La Mulți Ani, Bătrână Doamnă!

18 Apr. 2009, 11:47 Special
La Mulți Ani,** Bătrână Doamnă!

Înființat în 18 aprilie 1945, clubul-fanion al Aradului a ajuns la a 64-a aniversare. Existența sa se leagă de numele unui singur om – baronul Francisc Neuman. Născut la Arad în anul 1911, baronul Francisc Neuman avea 34 de ani când a pus bazele clubului UTA. Dragostea patru fotbal l-a determinat să-și înființeze propriul club. Își dorea o echipă care depășească faima formațiilor care i-au marcat copilăria și adolescența – Chinezul și Ripensia Timișoara – și a reușit. Se spune că ITA s-a făurit din orgoliul baronului, care își dorea în orașul lui o echipă mai faimoasă decât cele ale timișorenilor și că rivalitatea de fapt de acolo provine, dar e mai mult o legendă.
 
 
 
Baronul a încetat din viață în anul 1997, în Statele Unite ale Americii. Strămoșii săi provin din fostul Imperiu Austro-Ungar, rădăcinile familiei Neuman aflându-se undeva în apropierea Vienei. În timp, familia Neuman s-a stabilit pe meleagurile Aradului, undeva la marginea fostului Imperiu Austro-Ungar. Primii membri cu spirit întreprinzător ai familiei Neuman sunt frații Moritz și Jakab. Ei au investit într-o fabrică de spirt . Afacerea a fost preluată de urmașii lor, Daniel și Adolf Neuman. Ei au avut grijă să dezvolte afacerea cu spirt, alături de care au construit o moară și o fabrică de drojdie. Urmașii lui Daniel și Adolf Neuman au fost frații Eduard și Francisc. De numele lor se leagă, în 1851, fabrica de drojdie din Arad, denumită „Frații Neuman”. Fabrica avea renume în întregul Imperiu, afacerile fiind răspândite în mai multe țări ale Europei.  De altfel, spiritul pentru afaceri și contribuția economică adusă Aradului a adus familiei Neuman înnobilarea.

 

La începutul anilor 1900, familia Neuman ajunsese extrem de bogată, astfel că a început să investească și în alte afaceri. Așa a apărut Întreprinderea Textilă Arad, care a devenit în scurt timp cea mai mare din Ardeal. În timpul primului război mondial și a crizei din ani 1930, afacerile familiei Neuman nu au fost afectate. Francisc Neuman, tatăl celui care a înființat UTA, a avut trei copii, băieți. Baronul Francisc Neuman era cel mai mic dintre ei. A fost trimis la studii în Anglia, unde a studiat ingineria textilă, devenind specialist în această ramură. Știa maghiara și română, și-a perfecționat germana și a învățat limbile engleză și franceză.

 

După ce-a revenit din Anglia, unde și-a desăvârșit studiile, baronul Neuman a preluat Întreprinderile Textile Arad. În anul 1936, ITA avea peste 2000 de angajați, iar în anul 1938, fabrica era curtată de o societate engleză, care a dorit să o cumpere, însă familia Neuman a refuzat propunerea. Imediat după al doilea război mondial, baronul Francisc Neuman a avut ideea de-a înființa un club de fotbal. În perioada de studenție, din Anglia, a devenit un simpatizant al echipei Arsenal Londra. În primăvara anului 1945, la vârsta de 34 de ani, baronul Francisc Neuman a pus bazele clubului de fotbal Întreprinderile Textile Arad (ITA). Clubul s-a născut în 18 aprilie 1945 și tot atunci s-au pus bazele stadionului. Baronul Neuman a obținut din partea Primăriei Arad un teren aflat în imediata vecinătate a fabricii de textile și a dat startul construcției. Într-un an și două luni lucrările au fost finalizate, primul strat de gazon fiind adus, la solicitarea baronului, din Anglia. Baronul Neuman a fost unul dintre cei mai pasionați oameni de fotbal înainte de război, susținând în principal AMEFA (cu care a avut rezultate bune), iar după război a format în Arad, cu ajutorul unor oameni de sport, echipa ITA. ITA reprezenta Întreprinderea Textilă Arad și Fabrica de Spirt și Drojdie, care și ea avea o echipă într-o ligă inferioară și constituia rezervorul de talente al textiliștilor.

 

Baronul Neuman și-a dorit o echipă puternică, una care să domine fotbalul românesc, motiv pentru care a adunat jucătorii din toate colțurile țării. A apelat la un impresar, care avea acces la baron în permanență și a investit cât a fost necesar pentru a-și realiza scopul. Cea mai importantă achiziție a baronului Francisc Neuman și a ITA-ei a fost Iosif Petschovschi, simbolul de acum al clubului din Arad. Petschovschi, născut în Timișoara, juca pentru echipa din Cluj. A fost ofertat de baronul Neuman și a acceptat să joace pentru ITA Arad, dar s-a răzgândit la îndemnul soției sale, care nu dorea să părăsească Clujul. Baronul a insistat, i-a asigurat soției un loc de muncă în fabrica de textile, astfel că transferul marelui fotbalist s-a produs. Alături de Petschovschi la echipă au ajuns Nicolae Dumitrescu III, adus de la București, Ioan Reinhardt și Ladislau Bonyhadi. De menționat că toți au fost angajați ai fabricii de textile, unde și munceau efectiv.

 

Imediat după instalarea regimului comunist, baronul Francisc Neuman a început să se confrunte cu probleme, iar la un moment-dat a fost arestat. I s-a confiscat averea și, pentru a nu-și pierde definitiv libertatea, a ales să fugă din țară, în perioada în care ITA se pregătea să câștige al doilea titlu național. A ajuns în Ungaria, apoi s-a stabilit pentru o vreme în Austria, lângă Viena, după care a emigrat în Statele Unite ale Americii. S-a căsătorit și a avut doi copii, Andrew Alfred Neuman și Mary Louise. A încetat din viață în anul 1997, la Naples, în statul Florida, la vârsta de 85 de ani. A avut mumeroase realizări în Arad, dar ITA rămâne "floarea superbă de la butoniera unui baron care a făcut și scris istorie".
 

www.observator.info

18 Apr. 2009, 11:47 Special
Pe aceeași temă