17 cluburi din Liga 2 au avut reprezentanți ieri la cele două ședințe care au avut loc la Casa Fotbalului, prima doar între oficialii de cluburi și a doua cu conducerea FRF. Absenți motivați la prima întrunire au fost cei de la ACS Poli și Rapid CFR Suceava, în timp ce Fortuna, Unirea Tărlungeni, Săgeata Năvodari și FC Bihor Oradea nu au dat niciun semn de viață.
La prezidiul primei ședințe a zilei au luat loc Auraș Brașoveanu de la Farul, Ionuț Ivan de la FC Olt și Dan Tulpan de la Gloria Buzău, care au luat cuvântul pe rând și au comentat despre subiectul arzător al momentului: legislația ambiguă, în special legea 350 / 2005 și problemele de interpretare ale acesteia, care au dus la retragerea din competiție a cluburilor Unirea Tărlungeni și Unirea Slobozia, rămase fără finanțare de la autoritățile locale după controale ale Curții de Conturi.
Oficialii grupărilor din Liga 2 și-au exprimat temerea că până la finalul sezonului vor mai apărea și alte abandonuri din cauza controalelor de la Finanțe care vor urma sau care sunt în curs de desfășurare și alte cluburi. În aceste condiții, există riscul ca în sezonul viitor să mai participe în Liga 2 doar o mână de echipe.
Oficialii cluburilor și-au exprimat și nemulțumirea privind modul în care cei care vin în control interpretează actele, astfel că unele cluburi s-au trezit cu datorii către stat din cauza reîncadrării convențiilor civile ca și contracte de muncă. Problema cea mai mare a fost că în unele cazuri s-au dictat dobânzi și penalități care au depășit datoriile în sine, fapt ceea ce a dat peste cap peste cap bugetele echipelor.
De aceea, s-a căzut de comun acord să se ceară sprijinul de urgență al Federației, care să facă demersuri pe lângă Guvernul României în vederea stabilirii unui cadru legislativ clar și care să sprijine fotbalul în mod real. Președintele Academicii Argeș, Dan Lăzărescu, a venit propunerea întocmirii unui dosar standard pe baza căruia să se organizeze toate cluburile de fotbal profesioniste din România, pentru a se evita pe viitor orice interpretare.
A doua ședință a zilei i-a adus față în față pe oficialii cluburilor cu reprezentanții FRF, în speță președintele Răzvan Burleanu, secretarul general Gheorghe Chivorchian și consilierul Gabriel Bodescu. Ședința a avut loc în spatele ușilor închise, accesul presei fiind permis doar în primele minute, pentru câteva instantanee foto și video cu cei prezenți.
După încheierea discuțiilor cu șefii federației, s-a creat o echipă de lucru alcătuită din câțiva conducători ai grupărilor din eșalonul secund. Aceștia au continuat discuțiile cu juriștii forului care guvernează destinele fotbalului românesc pentru găsirea unor alternative din punct de vedere legal, care să permită finanțarea și evitarea dispariției cluburilor din eșalonul secund.
„Împreună cu președintele FRF, Răzvan Burleanu, secretarul general, Gheorghe Chivorchian, și juriștii FRF, am creat o echipă de lucru, am analizat situația și am redactat câteva amendamente la Legea Sportului. Președintele FRF va merge cu aceste notificări la Guvern. De asemenea, cluburile sportive vor înainta aceste amendamente birourilor parlamentare teritoriale”, a declarat, pentru Gazeta Nouă, președintele clubului FC Olt Slatina, Ionuț Ivan
„S-a discutat pe marginea unor modificări care se impun la Legea Sportului. S-a vorbit mult și despre Legea 350 din 2005, care se referă la finanțarea asociațiilor sportive din bani publici. Cu toții am ajuns la concluzia că ar trebui făcute unele înlesniri, astfel încât să fie permise și plățile constând în contractele jucătorilor. Prezenți și ei la discuții, Răzvan Burleanu și Gheorghe Chivorchian, însoțiți de juriștii FRF, au promis că vor susține aceste solicitări în cadrul unei viitoare întrevederi cu membrii Guvernului”, a declarat, pentru Monitorul de Suceava, președintele executiv al Rapidului, Dumitru Moldovan
„Am stat de vorbă cu reprezentanții celorlalte cluburi și cu oficialii federației despre situația din Liga a II-a. Am făcut chiar niște acte pentru ca cei din conducerea federației să meargă la Guvern și să solicite o lege privind finanțarea de la Consiliile Locale și Județene. Trebuie această lege, să fie pentru toată lumea la fel! În prezent sunt trei legi, fiecare cu articolele și paragrafele ei. Dar ba nu ai voie să dai salarii, ba nu ai voie să dai prime, ba nu poți să cheltuiești decât o anumită sumă pentru cazare și masă… Nu e clar nimic! La discuții au fost Burleanu și Chivorchian. Au spus că or să meargă la Guvern, pentru a discuta situația. Cluburile care s-au desființat nu au mai participat, decît de la Slobozia a fost Prepeliță”, a spus Telu Stancu pentru curier.ro.
„În întâlnirea de o oră cu conducătorii Federației, au vorbit mai ales aceștia, spunându-ne că intenționează să schimbe legislația, în așa fel încât autoritățile locale, dar și eventualii sponsori să aibă un cadru mai bun să finanțeze fotbalul. Deocamdată, totul este la stadiul de intenție, sunt mulți pași de parcurși, cu proiecte și întâlniri cu reprezentanți ai Guvernului sau a ministerelor subordonate”, a declarat, pentru SportArad, Sorin Tarcea, directorul sportiv al Pâncotei, .
„Am discutat de problemele care există la echipele de Liga 2. Problemele financiare dor cel mai tare. Am discutat pe tema Legii 69 – legea sportului. Am încercat să discutăm cu domnul președinte Răzvan Burleanu, care ne-a promis că va merge într-o ședință a Guvernului în care se va pune această problemă. 200.000 de euro reprezintă cam 60% din bugetul unei echipe de Liga 2. Cu durere în suflet, constat că dispar echipele de la Liga 2 într-o veselie. Se pare că melodia celor de la Holograf, >, este la modă în fotbalul românesc. Sperăm că aceste schimbări să fie în bine”, a declarat președintele Berceniului, Ștefan Stana, la postul de radio Sport Total FM.
Articol scris de Mihai ANDRIEȘ
Foto: Marius ANGHEL