Cu șase etape rămase din acest sezon, incluzând-o pe aceasta care începe azi, Liga a III-a se îndreaptă cu pași repezi spre finalul sistemului competițional cu șase serii. Așa cum FRF a anunțat deja, sezonul 2013-2014 va însemna o schimbare radicală de format, al treilea eșalon urmând a se disputa în patru serii de câte 18 echipe. În aceste condiții, multă lume s-a întrebat care este modalitatea de retrogradare la finalul actualei ediții de campionat.
Căutarea pe siteul FRF a dus la un format mai vechi (vezi aici) conform căruia sezonul 2012-2013 ar fi trebuit să aibă 6 serii de 16 echipe, iar sezonul 2013-2014 același număr de serii, dar de câte 14 echipe. Sezonul 2014-2015 ar fi adus o nouă schimbare trecându-se la 6 serii de câte 12 echipe. Retrogradarea în vara lui 2013 ar fi însemnat despărțirea de un număr de 37 de echipe, respectiv, echipele clasate pe locurile 11 – 16, plus o echipă de pe locul 10, cel mai slab clasată. Pentru stabilirea acestei echipe s-ar fi apelat la clasamente speciale ale fiecărei serii numai pe baza rezultatelor înregistrate de echipa de pe locul 10 în jocurile cu echipele de pe locurile 1-9. În vara lui 2014, ar fi căzut tot 37 de echipe, respectiv, echipele clasate pe locurile 9 – 14, plus o echipă de pe locul 8, cel mai slab clasată. La fel, pentru stabilirea acestei echipe s-ar fi apelat la un clasament special bazat pe rezultatele înregistrate de echipa de pe locul 8 în jocurile cu echipele de pe locurile 1 – 7.
Se pică de la locul 10 în jos, dar retrogradează și trei echipe de pe 9!
Problemele apărute în vara anului trecut la formarea seriilor de Liga a II-a și Liga a III-a a dus la începerea noului sezon într-un format mai redus înainte de programul pe care și-l propusese FRF. Practic, Liga a II-a a demarat pe o tabelă Berger de 16, dar efectiv cu 14 echipe pe serie, dispărând în timpul sezonului FCM Bacău (din seria I) și apoi Voința Sibiu și Unirea Alba Iulia (din seria a II-a). Și Liga a III-a a început în format restrâns, pe o tabelă Berger de 14, dar cu serii efective de 13. Ulterior au dispărut în timpul turului Șelimbăr, Oltchim, Huși și Cisnădie, iar din retur Panciu, Focșani, Eolica, Rapid II, Jiul, FCM Turda și Girom Albota.
Aceste schimbări radicale au dat peste cap sistemul competițional și implicit sistemul de retrogradare din eșalonul terț. Totuși, calculele nu sunt chiar atât de complicate, varianta finală fiind următoarea: la finalul sezonului vor retrograda direct toate echipele clasate pe locurile 10-13 în fiecare serie, plus trei echipe de pe locul 9, cele mai slab clasate. Pentru stabilirea celor trei se va apela la clasamentele speciale ale fiecărei serii alcătuite numai pe baza rezultatelor înregistrate de echipele de pe locul 9 în jocurile cu cele de pe locurile 1-8.
Această variantă este cea finală fiind confirmată și de surse federale, fiind destul de evidentă și după un simplu calcul matematic. Din sezonul viitor vom avea 72 de echipe, din care 21 vor fi (asta dacă se înscriu toate) echipele promovate din Liga a IV-a. Asta înseamnă că mai rămân 51 de locuri de ocupat. Cea mai logică soluție de ocupare din echipele existente în actualul sezon este de a împărți 51 de echipe pe șase serii, ceea ce înseamnă câte 8 echipe pe serie (adică un total de 48) plus încă 3 echipe de pe locul 9. Prin urmare, vor retrograda toate echipele de la locul 10 în jos, plus trei de pe locul 9.
Matematic vorbind lucrurile stau frumos, singurele probleme urmând a apărea de la retragerile care vor mai apărea până la finalul sezonului sau neînscrierile din vară, ceea ce ar putea provoca anumite schimbări. O problemă apare și de la „schimbul” de echipe cu Liga a II-a, în condițiile în care vor promova cele șase campioane. Dar din Liga a II-a vor veni în momentul de față doar trei echipe, adică locurile 12 și 13 din seria I și locul 12 din seria a II-a. Apare un deficit de trei echipe, însă regulamentar acesta poate fi umplut cu echipele retrase în tur și retur din al doilea eșalon, pentru că FCM Bacău, Voința Sibiu și Unirea Alba Iulia au drept de înscriere în viitorul sezon al Ligii a III-a. Dacă o vor și face, în special ultimele două, rămâne de aflat în vară.
Voluntariul ar fi cea mai importantă victimă!
Dacă azi s-ar retrograda, la o primă privire, s-ar duce direct în Liga a IV-a următoarele echipe: Știința Miroslava, Ceahlăul II, Panciu (ocupă un loc prin retragere în retur) – seria I, Sportul II, Rapid II, Focșani, Eolica (ultimele trei prin retragere în retur) – seria a II-a, Voluntari, Tunari, Alexandria, Chiajna II – seria a III-a, Vulturii Lugoj, Apa Craiova, Vladimirescu – seria a IV-a, Sănătatea, Plimob, Jiul, FCM Turda (ultimele două prin retragere în retur) – seria a V-a, Girom Albota (prin retragere în retur) – seria a VI-a.
Cu ochiul liber, fără a face un calcul detaliat, se poate vedea că de pe locul 9 ar retrograda direct Civitas Făgăraș din cauza punctelor puține. În teorie și Aerostar pare dezavantajată de punctajul mic, în timp lupta pentru al treilea loc retrogradabil s-ar da între Titu, Vișina Nouă, Autocatania și Seso.
Articol de Mihai ANDRIEȘ