Țările civilizate investesc sume importante în infrastructura sportivă și le oferă tinerilor posibilitatea de a practica fotbal, tenis, baschet sau rugby în cele mai bune condiții. România mai are de așteptat până să ajungă acolo. În acest caz, ProSport vă prezintă cum 160 de tineri din Pașcani au ajuns să se antreneze pe străzi, din cauza celor aflați la putere. Cei mici visează să practice sport de performanță, dar statul se opune.
Pe pagina de Facebook CSS Pașcani au fost publicate imagini cu tinerii fotbaliști care sunt obligați să se antreneze pe asfalt, din cauza birocrației. ProSport a stat de vorbă cu unul dintre antrenorii din cadrul clubului, Cătălin Damian, care a explicat cum s-a ajuns într-o asemenea situație.
În urmă cu doi ani, Ministerul Finanțelor a descoperit că anumite Cluburi Sportive Școlare (CSS), care erau arondate unor unități de învățământ, funcționau ilegal. Elevii înscriși la aceste cluburi apăreau în bilanțurile contabile, ceea ce Ministerul Finanțelor a considerat că nu este deloc în regulă. Pentru a rezolva problema în grabă, Guvernul a decis să taie în carne vie. În luna mai a anului 2017, Ministerul Educației a trimis către toate Inspectoratele Școlare Județene o adresă cu numărul 32217, prin care solicita realizarea unei analize din care să rezulte faptul că CSS-urile respective pot intra sub egida Consiliilor Județene. La rândul lor, Consiliile Județene se angajau să dezvolte CSS-urile, iar mai apoi să le transforme în cluburi cu personalitate juridică. Pe hârtie, totul părea în regulă. În realitate, operațiunea Guvernului a provocat un fiasco total. Până în 2017, Clubul Sportiv Școlar Unirea Pașcani era administrat de Colegiul Tehnic de Căi Ferate Unirea din Pașcani. După decizia Guvernului, CSS Unirea Pașcani a devenit o ramură a CSS Unirea Iași.
Primul pas a fost reorganizarea CSS-urilor cu pricina. Guvernul a decis ca secțiile sportive care erau arondate unităților de învățământ să devină structuri ale unor cluburi cu personalitate juridică. În cazul de față, CSS Unirea Pașcani a intrat sub egida CSS Unirea Iași. Antrenor și profesor la Pașcani, Cătălin Damian a vorbit pentru ProSport despre situația în care au ajuns elevii săi. „Totul a început în 2017, când de la Ministerul Educației a venit o notă, efectiv din pix, către Inspectoratul Școlar Județean Iași. Ar fi trebuit comaseze CSS-urile și secțiile care mai erau prin județ, astfel încât să aparțină de un singur CSS, care să aibă personalitate juridică. Iașul fiind un județ pilot al învățământului, indiferent dacă e bine sau rău, a răspuns afirmativ. Nu știu cine era inspector la vremea respectivă, cred că domnul Viciu (n.r Tănase Vasile Viciu). Au dat ok-ul, iar imediat au transferat toate secțiile. CSS Pașcani a fost dezlipit de liceul unde activa. Acolo aveam vestiare, sală de forță… este și rugby la noi, nu numai fotbal. Avem campioni naționali la rugby, atât la fete, cât și la băieți. Și pe noi ne-au mutat la Iași. Iar de doi ani de zile ne plimbăm dintr-o parte în alta. Pașcaniul ne-a susținut, pentru că aveam o colaborare cu cei de la Clubul Sportiv Municipal (n.r CSM). Doar că și noi cheltuim apă, curent, iar pe noi ne cheamă Iași din 2017, nu mai avem legătură cu Pașcaniul. Ne numim CSS Unirea Iași, structura Pașcani. Noi nu avem nicio legătură cu Iașul, doar banii ne leagă. Trebuie să facem referate, să le trimitem la Iași, să mergem la ședinte la Iași…”, a spus Cătălin Damian, pentru ProSport.
Guvernul a ignorat situația de la Pașcani
După ce Clubul Sportiv Școlar Unirea Pașcani a devenit o secție a Clubului Sportiv Școlar Unirea Iași, clubul practic și-a pierdut identitatea. De exemplu, este ca și cum secția de handbal de la CSM București ar fi comasată cu Dinamo. Profesorii din Pașcani au încercat să atragă atenția Guvernului, dar n-au primit niciun răspuns.
„Eu am încercat să trimit memorii, concluzii după un an de zile… n-am primit niciun răspuns! Toate se spărgeau în capul directorului meu de la Iași. Care mi-a zis că nu vrea vrut acolo! Așa a vrut Ministerul. Un secretar de stat a decis asta, un domn Păunescu (n.r Alin Păunescu). El face toate astea. Nu ne-a întrebat niciodată care este situația, nu a dat nici măcar un telefon. Cei de la CSM Pașcani ne lăsau să folosim gratis baza sportivă, pentru că le dădeam jucători de fotbal. Doar că acum ne numim Iași, iar președintele clubului nu are nicio bază că jucătorii vor mai ajunge la el. Poate să-i transfere directorul de la Iași unde vrea. El are drept de semnătură. Am trimis și la fostul ministru, și la doamna Andronescu, dar și la domnul Pop. Noi am tot trimis memorii, dar ei au tot demisionat. Nu am primit niciun răspuns oficial.
Răspunsurile au fost ca pe timpul lui Ceaușescu: >. De la Inspectorat îl sunau pe directorul de la Iași, care mă suna pe mine. N-am voie să fac un memoriu în ziua de azi? Să trimit un mail? Nu cred că e ca pe timpul lui Ceaușescu, să mă duc întâi la director, ca el să-mi dea aprobare. Am spus doar ce se întâmplă! Un fost profesor mi-a spus că județul Iași este un județ pilot. Și, ca orice experiment, există șanse să se termine prost. Măcar să pună lucrurile în ordine, cum erau înainte. Mai bine ar fi să facă un Liceu Sportiv la Pașcani. Avem mai mulți copii decât alții prin alte județe”, a declarat profesorul Cătălin Damian, pentru ProSport.
O altă problemă pentru cei din Pașcani o reprezintă noile costuri apărute la orizont. Pentru o deplasare la Iași, clubul trebuie să achite 500 de lei pentru microbuz, 200 de lei pentru pachetele cu mâncare, 100 de lei pentru apă. Fondurile alocate de stat nu acoperă toate cheltuielile. Profesorii și antrenorii din Pașcani au fost nevoiți în repetate rânduri să scoată bani din buzunar pentru ca celor mici să nu le lipsească nimic. Deplasările pe care profesorii sunt nevoiți să le facă la Iași, pentru consiliile profesorale, nu sunt decontate. În urma deciziei de comasare a CSS Unirea Pașcani cu CSS Unirea Iași, profesorii sunt obligați să meargă des în Copou, pentru nenumăratele proceduri prevăzute de lege. Au existat și cazuri în care nu s-au găsit bani pentru brigada de arbitri, iar părinții au achitat baremul. Totul pentru ca cei mici să poată juca fotbal.
Ciudat este că această măsură de comasare a CSS-urilor nu a fost aplicată în toată țara.
Cum au reacționat părinții și cei mici
Părinții au rămas surprinși când au aflat că băieții lor se antrenează pe unde apucă, iar profesorii i-au îndemnat să ia atitudine.
„De la Iași am primit cantonament, plecăm la Vatra Dornei. Dar eu trebuie să fac niște antrenamente, nu mă pot duce așa. Părinții au rămas mirați. Le-am spus că pot suna la Inspectorat, pentru a cere explicații. Directorul de la Iași nu are nicio vină. El ar trebui să se ducă la Minister, să primească bani pentru a plăti o chirie la Pașcani. Am înțeles că acum, aceste CSS-uri ar urma să fie preluate de Consiliile Locale. Dar noi n-am primit nicio hârtie oficială. Curios este că nu s-a mai întâmplat nicăieri în țară. Am înțeles că la Bistrița s-ar putea să mai fie la fel. Eu am niște prieteni la Fălticeni, iar clubul lor va fi preluat de Consiliul Local. E o variantă, dar noi nu am primit nimic. Noi suntem ultimii care aflăm ceva.
Copii ce să zică? Au rămas și ei surprinși. Mă tot întrebau când mergem la stadion. Ei încă nu știu ce se întâmplă. Să vedem ce va fi când vom avea vreme rea. Nu avem vestiare, nu avem dușuri… ce să facem? Nu este nici vina autorităților locale din Pașcani. Dacă noi suntem Iași, cum să ne ajute? Nu mai suntem Pașcani!”, a declarat Cătălin Damian, pentru ProSport.
Pașcaniul vine cu o soluție
Pentru a ușura munca tuturor, profesorii din Pașcani au făcut un alt memoriu către Ministerul Educației, prin care vin cu o soluție: înființarea unui CSS cu personalitate juridică în orașul Pașcani. Având două catedre de fotbal și două de rugby, profesorii garantează că ar putea înființa cel puțin încă o catedră de fotbal, respectiv una de rubgy. Mai mult decât atât, dascălii garantează faptul că se pot înființa la club și secții de baschet, handbal sau atletism. Pe lângă elevii din Pașcani, profesorii spun că la CSS-ul din oraș ar ajunge să fie legitimați și tineri din localitățile învecinate, cum ar fi Târgu Frumos sau Hârlău. Până în acest moment, Ministerul Educației nu le-a oferit niciun răspuns oficial.
Un microbuz adus pentru a fi admirat, nu condus
Pe 12 mai 2015, Gabriela Szabo, Liviu Dragnea și Alin Petrache apăreau în fața reporterilor, la Sala Polivalentă, pentru a prezenta cele 100 de microbuze dedicate cluburilor sportive din țară. Un număr de 53 microbuze cu o capacitate de 16+1 locuri, 30 microbuze de 8+1 locuri, 14 autobuze de 28+2 locuri și 3 autocare de 58+2 locuri au fost repartizate instituțiilor subordonate: cluburi, federații sportive naționale și Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
La Pașcani, microbuzul a stat pe loc timp de patru ani, deoarece postul de șofer nu figura în organigrama clubului. „În 2015 ne-au dat microbuz, cum s-au dat la toate LPS-urile și CSS-urile din țară, dar n-am avut șofer! Plus că acum, dacă noi aparținem de Iași, nu mai putem folosi microbuzul. Microbuzul aparține de liceul din Pașcani. Abia anul acesta au pus în funcțiune microbuzul, după patru ani! Vă dați seama, s-a terminat și bateria în timpul ăsta. Niște anomalii!”, a spus profesorul Cătălin Damian, pentru ProSport.
Nu doar la Pașcani au fost probleme! În decembrie 2015, site-ul www.lugojinfo.ro scria despre cum microbuzului primit de la Guvern stă neatins de cinci luni de zile. Explicația? CSS Lugoj nu a reușit să angajeze un șofer, deoarece acest post nu exista în organigrama CSS-ului. Cei din Lugoj au spus că ministerul trebuie să rezolve această problemă.
În februarie 2016, Breaking News Mediaș relata o situație similară la CSS Mediaș. În organigrama clubului nu exista postul de șofer, astfel că microbuzul a rămas în curte. Reprezentanții clubului au trimis numeroase solicitări către Ministerul Educației, dar la momentul respectiv n-au primit niciun răspuns.
În august 2016, Observatorul Prahovean scria despre cum sportivii de la CSS Constantin Istrati, din Câmpina, nu pot folosi microbuzul primit de la Guvern. S-ar părea că în primul an de la primirea microbuzului, primăria din Câmpina a făcut demersurile pentru școlarizarea șoferilor și a unui manager de transport, dar finalizarea unor astfel de cursuri necesită timp.
În octombrie 2016, cotidianul Cuget Liber semnala faptul că microbuzulul primit de CSS 1 Constanța zace în curtea clubului. Același motiv: la CSS 1 Constanța nu exista postul de șofer. Guvernul a livrat aceste microbuze, dar Ministerul Educației nu le-a permis CSS-urilor să profite de ele, pentru că nicăieri nu exista un post de șofer. Sistemul românesc, în forma sa pură.
Au existat și CSS-uri unde microbuzele au fost folosite de sportivi, dar e clar că lucrurile nu stau la fel peste tot.
Iată care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească șoferii microbuzelor, conform regulamentului privind modul de utilizare:
Art. 14 Microbuzele școlare pot efectua transport de elevi doar dacă autoritatea care are în dotare microbuzul are numit, prin decizie a conducătorului instituției respective, un coordonator de transport.
Art. 15 […] Pentru a putea fi numit coordonator de transport, persoana respectivă trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiții minimale:
â–ºStudii liceale cu diplomă de bacalaureat
â–ºCalitate de angajat în instituție cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată
â–ºFără cazier judiciar
â–ºPosesor al unui certificat de pregătire profesională în domeniu obținut în urma promovării unui examen organizat de Autoritatea Rutieră Română
Articol scris de Octavian VASILESCU