S-a ales praful de șapte ani de muncă și un întreg lot de jucători!

23 Jan. 2012, 13:59 Juniori
S-a ales praful de șapte ani de muncă și un întreg lot de jucători!

Într-o perioadă în care divizionara secundă a Iașului caută aproape disperată jucători care să pună serios umărul la revenirea în elită puțini își amintesc că ani de zile și-a bătut joc cu bună știință de propriii jucători. Ne referim doar la tinerii crescuți la Centrul de copii și juniori al fostei FC Politehnica, despre care prea puțini își mai amintesc acum câte ceva. În schimb, actuala conducere din Copou se chinuie în această perioadă să scape de jucători din alte zone ale țării, dar din care acum a mai rămas doar numele și care nu sunt dispuși să renunțe fără să-și încaseze restul contractului.

Pornind de la premisa că fotbaliștii care puteau acum să ajute cu adevărat pe CSMS să-și atingă obiectivul promovării ar trebui să aibă 25-27 de ani ne-am propus să trecem în revistă numele celor mai talentați jucători care s-au perindat în ultimele sezoane prin Copou. Iar după un simplu calcul matematic rezultă că trebuie ne referim la grupele de copii născuți între 1985 și 1992, cei mai mulți ajungând în final pe mâinile lui Adrian Kerezsy și Dănuț Munteanu, cei care au pregătit câteva sezoane bune echipa secundă din Copou.

Un reper important în activitatea acestor grupe este aceea că Poli II a reușit chiar o promovare în Divizia B în 2006, însă locul a fost vândut imediat pentru 100.000 de euro celor de la Prefab Modelu, moment după care formația secundă s-a destrămat, iar vara trecută s-a și desființat, la solicitarea fostului manager Leo Grozavu. Aici au jucat portarii Bogdan Costaș, Andrei Bălan (ultimul aflat acum la CSMS), fundașii dreapta Alexandru Crețu (revenit zilele trecute la CSMS), Andrei Apetroaie, Sebastian Cărare (Astra Răducăneni, Liga a IV-a), stoperii Sebastian Such (într-o ligă de amatori din Italia), Vasile Mihăeș (CS Voluntari, Liga a III-a), Sorin Marin (Nistru Otaci, prima Ligă a Moldovei), Andrei Sărițanu (Petrotub Roman), fundașii stânga Narcis Bădic (CSMS), Ilie Talpan (Cetatea Tg.Neamț), mijlocașii dreapta Vlad Plugaru (Stejarul Sinești, Liga a IV-a), Andrei Despan (Rapid Dumești, Liga a IV-a), mijlocașii centrali Cătălin Tincu (dat afară recent de la CSMS), Cezar Tofan (Aerostar Bacău), Alexandru Buhuși (Petrolul Ploiești), Mario Șchiopu (Cetatea Tg.Neamț), mijlocașii stânga Boby Pandele, Andrei Herghelegiu (CSMS), atacanții Bogdan Știubei (CSM Pașcani), Andrei Zănceanu, Clement Pălimaru (CF Brăila), Adrian Caragea (Nistru Otaci). Jucătorii menționați au fost descoperiți și lansați de antrenorii Adrian Kerezsy, Dănuț Munteanu, Nucu Antohi, Dumitru Romila, Marian Moldovan și Andrei Marian.

Trăgând linie și adunând, dintre cei 23 de jucători prezentați mai sus doar 4 mai fac parte din actuala echipă a Iașului, unul singur joacă în Liga I din România și doi în cea a Republicii Moldovei, un altul în Liga a II-a, 6 în Liga a III-a, 3 în Liga a IV-a, C.Tincu își caută echipă, iar alții cinci au încheiat deja conturile cu fotbalul divizionar. Foarte puțini dintre ei (doar C.Tincu și Pălimaru) au beneficiat de șansa de a-și confirma calitățile și la prima grupare a Iașului, iar dacă și alții au mai trecut prin Copou, asta s-a întâmplat doar sporadic și numai pentru ochii lumii.

Concluzionând, cu investiții minime, ca să nu spunem chiar zero în anumite perioade sau la unele grupe, Centrul de copii și juniori din Copou, ai cărui antrenori sunt acuzați permanent că nu fac mai nimic, a dat în doar câțiva ani un întreg lot de jucători clubului ieșean. De care responsabilii grupării-fanion s-au debarasat ușor-ușor, ca de niște măsele stricate, bătându-și astfel joc de munca de cel puțin șapte ani a tehnicienilor, a copiilor și a părinților acestora, deoarece sectorul juvenil al clubului de pe „Emil Alexandrescu” practic se autofinanțează de câțiva ani buni.

Cea mai bună formulă de echipă a Centrului din Copou conținând jucătorii născuți în perioada 1985-1992: Costaș 24 ani – Crețu 19, Such 24, S.Marin 25, Bădic 20 – Plugaru 23, C.Tincu 25, Buhuși 21 (Tofan 24), Herghelegiu 19 – Știubei 24, Pălimaru 25 (Caragea 25).

„Mi-ar fi plăcut să antrenez tot acest lot, care pregătit și susținut la nivelul de acum ar fi promovat fără nici un fel de emoții în Liga I. În dispariția acestei ipotetice echipe a contat însă enorm vânzarea în 2006 a locului de B, obținut pe merit și doar pe teren”
Adrian Kerezsy, fost antrenor principal Poli II

„Acești jucători erau numai buni acum să promoveze, pentru că cei mai mulți ajuns la un nivel de maturitate care le-ar fi permis saltul valoric chiar spre prima scenă. Din păcate însă, acum nici măcar nu mai există echipa a II-a, unde au progresat mult mai toți cei amintiți…”
Dănuț Munteanu, fost antrenor secund Poli II

Sursa: Evenimentul

23 Jan. 2012, 13:59 Juniori
Pe aceeași temă