Moș Crăciun a fost petrolist

27 Dec. 2011, 11:50 Juniori

Sâmbătă, în ajunul Crăciunului, pentru câteva zeci de mici fotbaliști, jucători născuți între 1999 și 2001, a venit „Moș Crăciun”, la propriu. Într-un format nou, din motive obiective (Sala „Olimpia” fiind în reperație), Asociația Județeană de Fotbal a organizat turneul final al celei mai importante competiții de final de an, din întreaga țară, probabil, prin tradiția ei. Cupa „Moș Crăciun” a ajuns la a 19-a ediție, sala de sport din orașul Urați fiind o bună gazdă pentru cele șase finaliste, echipe calificate la acest ultim mini-turneu, după precedentele turnee, mini-grupe de calificare, organizate la Breaza și la Urlați.

Ultima zi a competiției a fost un succes fotbalistic. Fotbalistic, în sensul sportiv al cuvântului, în primul rând, pentru că, după o perioadă destul de slabă, de această dată, chiar am văzut câteva echipe bune! Petrolul, cu cele două finaliste și Astra, dintre cele șase, au arătat ca trei grupări „care au ABC-ul”, cum se spune. Au etalat un joc plăcut, cu pase dintr-o atingere, șuturi de la distanță, când e nevoie, preluări reușite, driblinguri și chiar o inteligență tactică, câțiva jucători, precum Pahonțu, Manolache, Voicu, Pârvu sau Costache, ieșind în evidență.

Nici celelalte trei finaliste, cu o mențiune pentru noua apariție „în peisaj”, Rapid Sălciile, plus CSM Câmpina și CSM Ploiești, au ținut ridicat nivelul competiției, dar, repet, primele grupări menționate chiar au arătat așa cum trebuie, pentru nivelul unor grupe formate din mici fotbaliști de 10-12 ani. Desigur, dacă cine trebuie va avea răbdare cu acești copii să-i ducă spre viitoarea „treaptă” fotbalistică, rămâne de văzut, dar, 100%, dacă pașii viitori se fac așa cum trebuie, peste 6-7 ani, din puștii care l-au… așteptat pe Moș Crăciun acum, sunt șanse să avem câțiva fotbaliști!

Petrolul – laureata numărul 19

Clubul cu cele mai multe trofee de acest gen câștigate, Petrolul Ploiești și-a adjudecat al 19-lea trofeu, la capătul unei finale care și-a justificat așteptările, „galben-albaștrii” învingând pe Astra, cu 2-1. Reprezentanții celeilalte prim-divizionare, din „9 Mai”, puștii antrenați de Marius Matei, au deschis scorul, în ciuda statutului de „mare favorită”, avut de Petrolul, dar „lupii tineri” au revenit, prin dubla lui Costache, învingând cu 2-1. Jucătorii Astrei au pierdut astfel finala, în care au dat dovadă de curaj, chiar dacă, media de vârstă a echipei din „9 Mai” a fost, cam cu 1 an mai mică decât a campioanei.

Jocul a avut de toate, inclusiv o eliminare, pentru două faulturi „de om mare” făcute chiar de autorul golurilor victorioase, Silviu Costache, care a primit cartonașul roșu, echipa sa jucând două minute cu un om mai puțin, dar rezistând în inferioritate, atacurilor adverse, Astra fiind la un pas de egalare. Până la urmă, Costache a fost desemnat și „cel mai bun jucător al turneului”, trecându-se peste eliminarea din finală, ca la fiecare meci de fotbal, și la cele de la Urlați existând „comentarii”, emoții, lacrimi, bucurie și chiar ceva nervi, pe băncile tehnice, în tribună și chiar pe teren, dar totul în limitele fair-play-ului.

Premii și premianți

Toți copii au avut parte de surprize din partea „Moșului”, AJF Prahova oferind pungi cu dulciuri tuturor copiilor participanți la această competiție, nu numai la turneul final. În plus, fiecare echipă a primit și câte trei mingii, la fel ca și laureații turneului: cel mai bun portar – Ionuț Voicu (Astra) și cel mai bun jucător: Silviu Costache (Petrolul).

În plus, fiecare antrenor de la cele șase finaliste a primit câte o geacă, antrenorii celor două finaliste – Toader și Marius Matei, câte un trening, iar toate echipele câte un rând de echipament. Au mai apărut și „surprize”, consilierul județean Adrian Bălănescu venind cu câte o cutie de bomboane pentru fiecare copil de la echipele finaliste, iar Petrolul a oferit, prin Liga Suporterilor, materiale promoționale jucătorilor de la primele patru clasate.

Nu numai copii s-au bucurat de această competiție, mai multe perssonalități din zona Urlați fiind premiate, odată cu „trecerea” acestei tradiționale competiții prin acest oraș. Astfel, primarul Machițescu și „vicele” Lazăr Stan, Ion Mihai – fostul patron al Prahovei Tomșani, unul ditnre sponsorii competiției, care locuiește și el în zonă și simboulul Petrolului, Octavian Grigore au primit plachete din partea AJF.

Lui Tavi Grigore i s-a făcut o prezentare emoționată de către prof. Octavian Bălteanu, oficialul AJF care a contribuit, an de an, în toate cele 19 ediții, la buna desfășurare a Cupei „Moș Crăciun” nelipsind nici de această dată. Grigore a fost aplaudat de toți cei prezenți, „Tavi” fiind și cel care a făcut premierea echipelor, la final.

Cupele și diplomele au fost „la modă”, prof. Viorel Băltățeanu, responsabilul cu compartimentul juvenil al AJF fiind și el premiat de către Marin Marian – „din partea echipelor afiliate”.

„Este importantă continuitatea, iar faptul că această competiție își păstrează importanța pe plan local și suscită interes din partea atâtor cluburi, este o bucurie. Nu greșesc dacă spuncă că această „Cupă Moș Crăciun” a devenit un brand pentru AJF. Chiar dacă a trebuit să ne mutăm din Ploiești, pentru această ediție, competiția nu a fost cu nimic mai prejos, iar bucuria copiilor în Ajun, este, poate, cel mai important lucru” – a declarat președintele Silviu Crângașu.

Statistica turneului final

Pentru turneul final al Cupei Moș Crăciun, ediția a XIX-a, s-au calificat următoarele echipe:
– Petrolul I Ploiești (antrenor: Claudiu Toader, delegat: Petre Butufei);
– Petrolul III Ploiești (antrenor: Iulian Cojocaru, delegat: Petre Butufei);
– Astra II Ploiești (antrenor: Mariu Matei, delegat: Bucurel Dârman);
– CSM I Ploiești (antrenor: Mihai Nicolescu, delegat: Lucian Catinca);
– CSM Câmpina (antrenor: Robert Stoica, delegat: Vasile Iacob);
– Rapid Sălciile (antrenor: Gabriel Coman, delegat: Dan Năparu).

GRUPA A
Petrolul I Ploiești – Rapid Sălciile 5-1 (2-1)
Au marcat: Silviu Costache, Iulian Ilie (2), Ionuț Pârvu, Horia Nicolae/Antonio Manolache.

CSM I Ploiești – Petrolul I Ploiești 0-5 (0-4)
Au marcat: -/Iulian Ilie (3), Marian Constantinescu, Horia Nicolae.

Rapid Sălciile – CSM I Ploiești 4-3 (1-2)
Au marcat: Antonio Manolache (4-unul din penalti)/Alexandru Popescu, Beniamin Lazăr (2).

CLASAMENT
1. Petrolul I Ploiești 2 2 0 0 10-1 8
2. Rapid Salciile 2 1 0 1 5-8 4
3. CSM I Ploiești 2 0 0 2 3-9 0

GRUPA B
CSM Câmpina – Petrolul III Ploiești 1-2 (0-0)
Au marcat: Daniel Tudorache/Ovidiu Costache, Dragoș Dumitru

Astra II Ploiești – CSM Câmpina 4-1 (1-1)
Au marcat: Valentin Mihăilă (3), Daniel Tudorache (autogol)/Daniel Tudorache.

Petrolul III Ploiești – Astra II Ploiești 0-4 (0-3)
Au marcat: -/Valentin Mihăilă (3), Dragoș Gheorghe.

CLASAMENT
1. Astra II Ploiești 2 2 0 0 8-1 8
2. Petrolul III Ploiești 2 1 0 1 2-4 4
3. CSM Câmpina 2 0 0 2 2-5 0

FINALA MICĂ‚:
Petrolul III Ploiești – Rapid Sălciile 4-1 (4-1)
Au marcat: Mihai Nițescu (2), Dragoș Dumitru, Alexandru Rusu/Antonio Manolache.

FINALA MARE:
Petrolul I Ploiești – Astra II Ploiești 2-1 (0-1)
Sală Sporturilor, Urlați. Spectatori: circa 150. Au marcat: Silviu Costache (2)/Valentin Mihăilă.

Petrolul I: Mihai Cotolan – Cătălin Cotolan, Gabriel Mușat, Silviu Costache, Eduard Costache, Ionuț Pîrvu, Horia Nicolae, Mihai Iacob, Daniel Burlacu, Mihai Constantinescu, Iulian Ilie, Ștefan Toma. Antrenor: Adrian Toader. Delegat: Petre Butufei.

Astra II: Ionuț Voicu – Ștefan Dobre, Cătălin Pahonțu, Adrian Tatu, Leonard Costache, Valentin Mihăilă, Gabriel Șerban, Alin Lazăr, Dragoș Gheorghe, Ștefan Banu, Andrei Dobrin. Antrenor: Marius Matei. Delegat: Bucurel Dârman.

Arbitri: Viorel Căunei (Plopeni) – Ionuț Neagu (Poienarii Apostoli). Rezervă: Cristian Lefter (Urlați).

Portarul turneului: Ionuț Voicu (Astra II Ploiești)
Jucătorul turneului: Silviu Costache (Petrolul I Ploiești).

articol scris de Marian Dima și Cristi Damian

27 Dec. 2011, 11:50 Juniori
Pe aceeași temă