Liga a II-a se transformă: rămân măcar 28 de echipe?

28 Jul. 2012, 13:55 Special
Liga a II-a se transformă:** rămân măcar 28 de echipe?

Noul sezon al Ligii a II-a se anunță a fi unul cu mari probleme organizatorice. Numărul redus de înscrieri a determinat federația să extindă termenul limită pentru trimiterea confirmării de participare în Liga a II-a până pe 30 iulie, dată după care se speră că se vor lămuri multe necunoscute privind soarta acestui eșalon. Până atunci informațiile care vin pe surse oficiale și neoficiale nu sunt deloc liniștitoare, în condițiile în care un lucru este cert: nu se vor completa locurile în Liga a II-a!

Acest lucru este confimat și de Auraș Brașoveanu, inițiatorul proiectului ligii profesioniste a echipelor din acest eșalon LPF2. „Cel mai probabil se vor face două serii de câte 14 echipe și se va drumul așa. Nu se mai pune problema completării locurilor vacante, așa că se va începe campionatul mai târziu” a declarat oficialul Dunării Galați

Țintarul pe 9 august, sezonul începe pe 25 august sau pe 1 septembrie!

Din informațiile pe care le avem la această oră, din cauza retragerilor și a problemelor financiare existente la nivelul Ligii a II-a, cel mai probabil pe 2 august, va avea loc o ședință a Comitetului Executiv în care se va discuta schimbarea sistemului competițional pentru sezonul 2012-2013. Varianta cea mai vehiculată este cea cu două serii de 14 echipe, în condițiile în care până se știu sigur trei echipe care au abandonat competiția. Este vorba de FC Olt ca urmare a trecerii la noua echipă a Slatinei pe scheletul celor de la Alro, Politehnica Timișoara lui Marian Iancu și Astra II Giurgiu, abandonată de echipa-mamă. Cum semne de întrebare mai sunt în ceea ce privește grupări precum CS Buftea, FCM Bacău și nu numai, varianta cu doar 28 de echipe sună cel mai bine, în condițiile în care federația nu mai vrea să facă scamatorii și să ocupe locurile libere cu echipe retrogradate sau venite din Liga a III-a cu cereri de înscriere. În plus, mai rămâne în discuție și soarta Craiovei, despre care nu se știe nimic concret dacă va lua locul oferit de FRF și sub ce formă.

Indiferent de numărul de echipe rămase, țintarul campionatului se va muta cel mai probabil pe 9 august. Startul sezonului va fi și el decalat cu cel puțin o săptămână, urmând a se începe pe 25 august sau chiar pe 1 septembrie, deoarece cu 14 echipe pe serie, dispar în total patru etape din campionat, două pe tur și două pe retur.

Cred că e un prilej bun ca numărul de echipe să fie redus. Știți foarte bine că în următorii trei ani e o strategie de reducere anuală. Dacă numărul echipelor va fi mai mic decat prevede regulamentul, probabil că se va începe cu 14 sau 12 echipe pe fiecare serie, în funcție de numărul echipelor existente la data de 30 iulie„, a declarat Gheorghe Constantin, președintele noului club FC Olt Slatina și reprezentant al cluburilor de Liga a II-a în Comitetul Executiv

Probleme și la Liga a III-a

Numărul echipelor cu probleme din al treilea eșalon crește de la o zi la alta. Alegerile locale au făcut ravagii printre cluburile de la acest nivel, multe anunțându-și retragerea după ce au fost abandonate de noile autorități locale. Dacă la Liga a II-a se vorbește de serii de 14, în schimb la Liga a III-a se ia în calcul o schimbare și mai radicală, de până la 12 echipe pe serie! Date fiind aceste condiții, noua ediție de campionat va debuta cu întârziere, urmând a fi mutată în același timp cu Liga a II-a, adică fie de pe 24 august, fie de pe 31 august.

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ

28 Jul. 2012, 13:55 Special
Pe aceeași temă