Fostul președinte al clubului de fotbal CSU Voința Sibiu, reținut pentru luare de mită

Marius ANGHEL 08 Apr. 2014, 17:51 Special
Fostul președinte al clubului de fotbal CSU Voința Sibiu,** reținut pentru luare de mită

Administratorul unei societăți cooperatiste din Sibiu și fost președinte al clubului de fotbal CSU Voința Sibiu Ioan Hămbășan a fost reținut, marți, de procurorii DNA Alba Iulia pentru luare de mită, după ce ar fi pretins 200.000 de euro pentru a vinde un imobil al societății la un preț subevaluat.

Potrivit unui comunicat de marți al Direcției Naționale Anticorupție, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia l-au reținut, marți, pentru 24 de ore pe administratorul ATCOM Societate Cooperatistă Meșteșugărească Sibiu, Ioan Hămbășan, fost președinte al clubului de fotbal CSU Voința Sibiu, bărbatul fiind acuzat de comiterea a două infracțiuni de luare de mită.

Conform sursei citate, Ioan Hămbășan are o cotă de 19,46% din societate, care deține în patrimoniu mai multe spații comerciale în municipiul Sibiu, iar unul dintre acestea a fost închiriat în 2007 unei societăți comerciale administrate de către denunțători, pentru o chirie de 4.000 de euro pe lună.

Potrivit anchetatorilor, deși a desfășurat activitate, în special organizarea de evenimente festive, societatea chiriașă nu a achitat cu regularitate chiria, înregistrând restanțe importante, însă cu toate acestea contractul nu a fost reziliat.

În perioada 2009 – 2011, pentru a nu rezilia contractul și pentru a amâna plata chiriei, inculpatul Ioan Hămbășan, administrator al ATCOM, a solicitat și a primit de la denunțători, timp de aproximativ doi ani, cu titlu de mită, bunuri, respectiv mese zilnice (aproximativ 100 de porții) pentru membrii echipei de fotbal CSU Voința Sibiu, club pe care îl deținea. Deși în evidențele contabile ale societății comerciale au fost evidențiate facturi și chitanțe de plată, în realitate CSU Voința Sibiu nu a achitat contravaloarea acestora.

Abia după ce societatea comercială nu a mai livrat mâncare pentru echipa de fotbal, care în final a fost desființată, inculpatul a recurs la acțiunea în justiție pentru recuperarea chiriei restante și ulterior pentru evacuare, acțiuni promovate în anul 2013.

Procurorii DNA au stabilit, de asemenea, că ulterior, în cursul anului trecut, Ioan Hămbășan a solicitat suma de 200.000 euro, pentru a vinde respectivul imobil în care funcționează un restaurant, proprietatea ATCOM, către denunțători, fără licitație și la un preț sub valoarea de piață, folosind o evaluare a spațiului de dinainte de amenajare.

Banii au fost pretinși de la denunțători pentru a le vinde ulterior spațiul la prețul de 300.000 euro. În schimbul celor 200.000 euro, inculpatul a promis că va convoca Adunarea Generală la ATCOM, va vota și îi va convinge pe restul asociaților să voteze vânzarea imobilului în cauză către societatea denunțătorilor la prețul stabilit.

După realizarea înțelegerii, Ioan Hămbășan a și întreprins acte materiale în vederea primirii mitei cerute, respectiv a convocat Adunarea Generală a Asociaților ATCOM, unde vânzarea a fost aprobată la cererea și la prețul stabilit de inculpat, acesta cerând ulterior unui notar public să redacteze contractul de vânzare-cumpărare a respectivului spațiu și să întreprindă demersurile necesare la Oficiul de Cadastru pentru perfectarea vânzării. Demersurile inculpatului au fost însă dejucate ca urmare a intervenției organelor judiciare.

Ioan Hămbășan a fost reținut, marți, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat la Tribunalul Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Sursa: Mediafax

 

Marius ANGHEL 08 Apr. 2014, 17:51 Special
Pe aceeași temă