Luptătorul împotriva corupției din fotbalul românesc e acum cercetat de DNA. Omul care a demascat un blat e bănuit de fals și tentativă de înșelăciune

Luptătorul împotriva corupției din fotbalul românesc e acum cercetat de DNA.** Omul care a demascat un blat e bănuit de fals și tentativă de înșelăciune

La Galați, procurorii DNA investighează aprobarea ilegală a unei finanțări din bani publici, în 2012, a fostului club cu echipă în liga secundă FCM Dunărea, de către prefectul din respectiva perioadă, Emanoil Bocăneanu. Totul a pornit de la un document falsificat, conform DNA, de Auraș Brașoveanu, în acel moment președinte al clubului gălățean, acum președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal pentru Liga 2 și totodată al clubului Farul Constanța.

Deocamdată, în cazul lui Brașoveanu se efectuează acte de urmărire penală, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și tentativă la înșelăciune, acesta fiind cercetat în stare de libertate. În ceea cel privește pe fostul prefect de Galați, Tribunalul Galați a dispus arestarea preventivă a acestuia, pentru 30 de zile.

Toată încrengătura penală s-ar fi petrecut, susțin procurorii, ca Fotbal Club Municipal Dunărea Galați să primească suma de 970.000 de lei din bani publici, de la Consiliul Local. Conform legislației în vigoare, Consiliul Local nu poate finanța persoane juridice – în acest caz asociații sportive – care au datorii către bugetul de stat. Tocmai de aceea, solicitanții trebuie să depună la dosarul prin care cer sprijin financiar cazierul fiscal eliberat de Administrația Finanțelor Publice, care să ateste că nu există astfel de datorii. Pentru falsificarea unui astfel de document este cercetat Auraș Brașoveanu în calitate de suspect în dosarul instrumentat de DNA.

„În luna martie 2012, suspectul Brașoveanu Auraș, în calitate de președinte al FCM Dunărea Galați, a depus la dosarul privind susținerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galați, o copie color a unei adrese emise de Administrația Finanțelor Publice a județului Galați, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menționate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat”, se precizează într-un comunicat al DNA.

Brașoveanu a refuzat să spună prea multe despre această situație: „Am fost chemat în calitate de reprezentant al clubului în acel moment, cel care a depus dosarul la Consiliul Local, nu ca persoană fizică, pentru a da explicații pentru un document neconform din dosar. Nu comentez mai mult acest subiect”, ne-a declarat Brașoveanu.

Exista un dosar penal în instrumentare

Consilierii locali gălățeni au votat favorabil finanțarea clubului de fotbal în aprilie 2012, în mandatul fostul primar al Galațiului, Dumitru Nicolae, iar avizul de legalitate din partea lui Bocăneanu, prefectul de atunci, a venit în iunie 2012.

Procurorii DNA susțin că, înainte de acordarea avizului de legalitate, exista deja o sesizare referitoarea la cazierul fiscal falsificat și un dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratul de Poliție al Județului Galați – Serviciul de Investigare a Fraudelor, de care fostul prefect avea cunoștință. De altfel, dosarul respectiv a fost solicitat printr-un intermediar de Bocăneanu, deși legea interzice sub orice formă scoaterea acestora din instituțiile care le au în cercetare penală, știut fiind că aceasta este o fază secretă. „La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de inculpatul Bocăneanu Emanoil – Cătălin, prin intermediul unui funcționar al instituției pe care o conducea, de la I.P.J. Galați și, la aceeași dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galați, prin care această instituție era înștiințată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, inculpatul Bocăneanu Emanoil – Cătălin a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galați, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august – noiembrie 2012. Pentru a șterge urmele faptelor, același inculpat a sustras din evidențele Instituției Prefectului Județului Galați adresa emisă de instituție către I.P.J. Galați – Serviciul de Investigare a Fraudelor și adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galați către Instituția Prefectului Județului Galați, precum și procesul – verbal având ca obiect predarea – primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galați la Primăria mun. Galați. pentru aprobarea cererii de finanțare a clubului sportive”, se spune în comunicatul DNA.


Emanoil Bocăneanu, fostul prefect al județului Galați, a fost arestat pentru 30 de zile. Foto: Viața liberă

Șapte milioane de lei, din 2006 până acum

Hotărârea Consiliului Local nr. 114 din 2012, care a ajuns în vizorul DNA, a fost votată chiar în ultima ședință de plen a aleșilor din mandatul trecut, întrunire de la care a lipsit primarul Marius Stan, pe atunci consilier local PNL. Susținerea financiară alocată, 970.000 de lei, a fost egală cu aceea pe care clubul a primit-o, în total, în 2011. În 2013, aleșii locali au acordat o sumă totală de peste 1,5 milioane de lei, dintre care 485.000 de lei în aprilie, alți 360.067 de lei în iulie și o suplimentare de 700.000 de lei în septembrie. Finanțarea oferită anul acesta, de peste jumătate de milion de lei, a stârnit discuții în Consiliul Local.

„Vrem și noi să dormim liniștiți acasă”

În luna martie, consilierii, întruniți în ședință de îndată, au împărțit banii pentru cluburile sportive, fără a da vreun leu către FCM Dunărea. Așa că, la finele lunii, președintele clubului, Auraș Brașoveanu, a venit în fața aleșilor pentru a le mulțumi pentru sprijinul financiar în valoare de 6,5 milioane lei, acordat în perioada 2006-2013 și pentru a le atrage atenția că sunt în situația de a opri activitatea clubului. Primarul Marius Stan i-a replicat că, față de mandatul fostului edil, sumele alocate strict clubului „Dunărea” au fost aproape duble. „Dacă veniți cu certificatul fiscal zero, nu știu cum, putem face o rectificare bugetară, și puteți beneficia mai departe de finanțare. Îmi pare rău de situație, dar legea e mai presus și vrem și noi să dormim liniștiți acasă”.

Bani pentru două, apoi trei luni

O lună mai târziu, în aprilie, pe masa aleșilor locali ajungea un proiect de hotărâre privind finanțarea clubului cu suma de 510.000 de lei. Viceprimarul Florin Popa s-a împotrivit, afirmând că suma nu este cea discutată inițial, pentru a asigura salariile pentru două luni, ci mai mare. În fapt, primarul propusese o susținere pe trei luni, dar ea a picat la vot. A fost adoptată varianta lui Florin Popa: o susținere pe două luni, cu 346.000 de lei pentru plata salariilor sportivilor și antrenorilor. Consilierii au primit asigurări că există bază legală pentru această finanțare. Nicolae Rainea a avut curiozitatea să întrebe ce se va întâmpla după aceste două luni. Răspunsul avea să-l primească în luna iunie, când Legislativul local a suplimentat alocarea financiară cu 173.000 de lei, tot pentru plata sportivilor și a antrenorilor. Primarul Marius Stan a explicat atunci că Dunărea a întâmpinat „ceva greutăți din punct de vedere financiar, probleme care s-au reglementat, motiv pentru care nu avem de ce să nu dăm și restul sumei alocate pentru sport la începutul anului, altfel s-ar ajunge la închiderea clubului”.

Datoriile la stat au închis Dunărea

Asociația Sportivă FCM Dunărea a funcționat ca organizație non-guvernamentală, singura formă de organizare juridică în care se poate beneficia de finanțare de la autoritățile locale. În luna mai 2014, Auraș Brașoveanu și-a depus demisia din funcția de președinte al clubului, aceasta intrând în vigoare la 1 iunie. Brașoveanu a activat de atunci ca președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din Liga 2 și ulterior, în paralel, ca președinte al clubului Farul Constanța.

După plecarea lui Brașoveanu, președinte la FCM Dunărea a devenit Romeo Jianu, care a decis, la începutul lunii august, ca echipa de seniori să nu se înscrie în campionatul ligii secunde și să-și oprească activitatea. Motivul a fost lipsa banilor necesari, tocmai pentru că nu se mai putea primi finanțare de la Consiliul Local, în condițiile în care erau datorii către bugetul de stat.

„Clubul are datorii către bugetul de stat de aproximativ 2,5 milioane de lei, din cauza cărora, cu toată bunăvoința Consiliului Local, municipalitatea nu poate legal să ne susțină financiar mai mult decât cu plata salariilor”, declara, pe 2 august a.c., Romeo Jianu, pentru „Viața liberă”.

În momentul de față, echipele de juniori ale FCM Dunărea își continuă activitatea în cadrul unei noi asociații sportive, ASCM Dunărea, înființată în acest an în parteneriat cu AS Steaua Dunării.

Brașoveanu a anulat un sistem competițional

De-a lungul timpului, Auraș Brașoveanu și-a creat o imagine publică de luptător împotriva abuzurilor și neregulilor din fotbalul românesc. Una dintre cele mai răsunătoare victorii ale acestuia în luptele cu sistemul din FRF în perioada când forul fotbalistic era condus de Mircea Sandu s-a produs la mijlocul sezonului competițional 2011-2012. Brașoveanu a susținut că Liga II și Liga III se derulau în ilegalitate, după un sistem competițional care a fost modificat cu încălcarea flagrantă a statului FRF și a regulamentelor.

Gălățeanul spunea că la Adunarea Generală din luna mai 2011 s-a aprobat modificarea statului FRF, introducându-se în aria de competențe a Comitetului Executiv (CEX) și schimbările sistemului competițional. Ulterior, CEx a decis să schimbe acest sistem, cu câte cinci echipe retrogradate din cele două serii ale Ligii II, în loc de patru, iar Brașoveanu a dovedit că hotărârea CEx este nulă din punct de vedere legal.

„Conform legii, modificarea statului unei asociații – în acest caz FRF – produce efecte legale abia după înscrierea acestora la grefa Judecătoriei din circumscripția electorală unde își are sediul FRF. Dar această înscriere nu s-a făcut, asta înseamnă că modificarea sistemului competițional poate fi făcută doar de Adunarea Generală, iar decizia de a avea această competență CEx este nulă. Implicit, hotărârea CEx prin care a schimbat sistemul competițional este ilegală. Practic noi jucăm într-o competiție neregulamentară”, a declarat Brașoveanu în decembrie 2011.

Peste două luni, argumentele sale expuse într-un referat către CEx au dus la anularea schimbării sistemului competițional. „Este o victorie a fotbalului, nu a mea personală, reducerea numărului de echipe ar fi însemnat mai puțini sponsori și desființarea multor grupări. Cel mai important este că s-a evitat astfel ca la terminarea campionatului clasamentul final să fie stabilit prin tribunale”, spunea apoi Brașoveanu, în februarie 2012.

A obținut și renunțarea la licențiere

Auraș Brașoveanu a pornit un război cu cei din FRF în decembrie 2011 și pentru anularea impunerii licențierii pentru echipele din liga secundă. „În statul FRF se spune clar că sunt supuse procesului de licențiere doar cluburile care activează într-o competiție organizată de o ligă profesionistă sau de UEFA. Ori noi, în liga secundă nu ne încadrăm în niciuna din aceste  categorii. Când eu am propus înființarea unei ligi profesioniste și pentru liga a doua, cei din FRF au blocat-o. Înțeleg să ceară licențiere doar pentru echipele care promovează, dar să o facă pentru toate din serie este neregulamentar”, declara Brașoveanu acum trei ani. Insistențele sale au avut success, FRF renunțând ulterior la procesul de licențiere pentru cluburile din liga secundă.

A dejucat o tentativă de blat la un meci cu Progresul

Altfel, în 2008, a dejucat o tentativă de a se blătui meciul Dunărea Galați – Progresul pentru pariuri, anunțând procurorii că unul dintre jucători a fost contactat și i s-a propus acest lucru. Cei de la Progresul au fost bănuiți că au vrut să blătuiască meciul pentru pariuri, însă președintele de la Galați s-a opus. Pe 6 mai seara, atacantul Marius Neculai de la Dunărea a primit un telefon de la un fost jucător. „I s-a propus să mai ia 4-5 colegi și să trântească meciul. Urma să fie sunat a doua zi. Neculai m-a sunat pe mine, iar eu le-am telefonat imediat lui Ionuț Lupescu și prim-procurorului Roșca de la Galați. Roșca mi-a zis că nu mai e timp pentru flagrant. L-am sfătuit pe Neculai să răspundă și a doua zi pentru a mai obține informații”, povestea atunci Auraș Brașoveanu, președintele de la Dunărea. A doua zi, Neculai a fost din nou sunat, dar contactul s-a întrerupt după câteva fraze. „Cineva i-a anunțat pe cei de la Progresul despre demersurile mele. Au venit înainte de meci cu gura mare: «Ce faceți, domn’e, ne bănuiți pe noi?»”, spunea Brașoveanu. Între timp, casa de pariuri engleză Stanley Bet blocase cotele pe Dunărea – Progresul, semn că se pariaseră sume mari.

La câteva zile după meci, Auraș Brașoveanu a fost sunat de Mircea Sandu: „Era în Comitet Executiv, la Piatra Neamț. Mi-a zis: «Bă, e adevărat ce ai povestit?» I-am zis că da și asta a fost tot”. Interesul federației pentru o tentativă de blat a durat două minute!

Articol scris de Marian CĂ‚PĂ‚ȚÎNĂ‚

Pe aceeași temă