27 septembrie 2017 va rămâne în istorie ca ziua în care FC Brașov a murit. Legendarul club brașovean, sufocat de datorii imense, circa 13 milioane de euro, și-a încetat oficial activitatea după declanșarea procedurii de intrare în faliment.
O insolvență dubioasă
Modul în care FC Brașov a intrat în insolvență este dubios. La începutul lui 2015, Silnef Security, firma care a asigurat securitatea la meciurile „stegarilor” de pe „Tineretului”, a solicitat intrarea în insolvență a SC FC Brașov SA, pentru neplata datoriilor. Chemarea în judecată a fost formulată din cauza unei datorii de circa 700 de milioane de lei vechi pe care clubul brașovean o avea către firma de pază. Cei de la FC Brașov au achitat mai mult de jumătate din această sumă, dar, la termenul stabilit de Tribunalul Brașov, pentru data de 4 martie 2015, FC Brașov nu a avut apărare și astfel nu s-a prezentat nicio dovadă că s-a plătit o parte din datorii! În condițiile în care deschiderea insolvenței se putea solicita pentru minim 40.000 lei, pentru că nu s-a prezentat nicio dovadă a plăților făcute, Tribunalul Brașov a decis intrarea societății în insolvență. „Să plătești o mare parte din suma datorată, dar să nu prezinți actele doveditoare în fața instanței e cel puțin ciudat”, consideră un avocat brașovean care a reprezentat un creditor în acest caz.
Tăvălugul datoriilor
Imediat după declanșarea insolvenței, tăvălugul datoriilor s-a năpustit pe clubul brașovean. Astfel, în momentul intrării clubului în faliment datoriile sunt de 58 de milioane de lei, adică circa 13 milioane de euro. „Datoriile acumulate de FC Brașov sunt de 58 de milioane de lei, dar această sumă poate crește pentru că nu s-au luat în calcul datoriile acumulate de la intrarea societății în insolvență. În acest moment, ICIM-ul este principalul creditor înscris la masa credală cu 36 de milioane de lei, dar această creanță este contestată de către Finanțe”, spune Mihaela Bocea, administratorul judiciar al clubului, care a cerut instanței să desemneze un alt lichidator, iar Tribunalul Brașov a numit lichidator judiciar provizoriu pe practicianul în insolvență ROVIGO SPRL. „Eu am cerut o situație clară de la foștii administratori judiciari, am făcut adrese, dar nu am primit toate actele„, și-a motivat decizia Mihaela Bocea.
Unde va ajunge brandul FC Brașov?
Noul lichidator judiciar va coordona toată activitatea, va angaja un evaluator autorizat care să evalueze toate bunurile clubului, inclusiv brandul FC Brașov. Până acum, doar Municipalitatea Brașov și-a anunțat interesul pentru achiziționarea brandului FC Brașov, dar nu este exclus ca la licitație să se înscrie și câțiva oameni de afaceri locali. „Brandul FC Brașov trebuie să aparțină Municipalității, pentru că FC Brașov este clubul tuturor brașovenilor”, consideră Vasile Dochița, președintele AS „SR” Brașov, echipa suporterilor care este pe primul loc în Liga a 4-a Brașov.
Final anticipat
Problemele de la FC Brașov erau cunoscute încă dinaintea intrării în insolvență. Jucători, antrenori, angajați, dar și alte societăți băteau la ușa clubului solicitând plata unor datorii. Ioan Neculaie dădea asigurări că situația este sub control și că nu vor fi probleme. Planul de reorganizare întocmit de juriștii lui Neculaie nu a fost acceptat, astfel că au apărut problemele. Cu jucători neplătiți și cu numeroase scandaluri, FC Brașov avea să retrogradeze în Liga a 2-a la finalul sezonului 2014-2015. Deși spunea că va susține clubul, Neculaie nu a mai băgat niciun ban, astfel că toată activitatea societății a fost susținută din vânzarea unor jucători. Au fost tot felul de scenarii fanteziste, cu grupuri de investitori italieni, cu mulți „salvatori”, dar finalul a fost unul anticipat de toată lumea din momentul intrării în insolvență: falimentul.
Neculaie: „Să vină alții să facă mai mult”
Ioan Neculaie, omul de afaceri brașovean care va intra în istorie ca groparul FC Brașov, nu are niciun fel de remușcări. Ba dimpotrivă. „Cum poți să mă întrebi așa ceva? Păi, eu, de doi ani, nu am niciun fel de implicare la FC Brașov”, a fost prima reacție a lui Neculaie când a fost întrebat de falimentul FC Brașov. „Nu mă mai interesează! Am cheltuit 20 de milioane de euro cu FC Brașov, iar mulțumirea suporterilor pentru acest lucru a fost zero! Să vină alții să facă mai mult”, a fost reacția lui Neculaie, cel care a preluat clubul în 1999.
Doi ani de chin
În cei doi ani în care FC Brașov a activat în Liga a 2-a (2015-2017), clubul a supraviețuit din banii veniți din transferul lui Chipciu la Steaua, circa 600.000 de euro, Vlad Olteanu la Dinamo (100.000 de euro), Florin Iacob la Chiajna, circa 40.000 de euro, dar și cu sprijinul omului de afaceri Simon Maurer. În toată această perioadă, clubul a fost condus de trei administratori judiciari, doi dintre aceștia au încasat și comisioane consistente, dar clubul nu s-a mai redresat, astfel că în această vară, fără resurse financiare și fără niciun fel de perspective, FC Brașov a anunțat FRF că nu se mai înscrie în campionat, iar pe 27 septembrie a venit și decizia falimentului dictată de Tribunalul Brașov.
Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)