Un fost redactor ProSport e pe primul loc în Liga 2 și va juca în Cupă cu Steaua. Cum a ajuns Baia Mare lider în eșalonul secund, pornind din Liga a IV-a

Un fost redactor ProSport e pe primul loc în Liga 2 și va juca în Cupă cu Steaua.** Cum a ajuns Baia Mare lider în eșalonul secund, pornind din Liga a IV-a
  • FCM Baia Mare, echipa care va înfrunta Steaua în Cupă, este surpriza ligii secunde, nou promovata fiind pe primul loc, fără înfrângere.
  • Cosmin Filip, fost corespondent Prosport, este vicepreședintele echipei care a pornit din Liga a IV-a, în urmă cu 3 ani.
  • Fostul fundaș central de la CFR și Gloria Bistrița, Dorin Toma, este antrenorul formației cu un debut neașteptat nici de oficialii maramureșeni.


Steaua va întâlni în optimile Cupei surpriza ligii secunde Prezența celor de la FCM Baia Mare pe locul 1 reprezintă șocul începutului de sezon. Este nou promovată, dar nu a pierdut niciun meci în actuala stagiune. E o echipă care în urmă cu 3 ani nu exista și care s-a născut pentru că orașul rămăsese fără nicio formație reprezentativă. O și mai mare surpriză o reprezintă faptul că FCM Baia Mare e strâns legată de presa sportivă. Vicepreședintele liderului din seria a II-a este Cosmin Filip, jurnalist sportiv la Graiul Maramureșului și a fost corespondent Prosport. „Această echipă s-a înființat în 2012, la sugestia domnului primar, Cătălin Cherecheș. Nu a vrut ca orașul să rămână fără o echipă. El mi-a propus să mă ocup de echipă, alături de un alt coleg din presă, Radu Țolaș. Am acceptat și alături de Radu și de Florin Mureșan am făcut echipa în câteva zile, cu jucători din Baia Mare”, povestește Cosmin Filip, care treca dintr-o dată în „cealaltă tabără”, a oamenilor de fotbal. „La transferuri, marele merit l-a avut Ioan Onciu, antrenorul de atunci. Noi ne-am ocupat mai mult de acte. A fost greu la început pentru că nu ne pricepeam foarte bine la regulament. Am avut noroc cu Iustin Balaj, care ne-a dat sfaturi. A fost un sfătuitor bun. Am promovat din Liga a IV-a doar cu victorii pe linie, iar după doi ani de Liga a III-a a promovat în Liga secundă.”, își amintește Filip.

„N-am renunțat niciodată la presă. Scriu și texte despre FCM”

În ciuda funcției pe care o ocupă la club, Filip n-a renunțat la meseria de jurnalist, ba chiar scrie articole despre echipa la care este vicepreședinte. „N-am renunțat niciodată la presă. Scriu în continuare la Graiul Maramureșului. Dimineața scriu articole și după amiază mă ocup de problemele de la club. Eu mă ocup de problemele care țin de regulament, de organizarea partidelor sau de relația cu federația. Încerc să mă ocup cât se poate de bine și de ziar și de echipă, iar când scriu articole despre echipă încerc să fiu cât se poate de obiectiv”, povestește fostul coleg de la Prosport. Și-a pus și întrebarea ce va face dacă un jurnalist va scrie un articol jignitor la adresa lui, dar spune că nu va reacționa în niciun fel. „Nu voi face nimic. Voi trage doar concluziile și o să meditez asupra la ce s-a scris”, spune Filip, care le-a recomandat și jucătorilor să fie maleabili la relația cu presa: „Le impunem reguli jucătorilor să nu comenteze la deciziile arbitrilor și să aibă un comportament civilizat, inclusiv față de presă„.

Toma: „Vom face tot posibilul să jucăm la Baia Mare. Putem aduce și nocturnă mobilă”

Băimărenii spun că nu puteau să-și dorească un adversar  mai bun decât Steaua, la tragerea la sorți și speră ca meciul să se joace la Baia Mare. Oficialii maramureșeni se gândesc inclusiv să aducă o nocturnă mobilă, pentru a primi dreptul de găzduire a partidei. „Am nimerit chiar adversarul pe care ni l-am dorit. Marea noastră dorință este să-i aducem la Baia Mare. Sperăm să ne ajute autoritățile. Poate reușim să aducem și o nocturnă mobilă… În acest moment avem o capacitate de 7000 de locuri, pe scaune, dar poate se reușesc și lucrări de consolidare a tribunei închise, iar capacitatea stadionului să crească la 15000 de locuri”, spune antrenorul Dorin Toma.

Steaua n-a mai fost la Baia Mare, pentru un joc oficial, de la mijlocul anilor ”90. „Ar fi o premieră pentru Baia Mare. E cel mai important meci din istoria acestei echipe. În plus, Steaua n-a mai fost la Baia Mare de vreo 20 de ani, iar noi ne dorim să le dăm șansa suporterilor noștrii să vadă acest meci. Acest meci ar putea fi și un imbold foarte mare pentru suporteri și pentru clubul nostru”, a spus Toma.

„Mă așteptam la un start bun, dar nici chiar așa”

Pe antrenorului FCM-ului suporterii și-l amintesc din jocurile CFR-ului și ale Gloriei Bistrița, de la mijlocul anilor 2000. Dorin Toma are 69 de meciuri în Liga I. Și-a început și el meseria de antrenor din Liga a IV-a. „Am ajuns la echipă, în 2013, în liga a IV-a. Eram antrenor secund și jucător. Drumul de la Liga a IV-a, la Liga a II-a a fost greu și anevoios, dar mie mi-a prins bine. Așa trebuie să începi, în această meserie, după părerea mea. Este un debut și pentru mine în Liga a II-a, dar nu o iau ca pe o noutate, o surpriză, cum n-ar fi o surpriză nici dacă ne vom bate la promovare”, spune Toma.

Nici nu visa că va fi pe primul loc în liga secundă: „Mă așteptam la un start bun, dar nu chiar așa bun. E o surpriză și pentru mine că suntem pe primul loc. Obiectivul rămâne play-off-ul. Noi nu am prevăzut să ne batem la promovare. Nu avem infrastructura necesară, în primul rând. Nu avem un teren de antrenament, ne deplasă, la 10-15 kilometri de Baia Mare pentru antrenamente și nici acolo condițiile nu sunt încă așa cum îmi doresc eu. Dacă vom ajunge în play-off și vom reuși să facem ceea ce îmi doresc eu putem să ne schimbăm obiectivul, dar încă e devreme să vorbim de promovare”.

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN

Pe aceeași temă