EXCLUSIV / Adunarea Generală Extraordinară a LPF2 propune sezon fără play-off și play-out. În vara viitoare, serie de 22 de echipe cu 16 picate

Mihai Andries 15 Jun. 2014, 15:35 Special
EXCLUSIV / Adunarea Generală Extraordinară a LPF2 propune sezon fără play-off și play-out.**  În vara viitoare, serie de 22 de echipe cu 16 picate

În această dimineață a avut loc la Hărman, Adunarea Generală Extraordinară a LPF2, la capătul unei ședințe de peste patru ore, a decis ca propunerea de sistem competițional care va fi înaintată în ședința Comitetului Executiv din 27 iunie să fie de a se juca în formatul de sezon regulat, fără play-off și play-out.

Cluburile participante, după ce au dezbătut plusurile și minusurile tuturor variantelor luate în calcul pentru sezonul 2014-2015 au considerat că eliminarea play-off-ului și play-out-ului este cea mai bună soluție în acest moment. Asta în condițiile în care mulți oficiali de cluburi s-au plâns de problemele create de acest sistem, inclusiv dispariția mizei pentru unele echipe, pe final de sezon.

Vor retrograda opt echipe din fiecare serie

Incertitudinea asupra numărului de echipe care vor începe sezonul viitor, atât din cauza problemelor cu echipele din Liga 1 (Corona, Vaslui și ACS Poli), cât și din cauza echipelor care au încheiat campionatul actual (cazurile Rapid, UTA, CS U Craiova și nu numai) a generat ample discuții pe tema numărului de echipe care vor promova și care vor retrograda vara viitoare.

În cele din urmă, s-a ajuns la un numitor comun, în sensul că vor mai rămâne 22 de echipe, deși inițial se vorbise de 20. Oficialii cluburilor prezente au fost de acord că în varianta cu 20 ar fi un șoc prea mare pentru Liga 2, în condițiile în care ar fi retrogradat câte nouă echipe din fiecare serie. Așa că soluția cu opt echipe picate în total a fost aprobată în unanimitate.

Vot majoritar pentru noul sistem

La ședință au fost prezenți 17 oficiali de cluburi de Liga a II-a, 5 de la nou promovate (a lipsit cel al Șoimilor) și unul de la retrogradatele din Liga 1 (Săgeata). Dintre aceștia, 14 au votat pentru sistemul competițional mai sus amintit, întrunind o majoritate simplă. În urma discuțiilor avute azi, s-a convenit că sistemul mai poate suferi schimbări doar dacă după 15 iulie, data limită de înscriere a echipelor în Liga 2, se va constata că numărul final de echipe va fi mai mic de 28.

 

Propunerea finală pentru Comitetul Executiv

Sezonul 2014-2015

– 2 serii de 14 echipe, sezonul regulat, cu 26 de etape

– promovează prima clasată

– retrogradează ultimele opt echipe din fiecare serie*

– data de începere a sezonului 30.08.2014

Sezonul 2015-2016

– 1 serie de 22 de echipe, sezon regulat, cu 42 de etape

*explicația matematică: 28 din L2 + 6 retrogradate din L1 + 6 promovate din L3 = 40 de echipe. Se scad cele două care vor promova, rămân 38 echipe. Pentru a se rămâne cu o serie de 22 de echipe, pică 16 echipe, adică 8 pe serie.

 

Articol și foto de Mihai ANDRIEȘ

Mihai Andries 15 Jun. 2014, 15:35 Special
Pe aceeași temă