Fotbalul gălățean are viitor: șase juniori la loturile naționale

Marius ANGHEL 28 Dec. 2012, 14:04 Juniori
Fotbalul gălățean are viitor:** șase juniori la loturile naționale

Cei mai promițători jucători, dintre cei peste 600 de juniori gălățeni legitimați, provin de la Oțelul și FCM Dunărea

După titlul câștigat de Oțelul în ediția 2010-2011 cu o echipă bazată pe un nucleu de fotbaliști crescuți la Galați (Sîrghi, Ilie, Neagu, Iorga sau Râpă), noi generații de fotbaliști talentați sunt tot mai aproape de contactul cu marea performanță. „În 2012 au fost în vederile acțiunilor de selecție ale lotului național aproximativ 20 de juniori gălățeni. Șase dintre aceștia au evoluat și în partide oficiale. Moglan, Tudorie și Dajbog (16 ani), de la Oțelul, plus Ghiocel (18 ani), Moroșan și Ion (ambii 17 ani) de la FCM Dunărea”, a precizat Aurică Drăgan, antrenorul federal zonal care se ocupă cu urmărirea juniorilor talentați și propunea lor la loturile naționale.

Tudorie, Moglan și Dajbog au evoluat constant în echipa națională a României U17, existând și interes din partea unor cluburi din străinătate pentru primii doi. La doar 16 ani, Tudorie se antrenează deja cu prima echipă, iar împreună cu Dajbog și Moglan face parte din lotul echipei „satelit” a Oțelului.

De asemenea, cei trei juniori de la FCM Dunărea selecționați la echipele naționale, Ghiocel, Moroșan și Ion, au fost promovați la prima echipă, având evoluții apreciate în actualul sezon al ligii secunde.

Infrastructură și antrenori

La ora actuală, Galațiul are două terenuri sintetice cu gazon atestat UEFA și nocturnă, la „Siderurgistul” și „Dunărea”, plus patru terenuri sintetice mici, la baza Siderurgistul. Cu gazon natural există două terenuri la baza „Zoltan David”.

„S-a îmbunătățit infrastructura față de anii precedenți, e loc și de mai bine, mai ales că primarul de acum, Marius Stan, a promis că va acorda o atenție sporită sportului”, a mai spus Aurică Drăgan.

Galațiul are în jur de 20 de antrenori de copii și juniori cu licența A, plus încă trei cu licența B. „La nivelul antrenorilor, orașul nostru stă foarte bine, avem mulți antrenori pricepuți și preocupați de ceea ce fac”. Orașul nostru dispune de aproximativ 600 de copii și juniori (între 6 și 19 ani) la FC Oțelul, FCM Dunărea, Liceul cu Program Sportiv, Steaua Dunării și Junior. „Existența a două baze de pregătire cu nocturnă favorizează mărirea numărului orelor de pregătire”, a punctat Drăgan.

Cu 34 de ani de experiență în spate, profesorul Aurică Drăgan a declarat că ar trebui ca metodele de antrenament să se concentreze mai mult înspre formarea individuală a jucătorilor decât pe rezultatele echipelor. „Cred că trebuie să fie în atenția cluburilor gălățene procesul de formare al jucătorilor de valoare și mai puțin în formarea unor echipe pe categorii de vârstă. Trebuie acordată atenție sporită celor talentați, prin mai multe antrenamente, chiar și individuale și promovarea la o categorie de vârstă mai înaintată”.

Juniori de perspectivă

La categoria de vârstă 1998 a intrat în vederile echipei naționale mijlocașul central Istrate de la Oțelul, iar la ’99 mijlocașul stânga Izvoreanu (Dunărea), fratele fotbalistului de la Volin Luțk. În ceea ce privește juniorii A și B, care pot ajunge într-o vreme ceva mai scurtă în prim-planul fotbalului gălățean, există perspective în special la FC Oțelul. Echipele de juniori A și B se află pe podium în campionatul zonal, cu șanse mari de a se califica în play-off. Auraș Gohoreanu (mijlocaș stânga), Mihai Adăscăliței (mijlocaș ofensiv), Daniel Vicol (portar), Cosmin Stoian (mijlocaș dreapta), Marius Manea (mijlocaș central), Eduard Dumitru (atacant), Cezar Chilindar (atacant) sau Andrei Cazacu (fundaș central) reprezintă doar o parte dintre fotbaliștii promițători ai Oțelului.

Sursa: Viața Liberă

Marius ANGHEL 28 Dec. 2012, 14:04 Juniori
Pe aceeași temă