Are 88 de ani și susține echipa din 1945! Voicu Rișculiția vine la meciurile UTA-ei de când „Bătrâna Doamnă” era…tânără! „Promovarea știți cum e, ca și când iubești o fată”

Are 88 de ani și susține echipa din 1945!** Voicu Rișculiția vine la meciurile UTA-ei de când

UTA se poată lăuda că e unică în fotbalul românesc nu doar pentru că e campioana Provinciei, cu cele șase titluri de campioană, ci și pentru că are un suporter care vine la meciurile de acasă de la înființarea clubului! Voicu Rișculiția vine, alături de alți prieteni, cu mașina de la Deva pentru a vedea pe viu echipa cu care ține încă de când era licean în orașul de pe Mureș. Născut în Țara Moților, fostul inspector școlar are abonament la tribuna oficială de pe Motorul și spune că Iosif Petcovschi a fost cel mai are fotbalist al României. Nu o părere la fel de bună o are despre Gheorghe Falcă, fostul primar al Aradului, dar nici despre situația actuală din fotbalul românesc, cu meciuri programate târziu.

Voicu Rișculiția este născut în 1930, la Baia de Criș. A făcut liceul la Arad și a început să o urmărească pe UTA încă din anul înființării, 1945. Când a devenit student la București, mergea la meciurile „Bătrânei Doamne” din Capitală. Pe unele le-a și ratat, apoi, din cauza serviciului. „Am fost profesor de limba rusă, germană și franceză. Am fost student la Institutul de Limbi Străine din București. Apoi, am fost inspector școlar. Veneam la toate meciurile, la cele care puteam. Ca inspector școlar, am lucrat și duminica„, povestește Voicu Rișculiția.

Fanul înfocat ne-a mărturisit că nu ar mai face naveta din județul Hunedoara dacă UTA ar juca în nocturnă, la ore târzii! „Era mai frumos pe vremea aceea, că se disputau meciurile în timpul zilei,  nu noaptea. Acum nu m-aș deplasa, chiar dacă aș fi tânăr, că nu-mi convine să vină un derbedeu să te atace și nu știu ce să-ți facă. Dar atunci era o altfel de atmosferă. Adică nu era atmosfera care rezolva lucrurile, ci faptul că nu existau niște treburi. Și lumea era mai dornică. Acum cei care primesc bani sunt mai puțin prezenți acum„, crede cel mai vechi suporter al arădenilor.

Petchovschi, peste Dobrin și Hagi!

Întrebat pe cine consideră că a fost cel mai mare fotbalist din istoria României, dintre Petchovschi, Dobrin sau Hagi, Voicu Rișculiția nu ezită niciun moment. „Petchovschi a fost cel mai bun. Personal nu l-am cunoscut, n-am stat niciodată de vorbă. Cu Farmati (n.r. Zoltan Farmati) m-am înțeles bine fiindcă locuia la Deva și veneam la meciuri. Petchovschi era cel mai talentat dintre ei. Avea tot în plus față de Dobrin și ăștialalți. Numai că a fost străin și nu a fost român. Și Dobrin a fost un om. Dar i-a plăcut altceva. Păcat de el„, crede deveanul.

Așteaptă stadionul nou și nu e convins că echipa va promova sezonul acesta

UTA și-a egalat recordul negativ de absență de 12 ani din prima ligă de fotbal. Anul acesta, sunt așteptări mari de la trupa pregătită de Laszlo Balint. Mulți fani ai alb-roșiilor speră. Trecut prin multe, Voicu Rișculiția nu își face atât de multe iluzii. „Promovarea știți cum e…Ca și când iubești o fată, și te trezești pe urmă și ea ți-a spus «bă te iubesc», și după un timp vezi că se îndreaptă în altă direcție. Eu aș fi bucuros să se facă„, ne-a mărturisit suporterul arădenilor.

Dacă acum are abonament pe Motorul, ani de zile a avut pe „Francisc Neuman”. Voicu Rișculiția spune că îi e dor de vechiul stadion din Calea Aurel Vlaicu. Însă e nerăbădător să vadă noua arena! „Da, dar vreau să-l văd altfel! Mai pus la punct. Și acolo tot Falcă apare ca vinovat, pentru faptul că au trecut patru ani până a trebuit…Eu n-am nimic cu oltenii, dar cum au putut ei așa repede să facă niște lucruri? Oltenii au un mod deosebit de a se purta. Eu am fost inspector școlar și știu. 30 de ani am lucrat și cu olteni„, spune microbistul, cu referire la stadionul „Ion Oblemenco”, reclădit mult mai repede ca arena din Arad.

Arădenii dau vina pentru întârzierile la arenă pe Gheorghe Falcă, cel care a lăsat fotoliul de primar pentru un loc în Parlamentul European. Nici Voicu Rișculiția nu are altă părere. „Acolo îmi pare rău și eu am fost foarte criticat, având în vedere că eu am ținut cu UTA și pentru fostul antrenor. Eu eram de la Baia de Criș, lângă Brad. Din Brad era și cel care era aici șef, Falcă. Eu nu mă cunoșteam cu el. Am fost și la liceul din Brad profesor, dar el a venit mai târziu. Eu între timp am plecat la Deva, ca inspector școlar. Și La Brad am fost inspector. Falcă era un om dificil. Eu am discutat de câteva ori cu dânsul. Am avut impresia că nu e brădean deloc„, a mai povestit pătimașul suporter.

Articol scris de Anda Deliu

Foto: UTA

 

 

Pe aceeași temă