Incursiune acasă la Dobrin

27 Dec. 2008, 10:47 Special

Chiar dacă Nicolae Dobrin nu mai este printre noi de mai bine de un an, soția sa Gica, îi păstrează vie memoria Maestrului și prin Școala de Fotbal care îi poartă numele și care era ca o a doua casă pentru fostul mare jucător.

De altfel de la Școala Nicolae Dobrin în decursul timpului au ieșit foarte mulți fotbaliști de valoare, cei mai cunoscuți fiind poate Răzvan Raț, Marius Bilașco, Ciprian Tănasă, Daniel Bălașa. De Centru se ocupă acum Gica Dobrin, iar unul dintre antrenori este Petrișor Calotă, vechi colaborator al Gâscanului. În total, la Valea Ursului, locul unde funcționează Școala, se află 70 de copii, dintre aceștia 10 fiind din țară. Micuții sunt și elevi la școlile din Pitești, unde sunt duși și apoi luați cu o mașină.

 

Fostul birou al lui Dobrin a fost transformat în dormitor pentru fotbaliști, iar pentru a prinde un loc aici este o adevărată bătălie. „Biroul l-am transformat în cameră de dormit. Băieții trebuie să stea bine aici și să nu ducă lipsă de nimic. Sunt onorați când află că unde stau ei acum, Marele Dobrin își petrecea mai tot timpul”, povestește doamna Dobrin. De altfel, micuții și-au lipit și postere cu Dobrin în camere, penstru a-și aminti mereu de cel mai mare fotbalist pe care l-a dat România.

 

La Școala de Fotbal Nicolae Dobrin în curând se va construi un teren sintetic, însă până atunci vestiarele au fost modernizate și vopsite în culorile lui FC Argeș, alb-violet. De mici, profesorii de la Centru îi învață pe viitorii fotbaliști să iubească mingea și să facă cât mai multe driblinguri, așa cum le făcea Dobrin, poate doar-doar, cineva îi va călca pe urme. „E o datorie pentru mine să continuu ceea ce a început soțul meu. Copiii ăștia au fost o mare bucurie pentru el. Școala i-a adus multe satisfacții. Vreau să duc mai departe numele lui. Și eu și Petrișor Calotă vrem să scoatem valori de aici”, mai spune Gica Dobrin.

 

La cimitir în fiecare zi

Gica Dobrin merge în fiecare zi la Cimitirul Eroilor, la mormântul soțului său, acolo unde de fiecare dată găsește flori proaspete. „Îi plăceau foarte mult florile. De aceea le schimb mereu. Mă duc la cimitir zilnic și-i spus cât mi-e de dor de el, dar nu-mi mai răspunde. Îl strig dar nu mai vrea să vorbească cu mine. La cimitir găsesc mereu flori, coroane și scrisori de peste tot din țara asta. Era iubit de toată lumea…” își amintește soția regretatului fotbalist.

A apărut de două ori în vise

Până acum, Nicolae Dobrin a apărut de două ori în visele apropiaților săi, iar ambele apariții sunt legate de terenul de fotbal. „O singură dată l-am visat. Venisem la un meci aici. Pe terneul ăsta. Și el era pe bancă. Parcă un pic trist că întârziasem. Acum nu mai stă nimeni pe banca accea unde stătea el. Îi plăcea să mă știe în tribune” au fost cuvintele Gicăi Dobrin.

Gâscanul i-a apărut odată în vis și colaboratorului său, Petrișor Calotă. Acesta își amintește: „Era supărat pe mine. L-am visat după un meci pe care l-am pierdut. M-a întrebat de ce nu am băgat un jucător anume, pentru că puteam câștiga dacă îl băgam”.

 

Articol scris de Ștefan DOBRE
Fotografii: Costi Tudor (Curierul Zilei – Pitești)

27 Dec. 2008, 10:47 Special
Pe aceeași temă