FC Olt Slatina a murit, trăiască Inter Olt Slatina, adică fosta Inter Clinceni! FRF a schimbat programul competițional pentru încă două serii din Liga 3

Marius ANGHEL 29 Aug. 2015, 03:44 Special

În ziua în care primele șase meciuri ale noului sezon al Ligii 3, ediția 2015-2016, erau programate să se desfășoare de la ora 18:00, pe 28 august, Federația Română de Fotbal a stabilit în cadrul unui Comitet de Urgență să schimbe programul competițional a două serii din totalul de cinci. Asta după ce marți, 25 august, în alt Comitet de Urgență, a hotărât excluderea echipei FC Arieșul 1907 Turda din Seria a V-a și alcătuirea unui nou program. Acum, retragerea din campionat a echipelor CS Vișina Nouă și FC Olt Slatina, ambele din Seria a III-a, dar și redenumirea strategică și plănuită de ceva timp a unui al treilea club din Seria a II-a, Inter Clinceni, a dus la schimbări majore, necesare pentru a nu strica și mai mult o competiție ce, oricum, nu mai are nicio credibilitate.

Pe masă cu cele două hârtii care anunțau abandonul, cu doar câteva zeci de ore înainte de prima etapă, Federația Română de Fotbal a fost pusă în situația de a lăsa lucrurile să meargă așa cum au fost trasate inițial, pe 18 august, atunci când a avut loc ședința în care s-a stabilit programul competițional, sau să se implice și să salveze ce mai poate fi salvat, cu riscul de a fi arătați cu degetul și condamnați că fac jocurile anumitor cluburi.

Pe undeva, hotărârile luate vineri, 28 august, de FRF sunt în favoarea tuturor cluburilor, deoarece s-a dorit formarea din start a unor serii compacte, nu incomplete și în care cel puțin câte o echipă să stea în fiecare rundă, deoarece nu avea adversar. Așa s-a gândit și atunci când a fost exclusă, într-un final, Arieșul Turda, dar și acum, când alte două cluburi (Vișina Nouă și FC Olt) s-au retras din campionat. Seria a V-a a rămas în 14 echipe după ce gruparea clujeană a fost dată afară din competiție din cauza neachitării litigiului pe care îl avea cu un fost jucător, și în tot atâtea echipe au rămas și seriile a II-a și a III-a. Inițial, cele trei serii conțineau câte 15 cluburi.

Minune: FC Olt Slatina se retrage, dar Inter Clinceni devine Inter Olt Slatina. FRF aprobă și execută de urgență

Totuși, nu formarea unor serii compacte este marea problemă în acest caz, ci cum de s-a ajuns ca o grupare ca FC Olt să se retragă din campionat. În această vară, echipa slătineană abandona campionatul Ligii a 2-a după ce ANAf-ul le-a imputat o datorie mai veche, se înscria în Liga a 3-a și anunța că își păstrează majoritatea jucătorilor din eșalonul secund, că are sprijin financiar privat și că are ca obiectiv promovarea imediată. Ca prin minune, locuitorii slătineni s-au trezit însă, dintr-o dată, că nu vor rămâne fără fotbal, ci în oraș la ei va sosi o altă echipă, cu o denumire aproape asemănătoare. Inter Clinceni, un club abandonat în această vară de autoritățile locale din comuna ilfoveană după ce aceștia au preluat-o pe fosta Academica Argeș Pitești (mai nou FC Academica Clinceni) și s-au făcut cu echipă în Liga 2, și-a schimbat dintr-o dată denumirea și locația și a fost adoptată imediat la Slatina.

Rămâne un semn de întrebare cum de FRF a aprobat atât de ușor hotărârea de schimbare a denumirii și a sediului social a echipei ACS Inter Clinceni, din Ilfov, în ACS Inter Olt Slatina, în Olt, și cum de a acceptat noul club în Liga 3 și mutarea sa în altă serie, fix acolo de unde FC Olt Slatina s-a decis să se retragă. Cum poate astfel Răzvan Burleanu și FRF să facă legi ce trimit echipele ce nu pot continua în campionat în ultima ligă a județului din care provin, când sunt de acord cu astfel de schimbări de denumire și locație? Oare nu toți oficialii vor face același lucru atunci când cluburile lor vor acumula datori și nu vor mai putea să-și plătească jucătorii și angajații?

Iată hotărârile Comitetului de Urgență din 28 august:

„În conformitate cu dispozițiile art. 36 din Statutul Federației Române de Fotbal, Comitetul de urgență compus din Răzvan Burleanu – Președinte FRF, Gino Iorgulescu – Prim-vicepreședinte FRF, Octavian Goga – Vicepreședinte FRF hotărăște printre altele:

 3. Ia act de Încheierea Judecătoriei Cornetu din data de 18.08.2015 pronunțată în dosarul nr. 4474/1748/2015 prin care au fost aprobate modificările actelor constitutive în conformitate cu Hotărârea Adunării Generale nr. 26/30.07.2015 a Asociației Clubul Sportiv Inter Clinceni în sensul schimbării denumirii asociației în Asociația Club Sportiv Inter Olt Slatina și schimbarea sediului social din localitatea Clinceni, jud. Ilfov în Municipiul Slatina, str. Unirii, nr. 3, Bl. FA16, Sc. B, parter, apt. 3, judetul Olt.

4. Constatând că CS Vișina Nouă și Asociația FC OLT Slatina au formulat cereri de retragere din cadrul competiției Campionatul Național Liga a 3-a, ediția 2015-2016 și luând în considerare că prin retragerea celor două structuri sportive anterior menționate seria a III-a a Ligii a 3-a conține un număr de 13 echipe, iar seria a II-a a Ligii a 3-a conține un număr de 15 echipe și ținând cont că în conformitate cu Încheierea Judecătoriei Cornetu din 18.08.2015 sediul Asociației Club Sportiv Inter Olt Slatina este în Municipiul Slatina, județul Olt, în scopul asigurării unei competiții echilibrate în ceea ce privește numărul echipelor participante în seriile Ligii a 3-a, aprobă ca Asociația Club Sportiv Inter Olt Slatina să fie redistribuită din seria a II-a a Ligii a 3-a în seria a III-a a Ligii a 3-a, urmând a prelua programul competițional al clubului FC Olt Slatina.

5. Ca urmare a deciziei aferente punctului 4 din prezenta Hotărâre, aprobă solicitarea cluburilor participante în campionatul național Liga a 3-a, seria a II-a și seria a III-a, ca tragerea la sorți a jocurilor din cadrul acestor serii să se facă în baza unei formule Berger de 14 echipe în loc de utilizarea formulei Berger de 16 echipe astfel cum a fost utilizat inițial.

6. Aprobă programul competițional al seriei a II-a și al seriei a III-a din cadrul Ligii a 3-a, astfel cum rezultă din tragerea la sorți a jocurilor conform punctului 5 de mai sus.

7. Având în vedere punctele 5 și 6 din prezenta hotărâre, jocurile CS Viitorul Domnești – ACS FC Delta Dobrogea Tulcea și FC Aninoasa – CS Ștefănești contând pentru prima etapă din cadrul Ligii a 3-a seria a II-a și respectiv seria a III-a vor fi amânate urmând a fi reprogramate la o dată ulterioară.

8. Prezenta Hotărâre intră în vigoare începând cu data adoptării și va fi comunicată unităților de management competente ale FRF pentru a se efectua toate demersurile necesare punerii în aplicare a prezentei”.

Pe scurt, Comitetul de Urgență al FRF a luat act de schimbarea denumirii clubului Inter Clinceni în Inter Olt Slatina și a locației de la Clinceni (județul Ilfov) la Slatina (județul Olt) și apoi a constatat că, prin retragerea din campionatul Ligii 3 a echipelor CS Vișina Nouă și FC Olt Slatina, Seria a III-a a rămas cu 13 echipe, iar cea de-a II-a cu 15. Astfel, s-a autosesizat că în Seria a II-a există un club ce nu are ce căuta acolo, adică nou-redenumitul ACS Inter Olt Slatina, și a decis să-l mute în Seria a III-a cu „scopul asigurării unei competiții echilibrate”. Tot așa s-a decis ca programul răposatei FC Olt Slatina să fie preluat de Inter Olt Slatina. Mai departe, cele două serii (a II-a și a III-a) au ajuns să aibă câte 14 echipe, astfel că toată lumea a fost împăcată că face parte dintr-o grupă compactă și nu va mai fi nevoit nimeni să stea în campionat etapă de etapă.

Noul program competițional pentru seriile a II-a și a III-a a fost imediat hotărât în Comitetul de Urgență, el urmând a fi publicat cel mai probabil sâmbătă, 29 august, pe site-ul federației. Prima etapă a rămas în mare parte asemănătoare cu cea stabilită inițial, doar patru echipe din 28 (Viitorul Domnești – Delta Dobrogea Tulcea și FC Aninoasa – CS Ștefănești) fiind date peste cap de această schimbare, astfel că au și primit acceptul de a-și desfășura primul meci la o dată ulterioară.

Doar două echipe din tot campionatul Ligii 3 vor retrograda în noile condiții

S-a ajuns astfel în situația ca din patru serii de câte 15 echipe și una de 14, atâtea câte erau atunci când s-a făcut programul inițial, pe 18 august, în noul sezon al Ligii 3, care nu va avea play-off și play-out, să rămână doar o singură serie formată din 15 echipe și patru din 14. Astfel, conform sistemului competițional, la finalul acestui sezon vor retrograda doar două echipe, adică locul 15 din Seria a IV-a, și cel mai slab loc 14 din toate cele cinci serii. În privința promovării, primele clasate din cele cinci serii vor urca direct în Liga 2.

Se vrea 96 de echipe și șase serii din sezonul 2016-2017

Dacă în acest sezon FRF a avut probleme grave în a alcătui cele cinci serii, din campionatul viitor federalii au intenția să formeze Liga a 3-a din șase serii cu mai multe echipe.

În privința formatului campionatului Ligii a 3-a, ediția 2016-2017, numărul de echipe participante va crește de la 74, câte erau până de curând, la 96. Astfel, se va recurge la mărirea numărului de serii de la cinci la șase, acestea urmând a avea câte 16 cluburi în componență. Se va ajunge la acest format prin retrogradarea a 11 echipe din Liga 2 și la promovarea a 21 de campioane județene.

Callatis Mangalia a anunțat că nu se prezintă la primul meci

În plus, din prima etapă nici jocul Petrolistul Boldești – Callatis 2012 Mangalia, din Seria II, nu se va disputa, deoarece echipa oaspete a anunțat că nu va face deplasare. E de așteptat astfel ca gruparea din Mangalia să fie prima din noul sezon care va fi exclusă în caz că se ajunge și la a doua neprezentare.

CITEȘTE și: Schimbări majore în Liga 3: seriile 2 și 3 au un nou program competițional după ce încă două echipe s-au retras. Urmează a treia. Rezultatele și marcatorii primei etape

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 29 Aug. 2015, 03:44 Special
Pe aceeași temă