A fost descoperit în curtea școlii și i-a bătut singur pe americani: „E senzațional”

Autor: Mihai Andries Publicat: 01 Apr. 2013, 21:07 Actualizat: 01 Apr. 2013, 21:08 Juniori

Cel mai promițător produs al centrului de copii și juniori de la FCM Dunărea Galați, Alexandru Adrian Moroșanu, și-a atras lumina reflectoarelor asupra sa în urmă cu zece zile, cu o evoluție senzațională în meciul amical România – SUA la juniori Under 18, încheiat cu victoria micilor tricolori cu scorul de 2-0. Antrenorul Ionel Augustin nu l-a preferat printre primii „11”, iar după 60 de minute era doar 0-0. Încă juma’ de oră, destul pentru „Moro”, așa cum îl strigă coechipierii pe atacantul descoperit în curtea școlii pe când avea doar 8 ani, de regretatul antrenor Adrian Neagu. A intrat și a rezolvat aproape de unul singur partida. A deschis scorul și a creat faza golul doi, pornind de la centrul terenului, făcându-și singur cel mai frumos cadou de majorat, aniversat acum aproape o lună.

„Nu va rămâne doar la stadiul de mare promisiune”

Aurică Drăgan, antrenor federal zonal responsabil cu urmărirea și trimiterea către echipele naționale a celor mai talentați puști din județele aflate în sud-est țării, are numai cuvinte de laudă la adresa juniorului pe care l-a trimis la un trial la Chitila vara trecută pentru reprezentativa Under 17 și de unde a ajuns imediat la națională. „Cu viteza și curajul pe care le are este senzațional în duelurile unu la unu, una dintre principalele sale calități. Deși nu e un jucător de talie mare se remarcă printr-un joc aerian foarte bun în condiții de adversitate, și este combativ în ambele faze ale jocului datorită unei capacități fizice de excepție. Joacă și ca vârf împins dar și ca atacant retras, la fel de eficient. La cum îl știu, cuminte și muncitor, sunt sigur că nu va rămâne doar la stadiul de mare promisiune”, a spus Drăgan.

Tatăl său a transformat sala de lectură în apartament!

„Fotbal și doar fotbal”, răspunde prompt Alexandru când este întrebat despre alte pasiuni, spre mândria tătălui său, fost junior la Corvinul. De altfel, tot din familie are „cultul muncii”. Stă cu părinții și sora de 12 ani în unul din fostele cămine de nefamiliști de la viaductul spre combinat, în ceea ce tatăl fotbalistului, Petru (39 de ani) – venit în Galați din Hunedoara la 17 ani pentru a lucra în Combinatul Siderugic, – a făcut doar cu propriile mâini un superb apartament cu două camere din ceea ce era cândva „clubul”, o sală mai mare pentru lectură și televizor.

Îi place Cristiano Ronaldo

Alex se autocaracterizează „ambițios, luptător, niciodată demoralizat” iar prietenii îi are tot din lumea fotbalului, printre ei enumerându-i pe Tudorie și Moglan, juniorii Oțelului din naționala Under 17, cu care e coleg la Liceul cu Program Sportiv și cu care visează să ajungă coechipier în echipa națională de seniori. Nu are vreun idol, „doar favoriți, Cristiano Ronaldo, iar dintre ai noștri Adi Mutu”, și face parte din lotul de seniori al echipei de ligă secundă FCM Dunărea de un an de zile, debutând campionatul trecut la un joc pierdut la Galați cu CSMS Iași (scor 0-3).

A plecat cu microbuzul la lot


După isprava din amicalul cu SUA, Alex a fost chemat din nou la naționala Under 18. El a plecat sâmbătă dimineața din Galați, cu microbusul, iar biletul i l-a plătit un om de fotbal din Galați. Marți și joi, de la ora 14:00, România va disputa două partide amicale cu reprezentativa similară a Finlandei. Primul joc va avea loc la Centrul de Fotbal Mogoșoaia, iar al doilea se va disputa pe stadionul Dinamo.

 

Articol de Marian CĂ‚PĂ‚ȚÂNĂ‚ și Daniel REMEȘ
Foto: Sorin PANĂ‚

 

Autor: Mihai Andries Publicat: 01 Apr. 2013, 21:07 Actualizat: 01 Apr. 2013, 21:08 Juniori
Pe aceeași temă