Fostul petrolist Jean Claude Bozga, ajuns la 36 de ani, acum jucător în Danemarca, spune că vrea la naționala României: ”Simt că aș putea față.” Motivul pentru care urmărește meciurile Astrei

Daniel NAZARE 18 Jun. 2020, 12:51 Special

Jean-Claude Bozga (36 de ani) este un fotbalist care a evoluat și în fotbalul autohton, la Dunărea Galați, Petrolul Ploiești și Concordia Chiajna, provenit din mamă româncă și tată congolez. De aproape 9 ani joacă în Danemarca, în acest moment fiind legitimat la Koge, echipă din liga a doua. Aceasta este pe locul 8 în competiția în care Vejle Boldklub, echipa antrenată de Costel Gâlcă și Dumitru Uzunea, conduce detașat de pe prima poziție.

Fundașul de 1,94 metri născut la Galați crede că ar putea ajuta echipa națională a României. Menționează că evoluează într-un campionat foarte bun și chiar dacă are 36 de ani are mare experiență în fotbalul internațional.

Jean Bozga: ”Îmi doresc să mai joc până la 41 ani. Mă simt în formă, nu mă doare nimic”

Ce mai face Jean-Claude Bozga?
Bine. Mă simt excelent în Danemarca. Joc de aproape 9 ani și vreau să mai rămân aici. Am familia, doi copii minunați, îmi doresc să mai joc până la 41 ani, adică încă cinci sezoane. Mă simt în formă, nu mă doare nimic.

Urmărești fotbalul românesc?
Sigur. Sunt la curent cu tot. Mai ales că urmăresc meciurile Astrei Giurgiu, unde evoluează fostul meu coechipier de la Petrolul, Constantin Budescu. E cel mai bun jucător din campionatul intern, fără niciun fel de îndoială. Am jucat la Ploiești cu el, cu Oprița și cu Florentin Dumitru. Superfotbaliști!

Jean Claude Bozga și Constantin Budescu, pe vremea când erau coechipieri la Petrolul. Echipa ploieșteană evolua tot în Liga 2.

Te mai întorci acasă?
Nu știu. E greu de spus pentru că mă simt bine aici. Aș vrea să ajut fotbalul românesc. Dacă e nevoie de fundași centrali, că văd că e criză, ar fi bine să se uite și la campionatul danez. Nu m-a sunat nimeni de la FRF, dar simt că aș putea față. E o întrecere extrem de fizică, întrebați-i pe Gâlcă sau pe Adi Petre, care a ajuns din februarie la FCSB. Nivelul de pregătire e unul ridicat aici, se joacă la intensitate maximă.

Plus că, dacă ne uităm la Italia, Buffon joacă la 41 de ani. La fel au procedat Nesta, Maldini și Baresi, ca să dau câteva exemple, au evoluat la nivel înalt până la vârste înaintate. Uitați-vă și în România, Astra Giurgiu când a luat titlul avea în majoritate fotbaliști peste 30 de ani.

Dispus să dea informații federației despre jucătorii islandezi

Cu cine te-ai vedea făcând cuplu la echipa națională?
Cu Gabi Tamaș. E un fotbalist extraordinar, nu mă interesează alte lucruri. Profesional e foarte bun și îmi place stilul lui de joc.

Promovează Vejle Boldklub cu Costel Gâlcă?
Da. Au echipă foarte bună, joacă excelent. Se vede seriozitatea impusă de Costel Gâlcă. M-aș bucura pentru el să promoveze, mai sunt 9 etape și au 9 puncte avans. A fost și ca fotbalist, și ca antrenor, un om serios.

Mai sunt români în Danemarca?
Mai am un coechipier, Marian Huja, care s-a născut în Portugalia, probabil că nu e cunoscut fotbalului românesc că nu a jucat în fotbalul autohton. Nu prea are legătură cu țara noastră, e născut departe de țară, însă știe românește.

Dacă totuși nu te convoacă Mirel Rădoi, ce faci?
Nu știu când se joacă meciul de baraj, sunt tot felul de variante, dar dacă am liber mă duc cu un steag în Islanda să susțin România. Dar dacă au nevoie de informații, oficialii FRF ar putea să apeleze la mine. Mulți fotbaliști islandezi joacă aici. Dar, totuși, poate vine convocarea… (râde).

  • Jean-Claude Adrimer Bozga a făcut junioratul la Dunărea Galați, club pentru care a și evoluat la seniori o bună perioadă de timp, între anii 2002 și 2007. Pentru Petrolul a evoluat între anii 2007 și 2011, iar la Concordia Chiajna a jucat în 2011. Ulterior a ajuns în Belarus, la FC Minsk (2012-2013), iar apoi în Danemarca, unde a jucat pentru FC Vestsjælland⁠ (2013-2015) și HB Koge (2017-prezent), dar în această perioadă a avut și o aventură în Coreea de Sud, la Daejeon Citizen FC (2016).
Daniel NAZARE 18 Jun. 2020, 12:51 Special
Pe aceeași temă