Cea de-a doua etapă a noului sezon al Ligii 2, ediția 2016/2017, a dat startul, așa cum s-a preconizat încă dinainte ca alcătuirea campionatului să fie cunoscută, și transmiterii a unora din meciuri prin intermediul televiziunii. Licitația pentru vânzarea drepturilor TV s-a încheiat joi, 11 august, iar singura societate care a depus ofertă a și obținut ceea ce și-a propus. RCS & RDS a cumpărat Pachetul A1, Pachetul B, Pachetul C și Pachetul E în schimbul sumei de aproximativ 350 de mii de euro, adică aceeași sumă pe care o dădea și în sezonul trecut. Societatea care deține canalele de sport DigiSport are dreptul de a televiza primele trei opțiuni din fiecare etapă.
Liga 2 „îmbunătățită”, dar bani tot ca în trecut
Federația Română de Fotbal a vândut astfel cele mai bune meciuri din campionatul Ligii 2 contra sumei de 350 de mii de euro. Cu acești bani, federalii vor trebui să mulțumească toate cele 20 de cluburi, în condițiile în care cheltuielile din acest sezon vor crește cu mult mai mult după ce s-a decis trecerea la un sistem format dintr-o singură serie.
Transformarea făcută în speranța că Liga 2 va deveni mult mai atractivă pentru televiziuni, cât și pentru îmbunătățirea calității competiției se poate spune că a fost sortită, încă din start, eșecului. Promisiunea făcută la începutul sezonului 2015/2016 de către președintele Răzvan Burleanu, că banii din vânzarea drepturilor TV cel puțin se vor dubla (se vorbea despre obținerea a cel puțin 700 de mii de euro), nu s-a îndeplinit deloc, iar cluburile se văd acum nevoite să facă deplasări mult mai lungi și să primească aceiași bani ca și atunci când evoluau în două serii. Prin comparație, drepturile TV din Liga 1 pentru un singur sezon s-au vândut aceleiași societăți cu circa 30 de milioane de euro.
Făcând un calcul simplu, dacă am împărți în mod egal cei 350 de mii de euro la 20 de echipei, fiecare ar trebui să primească 17,5 mii de euro, adică o sumă extrem de mică față de ce cheltuieli sunt nevoite să facă începând cu acest sezon, gen deplasări de la Satu Mare la Călărași sau la Brăila, ori de la Timișoara la Suceava și invers. Totuși, nu toate cluburile vor încasa această sumă, ci unele vor primi mult mai puțin. Risc pe care și l-au asumat în momentul în care au dat undă verde federației pentru a vinde drepturile doar cu 350.000 de euro.
În perioada următoare, conducătorii cluburilor din Liga 2 se vor întâlni pentru a discuta modul în care vor fi împărțiți acești bani, modelul dorit fiind cel adoptat primei ligi. Va fi o luptă crâncenă pentru obținerea celor câteva mii de euro, bani ce vor ajuta doar la organizarea a maxim cinci meciuri în acest sezon în care vor fi 38 de etape.
FRF știa de la începutul săptămânii cine cumpără drepturile TV și ce meciuri vor fi trasmise. Depunerea și deschiderea ofertelor nici nu se făcuseră
Revenind la subiectul licitației de vânzare a drepturilor TV, este interesant și faptul că, la începutul acestei săptămâni, pe 8-9 august, FRF a trimis înștiințări către șase cluburi din Liga 2 să se pregătească pentru că urmează să fie televizate în această etapă (CSM Râmnicu Vâlcea – ASU Politehnica Timișoara, Foresta Suceava – UTA Bătrâna Doamnă și FC Brașov – Juventus București). Documentele erau trimise într-un moment în care, conform anunțului făcut pe site-ul federației, depunerea ofertelor nici măcar nu se efectuase (pe 11 august, ora 17:00 era termenul publicat în anunț). Deschiderea ofertelor, care în final a fost doar una, s-a făcut pe 11 august, ora 17:30, iar FRF nu putea lua de una singură decizia, ci trebuie să primească acordul mai întâi de la majoritatea cluburilor participante în Liga 2, dacă sunt de acord sau nu cu suma primită. Acord pe care l-a primit din partea a 19 cluburi din cele 20 care participă în campionat, Juventus fiind singura care nu a fost de acord.
Oare de unde știa FRF, cu aproximativ patru zile înainte de deschiderea ofertelor, că RCS & RDS va depune ofertă, va cumpăra drepturile TV și că aceasta va opta pentru fix cele trei meciuri (de la Râmnicu Vâlcea, Suceava și Brașov)? Cum de a trimis înștiințări cluburilor că meciurile se vor juca vineri, sâmbătă și duminică, la orele 17:30 sau 11:00? Oare s-au uitat cumva pe programul TV al DigiSport și au văzut acolo că s-au alocat în acele intervale timp pentru transmiterea unor meciuri LIVE?
Programul procedurii de licitație privind atribuirea pachetelor ce conțin drepturi de transmisie a meciurilor de fotbal disputate în cadrul competiției „Liga a 2-a”, pe teritoriul României și extern, pentru sezonul competițional 2016 – 2017, începând cu etapa a 2-a. Foto: frf.ro
SC RCS&RDS SA a achiziționat următoarele pachete de drepturi TV:
– Pachetul A1 (dreptul de a transmite prin intermediul televiziunii primele trei opțiuni din fiecare etapă)
– Pachetul B (dreptul de a transmite partidele pe Internet)
– Pachetul C (dreptul de a transmite meciurile pe platforme mobile)
– Pachetul E (drepturi media externe)
Pentru celelalte pachete de drepturi TV nevândute, FRF a anunțat reluarea licitației. Caietul de sarcini aferent procedurii de licitație se poate obține gratuit prin intermediul poștei electronice până pe 17 august, ofertele urmând a fi depuse până la date de 18 august 2016, ora 18:00, prin e-mail la adresa [email protected].
Nu toate cluburile sunt mulțumite de banii obținuți din vânzarea drepturilor TV
La finalul meciurilor desfășurate sâmbătă, mai mulți conducători de cluburi și-au spus nemulțumirile în privința vânzării drepturilor TV în cadrul emisiunii „Fotbal la matineu” de la Sport Total FM.
Pavel Piroș, președintele clubului Șoimii Pâncota: „Anul trecut ni s-a spus să acceptăm varianta cu o singură serie, pentru că fructele vor fi de aur, că vom primi nu știu câți bani din drepturile TV, iar zilele trecute ni s-a zis să acceptăm 350.000 de euro împărțiți la 20 de echipe. Luăm mai puțin decât anul trecut. Din discuțiile purtate cu domnul Chivorchian, au fost mai multe echipe nemulțumite, Chindia, Juventus, Mioveni… Știu că sunt vreo șase-șapte echipe. Și UTA e nemulțumită”.
Gheorghe Chivorchian, președintele clubului Juventus București: „Am primit acea adresa, prin care să ne dăm acceptul ca meciurile să fie televizate. Noi n-am trimis nicio adresă, nu ne vindem dreptul de imagine decât în condiții de respect de care să se bucure atât clubul Juventus, cât și celelalte 19 competitoare. Din ce am fost informat, echipelor de Liga 2 li s-a propus o sumă de 700.000 de euro, atunci când s-a schimbat sistemul. Nu te poți supăra pe televiziune. Atât timp cât a fost un singur ofertant, nu poți decât să mulțumești televiziunii, dar, dacă s-ar fi negociat, iar cluburile de Liga 2 ar fi fost mai apropiate, ar fi discutat mai des, suma ar fi fost cea normală. Mi-e greu să cred că diferența dintre Liga 1, care primește 31 de milioane, și Liga 2, care primește 350.000, e atât de mare. Dacă se face o comparație între Liga 1 și Liga 2, în ceea ce privește suporterii, o să constatați că există interes mai mare la Liga 2.
Nu era o problemă că federația să negocieze în numele nostru, dar ar fi trebuit să fie acolo și trei reprezentanți din Liga 2. Din ce am auzit de la cluburile care au cedat drepturile, nici ei nu știu ce scrie în acel contract. Pentru unele cluburi de Liga 2, suma este importantă. Neavând resurse financiare, au apelat la această sumă, dar să vedem ce se va întâmpla după etapa a 15-a…”.
Codru Grădinaru, directorul general al echipei UTA Bătrâna Doamnă: „Nu este un subiect principal pe ordinea de zi, pentru că suma, oricum, nu va fi mult mai mare, dar este o chestiune de principiu. Ar trebui să ajungem la soluții optime. Sunt echipe care nu au fost deloc televizate. Nu ar trebui ca unii să obțină avantaje pe spatele altora”.
Catrinel Raț, președintele clubului Olimpia Satu Mare: „Suma este foarte mică. Mă și gândeam să-l sunăm pe nea Mitică Dragomir, să vină să conducă Liga 2, poate ne rezolvă altfel. E o sumă de 350.000 de euro, nu știu cine a făcut negocierile, dar cred că a lipsit de la matematică. Ar fi mai puțin de 20.000 de euro pentru fiecare club, iar la ce deplasări avem… Fără avion, ne costă undeva la 12.000 de lei cu tot cu cazare. Mai în glumă, mai în serios, trebuie să ne reprezinte cineva. Nu poți să discuți și să mergi la tratative pentru 350.000 de euro. E o mare bătaie de joc. Trebuie bombardată federația pentru a ne rezolva problemele”.
Articol scris de Marius ANGHEL