La 20 de ani marca în poarta Realului, în Champions League, acum a ajuns în Liga a cincea!

Mihai Andries 24 Apr. 2013, 13:41 Special
La 20 de ani marca în poarta Realului,** în Champions League, acum a ajuns în Liga a cincea!

A intrat în fotbal cu nume și renume. Patronimul i-a deschis uși și i-a fost garant, în timp de driblingul i-a atras porecla de „Micul Hagi”. Alin Stoica marca la numai 20 de ani pe Santiago Bernabeu, împotriva Realului, pe când juca la Anderlecht, dar s-a stins înainte de termen, ajungând la 33 de ani în ligile inferioare de la noi. Recent, a fost umilit de șeful de la UTA. Acuzat că i-a cerut președintelui de club „sticla de țuică la două noaptea”, Alin a plecat la Timișoara, în liga a cincea. ProSport vă prezintă un dialog cu un fost mare fotbalist, care susține că nu a jucat niciodată pentru bani.

Alin, de ce Timișoara și de ce ASU Politehnica?
Am fost aici acum șapte ani și m-am simțit bine în oraș, îmi plac mult suporterii de aici. Mereu, pentru mine suporterii au fost cei mai importanți. Ei m-au făcut să joc, fără ei nu pot să joc bine. Aflând că adevărata Poli este cea pe care Paul Codrea o antrenează, am zis să îl ajut, pentru că știu că se bate la promovare. Eu i-am zis doar atât, „Paul, consideră-mă un jucător de-al tău, nu contează că am jucat mai demult în Champions League”.

Ce știi despre proiectul acesta inițiat de suporteri?
Sincer, nu știu foarte multe, pentru că nu mă uit la televizor. Dar am aflat că adevărații suporteri sunt la ASU Politehnica. Plus că joacă în alb-violet, culorile lui Anderlecht și culorile în care juca Poli când am venit eu prima dată aici. Nu mai contează cum am fost dat afară atunci. La Timișoara m-am simțit ca acasă, o spun cu mâna pe inimă. Când eram la Anderlecht, suporterii mă iubeau și pentru ei jucam. Eu nici acum nu știu ce prime am avut la Anderlecht, nu m-au interesat niciodată banii.

Ești liber de contract? Când poți fi legitimat?
Da, sunt liber. Urmează ca Poli să ceară cartea verde, de la FRF. Eu am cerut-o când am vrut să mă transfer la Chiajna, când era Reghecampf antrenor. Nu m-au legitimat și a rămas la federație, deci nu cred că durează foarte mult.

E un nou experiment pentru tine, sau un proiect pe termen lung?
Îmi place să mă gândesc la viitorul apropiat. Unde mă simt bine, pot rămâne pentru totdeauna. Mi-aș dori lucrul ăsta, dar e mult până departe.

Va trebui să asculți de Codrea…
Eu cu Paulică am jucat la juniori, la lot, de la 13-14 ani. Era Ionuț Chirilă antrenor. Drumurile noastre s-au despărțit, el a plecat în Italia, eu în Belgia, dar am mai jucat împreună la naționala de tineret și chiar și la prima reprezentativă. În primul rând, între noi e o relație de prietenie, asta e cea mai importantă într-o colaborare.

Steaua nu mai e Steaua”

Dintre echipele românești, despre Poli ai vorbit cel mai frumos. Nu o să se supere tatăl tău?
Nu, de ce să fie supărat? El e Tudorel Stoica, mare campion, eu sunt Alin Stoica, băiatul lui. Fără să jignesc actualii componenți ai Stelei, eu când eram mic m-am antrenat cu mari campioni. Steaua, oricum, nu mai e Steaua aia care a fost. Cum să fie Steaua, când pe foștii campioni nu-i mai ajută nimeni? Majearu și așa mai departe… Nu vreau să spun mai multe.

De ce nu ai mai jucat în ultimii trei ani?
Au fost ceva probleme și cu accidentările, dar e vorba și de altceva. Fericirea de a juca fotbal. Nu pot să joc dacă nu sunt fericit. Am zis că mai bine stau.

Tu cum stai din punct de vedere fizic?
M-am antrenat tot timpul și cât am stat în București. O perioadă am urmat un program special, pentru că am avut probleme la spate.


Eu nu pot să joc bine decât acolo unde sunt iubit. E important spiritul ăsta al Timișoarei, așa cum sunt Barcelona sau Real Madrid pentru orașele lor, așa e și Poli pentru Timișoara
Alin Stoica, mijlocaș ASU Politehnica Timișoara

Alin Stoica vrea să reintre în circuit. Sper să îl legitimăm și să ne ajute
Paul Codrea, antrenor ASU Politehnica Timișoara

13 meciuri a jucat Stoica pentru prima reprezentativă a României, între 1998 și 2003

24 de meciuri și 4 goluri sunt cifrele lui Stoica în UEFA Champions League

4 meciuri a jucat Alin Stoica pentru Poli Timișoara în 2005


„Marțian a zis că aleargă mai tare ca mine”

Alin Stoica i-a răspuns patronului de la UTA, Adrian Marțian, care l-a acuzat că nu s-a prezentat la antrenamentul arădenilor pentru că ar fi băut până dimineață. „Marțian este un intrus în fotbal, pentru că Mutu l-a inventat. Eu eram în vacanță la Arad, nu am semnat cu Marțian, să-mi dea el vreo 100.000 de euro. I-am zis și lui Mutu de ce nu am fost la antrenament. Marțian mi-a spus: >. Și i-am zis lui Mutu că nu vreau să-l fac de râs, că poate aleargă Marțian mai tare ca mine”, a spus Stoica.

 

Articol de Radu FAUR
Foto Sebastian TĂ‚TARU

Mihai Andries 24 Apr. 2013, 13:41 Special
Pe aceeași temă