Federația Română de Fotbal susține că i se cuvine un procent din pariurile sportive. Propunerea de reglementare legislativă inițiată de forul condus de Burleanu

Marius ANGHEL 31 Oct. 2017, 21:47 Special
Federația Română de Fotbal susține că i se cuvine un procent din pariurile sportive.** Propunerea de reglementare legislativă inițiată de forul condus de Burleanu

Federația Română de Fotbal a inițiat o propunere de reglementare legislativă pentru ca federațiile sportive din România să beneficieze de „drepturile care li se cuvin” din pariurile sportive, a anunțat, marți, site-ul frf.ro.

Federațiile sportive dețin în acest moment drepturile TV, drepturile de sponsorship, merchandising și ticketing din evenimentele sportive și competițiile pe care le organizează, dar nu și drepturile din pariuri sportive, notează sursa amintită.

  • Pe 20 octombrie 2017, Federația Română de Fotbal a oficializat parteneriatul cu Casa Pariurilor, compania de betting care a devenit, din actualul sezon, sponsorul oficial al campionatului Ligii 2 de fotbal și al Cupei României, două dintre principalele competiții pe care le organizează FRF. Parteneriatul se va întinde pe o durată de patru ani. De asemenea, campionatul Ligii 1, competiție organizată de LPF, poartă numele casei de pariuri Betano.

 

Site-ul federației precizează că această realitate continuă să existe în ciuda poziției clare a Parlamentului European care, în 2011, prin Raportul Creutzmann, „reafirmă poziția sa că pariurile sportive reprezintă o formă de utilizare comercială a competițiilor sportive” și „recomandă ca toate competițiile sportive să fie protejate împotriva utilizării lor comerciale fără autorizație, în special prin recunoașterea dreptului de proprietate al organizatorul competiției, nu doar pentru a asigura o redistribuire financiară corectă pentru beneficiul tuturor nivelelor sportive profesioniste și amatoare, dar și ca o modalitate de întărire a luptei împotriva fraudei în sport, în special a manipulării rezultatelor sportive”.

Alte țări europene, precum Franța sau Polonia, au reglementat deja legislația în sensul afirmării dreptului de organizator asupra veniturilor din pariurile sportive sau în direcția confirmării dreptului de proprietate intelectuală asupra competițiilor.

FRF este inițiatoarea acestui demers, însă modificarea cadrului normativ reprezintă interesul comun al tuturor Federațiilor sportive relevante din România (baschet, handabal, tenis, atletism etc.), care susțin proiectul, alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Federația Română de Fotbal menționează că, începând din 2010, procentul din încasările Loteriei Române nu mai reprezintă o sursă de venit pentru federații.

„Legitimitatea inițiativei FRF este incontestabilă, câtă vreme poziția publică susținută de noi specifică în mod clar destinația acestor surse de venituri venite din pariuri sportive: investiții în dezvoltarea sportului la nivel de copii și juniori și dezvoltarea sportului de masă”, se mai precizează în comunicat.

FRF invită Ministerul Sportului în acest demers, „pentru că este nevoie de susținerea firească a celor care reprezintă interesele sportului românesc la cel mai înalt nivel. Asta dacă ne dorim să contribuim cu adevărat la dezvoltarea celor mai sensibile zone din sport, la nivel de copii și juniori”.

Marius ANGHEL 31 Oct. 2017, 21:47 Special
Pe aceeași temă