EXCLUSIV: FRF anunță reforma – Liga a II-a cu 20 de echipe din 2014!

Mihai Andries 15 Jan. 2013, 17:18 Special
EXCLUSIV: **FRF anunță reforma - Liga a II-a cu 20 de echipe din 2014!

Reunirea anuală a conducerii și administrației FRF cu reprezentanții membrilor afiliați din Liga a II-a și a III-a a a adus o serie de lămuriri în ceea ce privește sistemul competițional din sezoanele care urmează. În cadrul discuțiilor purtate, Mircea Sandu a anunțat că obiectivul final al FRF este reducerea treptată a numărului de echipe din al doilea eșalon până la 20 de echipe. Pentru aceasta va fi nevoie de un pas intermediar, care va avea loc în sezonul viitor, atunci când vom avea parte de două serii de câte 14 echipe.

Vă reamintim că în acest moment, actualul sistem competițional presupune că seriile de Liga a II-a și Liga a III-a au fost construite pe o tabelă Berger de 16 echipe, chiar dacă seriile sunt descompletate din cauza numărului mai mic de echipe rămase în cele două competiții. Cum din Liga a III-a vor veni cele șase campioane, iar din Liga I cele patru retrogradate vor fi „compensate” cu cele patru promovate, înseamnă că la finalul acestui sezon vor retrograda din Liga a II-a nu mai puțin de 10 echipe!

Mai exact, în sezonul 2012-2013, vor retrograda în Liga a III-a toate echipele de la locul 12 inclusiv în jos.

În 23 ianuarie se decide soarta Ligii a III-a

Intenția FRF este ca din sezonul 2014-2015 să se rămână cu doar 20 de echipe, urmând a se discuta dacă va fi vorba de două serii de 10 sau una de 20. Însă cum se va ajunge la această formulă finală este greu de spus, deoarece nu există un format bătut în cuie pentru Liga a III-a. Intenția federației în privința acestui eșalon este de a se face 4 serii de câte 18 echipe încă din sezonul 2013-2014, lucru care va fi propus în Comitetul Executiv din 23 ianuarie. În eventualitatea în care acest sistem va fi aprobat, la finalul sezonului 2012-2013 vor retrograda formațiile care se vor clasa pe locurile 11, 12 și 13, precum și patru dintre cele șase echipe care vor încheia competiția pe locul 10.

Un lucru este clar, licența la Liga a II-a va fi obligatorie pentru sezonul 2013-2014, însă Mircea Sandu a ținut să îi liniștească pe reprezentanții cluburilor din acest eșalon, dându-le asigurări că va fi vorba de o licență flexibilă.

LPF2 a primit undă verde de la FRF

În altă ordine de idei, Mircea Sandu a anunțat că proiectul LPF2 are sprijinul federației, rămânând acum ca noua ligă profesionistă a celui de-al doilea eșalon să își asume responsabilitatea pentru problemele financiare ale echipelor din acest eșalon. Cu alte cuvinte, în atribuțiile LPF2 va intra și mult-discutata problemă a drepturilor de televizare ale eșalonului secund.

„Eu refuz să girez distrugerea fotbalului românesc. Fără restructurare ne păcălim singuri” a declarat Mircea Sandu

5 echipe ar trebui să retrogradeze din fiecare serie de Liga a II-a, deoarece acest sezon este bazat pe tabela Berger de 16. Cum fiecare serie mai are în acest moment doar câte 13 cluburi, vor mai pica doar câte două echipe din fiecare serie, adică de locurile 12 și 13.

40 de echipe ar trebui să retrogradeze din Liga a III-a, deoarece acest sezon este bazat pe tabela Berger de 16. Cum seriile din acest eșalon au acum maxim 13 echipe – altele chiar și mai puțin, atunci vor mai pica echipele clasate pe locurile 11, 12 și 13 din fiecare serie, plus cele mai slab clasate patru echipe de pe locul 10

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ

Mihai Andries 15 Jan. 2013, 17:18 Special
Pe aceeași temă