pentru defensiva utistă, Salonta nepunând probleme deosebite, însă Pocuca și Pascariu au demonstrat că au potențial și că pot să crească în valoare. La urma-urmei, cei doi tineri fundași centrali utiști au avut parte de un examen pe care au reușit să-l treacă, dovedind antrenorilor că se pot baza pe ei.
Â
În ceea ce-i privește pe fundașii laterali, Bogdan Toc și Cosmin Văsâie, ambii au evoluții constant bune. Văsâie este experimentat și, cu toate că nu iese în evidență, își face treaba. Bogdan Toc crește de la meci la meci. I s-a găsit și postul potrivit, cel de fundaș dreapta, juniorul utist având dese incursiuni în atac de pe partea sa.
Â