În mare criză de echipe, județul Prahova ajungând să fie reprezentat la nivel de grupări afiliate la Federația Română de Fotbal doar de retrogradata Petrolul, aflată „cu un pas și jumătate” în faliment și de o singură grupare de Liga a III-a, fără pretenții – Petrolistul Boldești, fotbaliștii prahoveni și-au încercat norocul prin toată țara, găsind echipe unde, în general, nu s-au făcut de râs. Mai mult, câțiva dintre ei au fost oamenii decisivi pentru echipele din care fac parte, lipsa unor „alternative” din fotbalul județean prahovean făcând ca aceștia să se „lipească” pe unde au găsit condiții mai bune și să încerce să se impună! Din păcate, dacă nu se întâmplă „minuni”, fotbalul prahovean nu pare să le ofere prea multe soluții alternative nici în sezonul viitor.
Vișan, la a… treia tinerețe
În seria a I-a a Ligii 3, Marius Vișan (foto principal, în alb-roșu) – fostul jucător al echipelor Tricolorul Breaza, CSM Câmpina și Fortuna Poiana Câmpina – a reușit să ocupe locul 1 în clasamentul golgheterilor, în ciuda vârstei sale – 37 de ani – și a faptului că la Olimpia Râmncu Sărat, unde a jucat acest sezon (a ajuns acolo după ce debutase în Liga A Prahova, în tricoul celor de la Tricolorul Breaza), a mers doar la meciuri! Vișan antrenează în paralel și o grupă de copii în Câmpina, unde a înființat un club nou Viitorul Fortuna 2015 și, chiar dacă ar intenționa să „agațe ghetele în cui”, nu îl lasă nivelul foarte slab al competiției.
Olimpia s-a clasat pe locul secund, după Sepsi Sfântu Gheorghe, covăsnenii adunând 68 de puncte, iar Olimpia – 61. În chiar ultima rundă, Vișan a dat nu mai puțin de 4 goluri, toate ale echipei sale în succesul cu Sportul Liești, 4-1, fostul „soldat din Irak”, ajungând la o cifră impresionantă a reușitelor, 22 (cu 60 de goluri, gruparea din Buzău a avut chiar cel mai bun atac din serie!).
Vișan a devenit astfel cel mai bun marcator al întregii diviziei C, performanță remarcabilă, ținând cont că ne raportăm la peste 70 de echipe participante și peste 1500 de jucători participanți în competiția Ligii a III-a. „Desigur, mă bucur pentru această reușită a mea, dar țin să trag și un semnal de alarmă privind nivelul competiției și, mai ales, valoarea tinerilor care ar trebui să vină din urmă, să arate că pot ajunge fotbaliști. Țin să le mulțumesc colegilor de echipă, acest titlu de golgheter li se datorează și lor” – declară fostul divizionar B.
Ploieștenii de la Tulcea, pe locul 2
În seria secundă, Juventus București, unde activează mai mulți foști jucători de la grupări prahovene (Chipirliu, Bărbulescu, plus Sorin Ciobanu, care a plecat de la echipă cu două etape înainte de final) a promovat în divizia B, în dauna celor de la Delta Dobrogea Tulcea, unde au jucat mai mulți prahoveni, portarul Preda (ex Conpet), Roman (Astra 2), Anton (Petrolul – juniori), soarta promovării decizându-se în ultima etapă, când Juventus a bătut Tulcea cu 1-0, chiar prin golul fostului atacant de la Câmpina, Bogdan Chipirliu.
De remarcat că, în această serie secundă, a evoluat și singura grupare prahoveană de eșalonul trei, Petrolistul Boldești, care se poate mândri cel puțin cu performanța de a nu fi fost învinsă pe teren propriu de niciuna dintre cele două candidate la promovare. În tur, Juventus a remizat pe arena „Viorel Mateianu”, scor 1-1, iar în retur, Delta Tulcea s-a împiedicat și ea la Boldești, scor 2-2, rezultatul putând fi considerat chiar o surpriză importantă în serie!
Tot în C2, la Ștefănești și Snagov au activat mai mulți jucători prahoveni, printre care veteranul Chiriță, Păun, Năstase (aceștia doi doar în retur), la prima grupare, respectiv Claudiu Tudor.
Juniorii Astrei promovează cu Afumați!
Seria a III-a a adus o performanță importantă pentru câțiva tineri jucători prahoveni împrumutați la CS Afumați, astristul Valentin Gheorghe, jucător născut în 1997 fiind jucător decisiv, mai ales în retur, pentru echipa care a promovat în eșalonul doi, în premieră, câștigând duelul cu SCM Pitești! Alături de Vali Gheorghe, care va reveni în lotul Astrei, și va avea șansa debutului în Liga I, sezonul viitor, a activat la Afumați și un alt ploieștean – Ionuț Chiși (ex Astra 2 Ciorani). În tur, lista a fost și mai consistentă, Claudiu Tudor și Bogdan Năstase jucând și ei pentru echipa ilfoveană.
Arnăutu a făcut „schimb de locuri unu”
În seria a IV-a la „fruntașe” nu avem niciun reprezentant prahovean get-beget (doar doi jucători trecuți prin curtea Fortunei, Bilia și Birău), ASU Poli Timișoara fiind echipa care merge în eșalonul secund.
În schimb, în ultima serie, a V-a, pe lista jucătorilor importanți cu care Luceafărul Oradea merge în Liga a II-a se află și prahoveanul Sergiu Arnăutu. Atacantul din Vălenii de Munte (fost la Petrolul, Chimia Brazi, Petrolistul Boldești) a lăsat, la jumătatea campionatului, liderul din eșalonul secund la acel moment, FCM Baia Mare, pentru a merge să lupte (și să reușească) promovarea din eșalonul trei, în tricoul bihorenilor, Arnăutu marcând câteva goluri foarte importante!
Articol scris de Marian DIMA