Fotbalul renaște ca Pasărea Phoenix la Sibiu! Clubul cu 19 conducători vrea să devină o legendă: „Acum e un proiect mult mai bine organizat”

Marius ANGHEL 19 May. 2017, 13:19 Special

După dispariția Interului și apoi a Voinței, un alt club de fotbal din Sibiu va bate la porțile Ligii 1. Înființat în 2015, AFC Hermannstadt a reușit deja două promovări la rând. Are o medie de spectatori (4.000 fani) mai mare decât noua campioană a României, iar la anul speră să joace în Liga 1. În weekendul trecut, AFC Hermannstadt (numele în germană al Sibiului) a fost premiat de oficialii FRF pentru câștigarea Seriei 5 a Ligii a 3-a.

În orașul unde președintele Iohannis a fost primar, un club de fotbal le calcă pe urme lui Inter și Voința Sibiu. AFC Hermannstadt a apărut cu doar doi ani în urmă, dar deja a obținut promovarea în liga a doua. Președintele Teodor Birț îl așteaptă în tribune pe Klaus Iohannis.

„- Veți reuși să-l convingeți pe domnul președinte să vină la meciuri ca suporter?
– Cu siguranță. În măsura în care timpul îi va permite și va fi în Sibiu, sunt convins că o să îl convingem să vină. Pot să va spun că în momentul promovării din liga a patra în liga a treia, poate nu primul, dar între primii trei oameni cu care am vorbit a fost dânsul”.

19 conducători

Hermannstadt propune și un nou mod de a conduce un club de fotbal în România. Nu există un singur șef, ci… 19! „Cei 19, practic, sunt cei care decid destinul acestui club de fotbal. Conducerea, efectiv, o asigură un consiliu din cinci membri. Avem cultură, avem istorie, avem tradiție, avem industrie… suntem un oraș prosper, dar lipsea sportul. Sibiul are potențial să susțină o echipa în prima ligă, iar în liga a doua are cu siguranță”, spune președintele Birț, care beneficiază de ajutorul financiar al primăriei și al sponsorilor.

Istorie cu repetiție

Pe banca lui Hermannstadt stă un fost jucător din Liga 1. Eugen Beza a reușit trei promovări la rând cu Voința ca jucător. Vrea să repete performanța alături de noul club al orașului în rol de antrenor. „În Sibiu, fotbalul renaște ca și pasărea Phoenix. Din păcate, fiecare proiect a avut ca deznodământ falimentul, dezastrul. Acum, mi se pare un proiect mult mai bine organizat. Sper să devină o legendă acest club”, este încrezător Beza.

Șefii lui Hermannstadt au încercat să readucă acasă fotbaliștii sibieni. Pe lângă ei, sunt însă și mulți tineri de viitor. Daniel Chifu a fost deja selecționat la naționala sub 19 ani. Evoluează ca fundaș dreapta și vrea ca în curând să intre și în atenția lui Christoph Daum.

„Da, desigur, de ce nu?! Prin muncă se poate ajunge sus. Nu am idoli, dar am modele. Îmi plăcea Enache, ca fundaș dreapta, atunci când a jucat pe acest post”, spune Chifu. Îl mai apreciază pe proaspătul campion, Romario Benzar, care a început tot de la liga a treia și a ajuns titularul României.

Aproape 5.000 de fani

Deși este un club nou, Hermannstadt beneficiază din plin de sprijinul fanilor. Are cea mai mare asistență din toată liga a treia! La fiecare meci, vin 4-5.000 de suporteri pe stadionul Municipal, cu o capacitate de 14.000 locuri. Viitorul lui Hagi a strâns rar atâția fani in actualul sezon, în care a avut o medie de mai puțin de 3.000 de spectatori pe meci.

„Încercăm să-i facem fericiți la fiecare joc. La Sibiu, mereu o să se întâmple așa, pentru că e un oraș frumos, cu un public care iubește foarte mult fotbalul. Tot timpul o să fie așa multă lume la stadion. Acest oraș merită un stadion nou. Dacă nu, măcar să se renoveze acest stadion”, spune unul dintre jucătorii cu experiență ai lui Hermanstadt, Daniel Tătar, care a fost in Liga 1, cu Voința și FC Brașov.  Primăria va demara în curând lucrările pentru a moderniza arena din Sibiu.

Articol scris de Ștefan GĂ‚VAN

Marius ANGHEL 19 May. 2017, 13:19 Special
Pe aceeași temă