Cum l-a ratat Nevio Scala pe „stegarul” Roland Nagy! Actualul antrenor al UTA-ei era să nu mai joace la FC Brașov după un turneu în Suedia

Marius ANGHEL 09 Sep. 2016, 11:35 Special

Meciul de astăzi dintre FC Brașov și UTA Bătrâna Doamnă (ora 17:30) este unul special și pentru antrenorul arădenilor, Roland Nagy, cel care în trecut a jucat timp de două sezoane la Brașov (”92-”94). Puțină lume știe însă că aventura lui Nagy la Brașov se putea încheia fără să joace un meci oficial în tricoul galben-negrilor.

Roland Nagy a fost adus la Brașov în vara anului 1992 de Paul Enache, actualul manager al „stegarilor”, care în acea perioadă era antrenorul echipei. „Eu i-am adus pe Nagy și Balint la Brașov de la Arad. Am pus ochii pe ei și nu m-am înșelat”, spune Paul Enache.

Înaintea startului acelui sezon, FC Brașov a primit invitația de a participa la un turneu în Suedia, cu ajutorul lui Ștefan Covaci, nicio legătură cu celebrul antrenor român, un brașovean stabilit în străinătate încă din anii ”70, foarte bun prieten cu Nicolae Pescaru. În cadrul acelui turneu, care a avut loc în perioada 9-12 august 1992, FC Brașov a jucat cu IFK Goteborg, meci câștigat de elevii lui Paul Enache și Nicolae Pescaru cu 2-0 după loviturile de departajare. În finala turneului, brașovenii au pierdut cu 2-0 în fața Parmei, echipă antrenată atunci de celebrul Nevio Scala. La Parma jucau atunci Taffarel, Benarrivo, Tomas Brolin sau Asprilla, ultimul marcând ambele goluri ale echipei italiene în finala cu FC Brașov, în timp ce la Brașov jucau Ene, Șanta – Iuliu Andrași, Purdea, Pătru, Gall, Drăgan, Pîrvu, Folberth, Lungu, Săvoiu…

Parma a oferit 300.000 de dolari, Brașovul a refuzat

Abia transferat la Brașov, Roland Nagy a jucat senzațional în ambele meciuri din Suedia, astfel că a fost ochit imediat de Nevio Scala, care a dorit să-l transfere la Parma. Italienii au făcut și o ofertă concretă, 300.000 de dolari, o sumă imensă la acea vreme, însă Enache s-a opus transferului. „Nagy a fost cel mai bun jucător al turneului, iar italienii au dorit să-l transfere. Din câte-mi amintesc au și propus 300.000 de dolari, dar i-am refuzat”, își amintește Paul Enache.

„A oferit Parma 300.000 de dolari pentru mine?”

Actualul antrenor al celor de la UTA își amintește cu plăcere de turneul din Suedia, însă a rămas blocat când a auzit că a fost dorit de Parma. „Îmi amintesc de acel turneu, știu că am jucat bine, nu doar eu, ci și ceilalți jucători. Aveam o echipă bună la Brașov. A oferit Parma 300.000 de dolari pentru mine? Acum aud. Sincer, chiar nu am știut nimic, nu mi-au spus nimic nici Romică Pașcu, nici Paul Enache. Asta e, nu regret niciun moment că am rămas la Brașov unde m-am simțit mereu apreciat”, a declarat Roland Nagy.

Cum a câștigat Șanta 150 de dolari de la Enache

Tot la acel turneu, Andrei Șanta a câștigat un pariu cu Paul Enache, la meciul cu IFK Goteborg. Partida s-a încheiat la egalitate, scor 0-0, iar câștigătoarea s-a decis la penaltiuri. Cu câteva minute înainte de final, Șanta a intrat în poarta brașovenilor în locul lui Ene, iar la penaltiuri a fost ca Duckadam la Sevilla. „Înainte să intru în poartă, Paul Enache mi-a spus că îmi va da câte 50 de dolari pentru fiecare penalti pe care-l voi apăra. Am scos trei, astfel că la final am primit 150 de dolari”, își amintește Șanta.


Începând cu rândul de sus, de la stânga la dreapta: Cătălin Ghiță, Dorel Purdea, Adi Masar, Bojici, John Ene, [?], Claudiu Mureșan
Mijloc: Paul Enache, Adi Săvoiu, Gall, Marian Ivan, Roland Nagy, Horia Patru, Balint, Nae Pescaru
Jos: Hincu, Iuliu Andrasi, Craiu, Marian Gheorghe, Nelu Drăgan, Folberth

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 09 Sep. 2016, 11:35 Special
Pe aceeași temă