Sportul mai lansează o speranță: Vâlceanu, primul portar titular din Liga a II-a născut în 1996!

Mihai Andries 28 Nov. 2012, 01:19 Juniori

Timp de 10 meciuri consecutive buturile liderului Sportul Studențesc au fost apărate de deja „veteranul” Ormenișan, născut în 1992. O problemă personală a dus la absența acestuia în meciul cu Rapid Suceava, motiv pentru care principalul Virgil Andronache i-a acordat credit celui care i-a fost rezervă lui Ormenișan în acest tur de campionat, piciul Octavian Vâlceanu, născut în 1996, pe 13 octombrie. Interesant de menționat că, în acest tur de campionat, Vâlceanu a fost și titular la Sportul II, dar și la juniorii B!

Recordman absolut din punct de vedere al vârstei, Vâlceanu este primul portar născut în 1996 care este titular în Liga a II-a! Până acum vechiul record ca an îi aparținea lui Valentin Cojocaru, născut în 1995, debutant la Steaua II în returul sezonului 2010-2011. Totuși stelistul a rămas cu recordul de vârstă efectivă, având 15 ani, 6 luni și 20 de zile la data debutului, adică cu mai bine de jumătate de an în minus față de vârsta lui Vâlceanu în meciul de debut de sâmbătă. De remarcat că cei doi portari se laudă cu o înălțime peste media vârstei, Cojocaru având 1,95 metri, iar Vâlceanu „doar” 1,84.

Similitudinile dintre cei doi se leagă și de faptul că ambii au debutat în deplasare în Liga a II-a, cu gol primit, dar lucrurile se opresc aici. Asta pentru că debutul lui Vâlceanu a fost unul mai fericit decât cel al lui Cojocaru, stelistul fiind titular la eșecul echipei sale în fața Chiajnei, scor 2-3, în timp ce studentul a bifat un egal cu echipa suceveană.

Vâlceanu a fost titular la trei echipe ale Sportului!

Dorind să aflăm mai multe despre Vâlceanu, am stat de vorbă cu el și am aflat printre altele că a crescut în curtea Sportului și este campion național la juniorii C, titlu obținut în vara lui 2011. Acea echipa a „studenților” l-a avut drept antrenor tot pe Virgil Andronache, cel care se ocupă de destinele seniorilor bucureșteni începând din etapa a III-a, după plecarea lui Eusebiu Tudor.

Ai debutat la 16 ani în Liga a II-a, după ce ai fost deja titular în Liga a III-a, la Sportul II. Visai la așa ceva în vară?

Nici prin minte nu îmi trecea așa ceva. Apărasem doar la juniori până atunci și mi se pare extraordinar că am avut șansa de a debuta la prima echipă așa de tânăr și le mulțumesc celor de la echipă că mi-au oferit acest lucru. E o oportunitate pe care puțini o au în viață la 16 ani

Când ai aflat că vei fi titular? Cum ai primit vestea?

Nici nu mai știu, miercuri sau joi parcă. Ormenișan a avut niște probleme personale și mi s-a spus că eu voi apăra cu Suceava. Nu am avut emoții, iar colegii m-au încurajat mult și totul a fost foarte bine chiar dacă am primit gol

Până acum în acest sezon ai avut un ritm infernal: vineri titular la Sportul II, sâmbăta rezervă la prima echipă și duminica titular la juniorii B. Cum ai făcut față acestui ritm infernal pentru un puști de 16 ani?

A fost în unele momente puțin obositor, dar îmi place să fac asta. Așa că nu mai contează foarte mult dacă e obositor… Plus că meciurile de la Liga a III-a m-au ajutat foarte mult să cresc pentru că m-am obișnuit cu un alt nivel, de seniori. De aceea, sâmbătă mi-a fost mult mai ușor să apăr la echipa mare, deja eram familiarizat cu presiunea de la seniori.

Ai fost campion național de juniori C, faci parte dintr-o generație talentată a Sportului. Sub tricolor ai evoluat până acum?

Da, ultima dată am fost la lot prin aprilie, la un turneu în Malta, dar de atunci nu am mai fost chemat, deși a trecut mai bine de jumătate de an. Asta nu înseamnă că am renunțat la ideea de a mai reprezenta România. Când o să fie nevoie de mine și voi fi chemat, o să încerc să joc cât pot eu de bine și o voi face cu cea mai mare plăcere.

L-ai avut antrenor pe Andronache și la juniori C, atunci când ai luat titlul de campion național. E un avantaj pentru tine acest lucru, fiindcă te cunoaște de atunci?

E un mare plus pentru noi, ne știe, dânsul ne-a crescut, știe ce potențial avem. O parte din generația mea deja joacă la satelit sau a fost promovată la prima echipă, unde a debutat deja ca și mine sau au stat pe bancă, ceea ce la vârsta noastră de 16-17 ani contează enorm.

Care crezi că sunt punctele tale slabe? Dar cele tari?

Unul dintre punctele tari ar fi puterea de concentrare în momentele dificile cum sunt penalty-urile. Ca puncte slabe, las pe alții să o spună, fiecare are părerea proprie.

Care e modelul tău de portar? Ce idol ai?

Iker Casillas. După părerea mea este cel mai bun model pe care îl poate urma un portar. De mic am vrut să fiu ca el, poate și mai bun. Are un caracter deosebit și este, după părerea mea, și cel mai bun portar din lume.

Aici s-a oprit discuția cu Octavian, căruia i-am mulțumit pentru timpul acordat și i-am urat mult succes în continuare în carieră și cât mai mult meciuri la echipa mare. El face parte dintr-o generația frumoasă a Sportului, care acum două sezoane devenea campioană la juniorii C. Dintre cei care au făcut parte din lotul pentru finală, pe lângă Vâlceanu, au mai figurat pe foaia de joc din acest sezon a Sportului atât Baniță, cât și Cosmin Mihai, dar sunt sigur că lista se va mai umple și cu alte nume.

Dar ei nu sunt singurii juniori Under 17 sau B, cum sunt denumiți în nomenclatorul categoriilor de vârstă, care au apărut în Liga a II-a în acest sezon, ci lista este mult mai bogată, cuprinzând jucători de la FC Bihor, Dinamo II, FC Argeș și nu numai, după cum puteți citi și mai jos.

Ploaie de recorduri în curtea Sportului

Mai trebuie amintit în încheierea articolului că Sportul a mai stabilit câteva recorduri în acest sezon în ceea ce privește juniorii. Astfel, Răzvan Popa este primul junior născut în 1997 care a debutat într-un meci oficial de Liga a II-a, în timp ce Mareș a fost primul jucător născut în 1996 care a marcat în Liga a II-a, dar și cel mai tânăr din acest sezon! Plus că pe parcursul meciului cu Buftea a folosit 8 jucători U21, dintre care trei au fost născuți după 1 ianuarie 1995! Sportul a mai avut câte trei jucători născuți după 1 ianuarie 1995 și în meciurile cu Chindia, Slobozia, Brăila și Suceava!

 

EI SUNT JUNIORII B CARE AU DEBUTAT PÂNĂ‚ ACUM ÎN TURUL LIGII A II-A

 

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ
Foto Bogdan IORDACHE și Facebook

Mihai Andries 28 Nov. 2012, 01:19 Juniori
Pe aceeași temă