Promovare din a patra încercare! Gilortul Târgu Cărbunești a învins reprezentanta Mehedințiului la baraj și revine în Liga 3, după 13 ani

Marius ANGHEL, Mircea OGLINDOIU 23 Jun. 2019, 20:22 Stiri

Învinsă în prima manșă a barajului pentru promovarea în Liga 3, cu scorul de 2-1, campioana județului Gorj, Gilortul Târgu Cărbunești, a câștigat cu 3-0 returul, de pe teren propriu, cu CS Strehaia, și a acces pe cea ce de-a treia scenă fotbalistică a țării.

Reprezentanta Mehedințiului a făcut față iureșului gazdelor doar în prima repriză și a reușit să intre la pauză fără gol primit, rezultat care îi asigura promovarea. Gilortul s-a dezlănțuit în partea secundă, când a reușit să marcheze de trei ori. Scorul a fost deschis, în minutul 55, de Andrei Meliță, cu un șut de la 17 metri. Intrat la pauză, fostul jucător al echipei Pandurii Târgu Jiu, Florin Popete, ajuns la vârsta de 41 de ani, a majorat avantajul, în minutul 61, când a reluat cu capul, balonul centrat de Adrian Codin. Suspansul a fost risipit de Darius Almăjanu, în minutul 89, cu un șut, din unghi, care l-a păcălit pe portarul Cosmin Noană. În prelungiri, căpitanul Gilortului, Alexandru Avramescu, jucător care a cochetat și el cu Pandurii, a primit al doilea cartonaș galben, pentru simulare, și a fost eliminat.

N-a mai contat și Gilortul a reușit să promoveze, după ce pierduse precedentele trei baraje, din 2014, 2015 și 2016, când întâlnise Minerul Mehedinți, CNS Cetate Deva, respectiv AFC Hermannstadt, aceasta din urmă aflată acum în Liga 1.

Precedenta promovare, fără baraj

Gilortul izbutise precedenta promovare în vara anului 2005, însă, la vremea respectivă, campioanele județene promovau direct în eșalonul terț, fără să susțină meciuri de baraj. Echipa din Cărbunești n-a rezistat însă decât un sezon în Divizia C, așa cum se numea atunci Liga 3, și a retrogradat în 2006, din Seria a 7-a.

Gilortul are acum planuri mărețe și se gândește, în viitorul apropiat, chiar la promovarea în eșalonul secund, acolo unde echipa a mai activat în sezonul 2002-2003, de unde s-a retras însă la jumătatea campionatului.

„Precedenta echipă cu care am jucat barajul pentru promovare e acum în Liga 1. Strehaia a fost un adversar mult mai accesibil. Nu am avut emoții nici măcar la pauză, când scorul era 0-0. E o zi fericită pentru suporterii Gilortului, pentru întreaga comunitate locală din Târgu Cărbunești. După 14 ani, reușim o nouă promovare în Liga a 3-a. Greu însă abia acum începe, fiindcă trebuie să găsim resurse financiare pentru a reprezenta orașul cu cinste pe cea de-a treia scenă fotbalistică a țării. Așteptăm și o finanțare CNI pentru modernizarea stadionului. Nu vrem ca această promovare să se soldeze cu o retrogradare, ca data trecută. Trebuie să ne organizăm, iar, ușor-ușor, să închegăm o echipă care să emită pterenții, de ce nu, pentru promovarea în eșalonul secund. Noi am mai jucat în Divizia B în urmă cu vreo 16 ani”, a declarat, la finalul partidei, primarul orașului Târgu Cărbunești, Danuț Birău.

De partea cealaltă, orașul Strehaia n-a avut niciodată echipa mai sus de eșalonul terț, iar ultima performanță de acest gen a datează tocmai din sezonul 1990-1991, la finele căruia s-a clasat pe locul 16, ultimul, în seria a 8-a din Divizia C. De atunci, echipa locală a mai avut o tentativă de promovare, în urmă cu 2 ani, când a fost învinsă, categoric, de campioana județului Teleorman, Voința Săelele, devenită între timp Turris Turnu Măgurele.

Popete, la ultimul său gol?

Jucător cu 190 de prezențe în Liga 1, majoritatea pentru Pandurii Târgu Jiu, Florin Popete s-a retras din activitate în 2013. A revenit în iarbă anul trecut, pentru a da o mână de ajutor echipei din Târgu Cărbunești, în tentativa de a promova pe cea de-a treia scenă.

„Mă bucur pentru această promovare, mă bucur pentru oamenii implicați. Cred că a fost ultimul meu gol înscris în fotbalul românesc. Eu m-am retras de mult, dar am revenit în iarbă la insistențele prietenului meu Avramescu, care m-a rugat să-i dau o mână de ajutor pentru a promova”, a declarat Popete. Acesta a mai jucat în Liga 1 la Farul Constanța (2001-2003) și FCM Târgu Mureș (2010-2011).

GILORTUL TÂRGU CĂ‚RBUNEȘTI (GJ) – CS STREHAIA (MH) 3-0   (1-2 în tur)
Andrei Meliță 55′, Florin Popete 61′, Darius Almajanu 89′

Gilortul: Novabilschi – Buzurin, Dolcescu, Dăianu (Manole 90′), Cocioabă – Almăjanu, Cîrstoiu, Avrămescu (cpt.), Dumitru (Popete 46′) – Codin, Meliță (Mihăilescu 84′)
Antrenor: Octavian Iordache
Eliminat: Alexandru Avramescu 90′

Strehaia: Noană – Mocîrcioiu, A. Gomoi, Tiribentea, Șotea – Simulescu (I. Vîrșog 60′), Topală, A. Balaci – Mătușoiu (cpt.), Pontu – Enea (Tița 65′)
Antrenor: Mircea Danciu

Stadion: „Cristinel Răducan” (Târgu Cărbunești, Gorj); Spectatori: 1.000; Arbitru: Cătălin Buși (Râmnicu Vâlcea); Asisteți: Lucian Tănase (Pitești) și Răzvan Tudor (Craiova); Observatori: Aron Huzu (Sibiu) și Teodor Biriș (Hunedoara).

Aricol și foto de Mircea OGLINDOIU

Marius ANGHEL, Mircea OGLINDOIU 23 Jun. 2019, 20:22 Stiri
Pe aceeași temă