Cum a căzut Cigan de fraier! CUM COMENTEZI?

23 Jun. 2009, 14:29 Special
Cum a căzut Cigan de fraier!** CUM COMENTEZI?

Procurorii DNA Oradea își continuă cercetările în „Cazul Valiza din Aradul Nou” și la audieri a fost prezent și Cristian Luca, căpitanul grupării studențești. Nici nu era greu de intuit că acesta nu va scăpa de întrebările incomode ale procurorilor, având în vedere că a fost exclus din lot după partida cu FC Bihor din ultima etapă. Mai mult, Luca a avut și are legături puternice de prietenie cu Sorin Cigan, antrenorul avându-l la mai toate echipele unde a antrenat. În folclor se vorbește de faptul că Cigan a mers „la două capete”, având un câștig financiar promis atât de la CSU cât și de la „U” Cluj, iar în acest joc murdar angrenându-l și pe Luca, dar această situație de fapt, dacă ea a existat, va trebui probată de procurorii DNA. Geta Onu a luat poziție imediat după meci și a exclus din lot cinci fotbaliști, toți titualari la gruparea studențească, având suspiciunea că nu a apărat interesele clubului în partida cu FC Bihor. Cert este că există o suspiciune și în ceea ce privește pe „U” Cluj, căci este greu de explicat bucuria orădenilor de la final, când de fapt au obținut doar o remiză nesemnificativă în fața unei echipe care urma să retrogradeze.
 

 

Cu „U” Cluj cum rămâne?

 

Sorin Cigan rămâne în continuare în arestul poliției din Oradea. Orădeanul a primit un mandat de arestare de 29 de zile, după ce antrenorii de la FC Bihor și jucătorii acestei grupări au declarat că Cigan le-a promis o sumă de bani pentru a pierde meciul de la Arad. Povestea a început cu câteva zile înaintea partidei din ultima etapă, atunci când Cigan s-ar fi întâlnit cu președintele de la FC Bihor și i-ar fi prezentat oferta. A fost refuzat categoric de Alexandru Toth iar președintele orădenilor ar fi „ciripit” imediat la DNA. Tot în folclor se vorbește de faptul că Toth ar fi preferat să meargă pe mâna Clujului, pentru că i se făcuse o ofertă de a face parte din conducerea „șepcilor roșii” și de aceea ar fi „ciripit” la DNA, pentru ca CSU să fie retrogradată pentru implicarea în jocuri de culise. Imediat după sesizare, Cigan a fost pus sub urmărire, iar procurorii au început să-i intercepteze convorbirile telefonice, iar echipaje informative îi filau orice mișcare. Un alt scenariu mult discutat în mediul fotbalistic e în legătură cu o eventuală implicare a clujenilor. Nu ar fi exclus ca Toth să fi avut un câștig de pe urma faptului că a ajutat „șepcile roșii” să se salveze de la retrogradare. Varianta mult discutată este că președintele ar fi „ciripit” și clujenilor de intenția arădenilor și astfel s-a ajuns ca „U” să pluseze, având și varianta de rezervă, dacă CSU ar fi câștigat jocul, de a beneficia ulterior și de o retrogradare a grupării studențești, dacă blatul era demascat de procurori care erau la curent cu toate mișcările.
 

 

Ce a căutat Cigan în teren?

 

Interesant este de aflat cine i-a permis lui Cigan să stea în teren la partida dintre CSU și FC Bihor. Acesta a luat loc între băncile de rezerve și se agita ca un leu în cușcă la acțiunile de atac ale gazdelor. În pauză a fost văzut intrând în vestiarul formației bihorene de unde, mai apoi, a ieșit nervos, iar în timpul celei de-a doua reprize părea să fi luat foc. Gesticula agitat, uitându-se din când în când spre zona unde se aflau oficialii arădeni, și părea extrem de supărat din cauza ratărilor jucătorilor de la CSU. Imediat după ultimul fluier, după ce i-a înjurat pe orădeni în toate felurile a părăsit stadionul. Întrebată de Observator arădean despre prezența lui Cigan la meci, Geta Onu s-a limitat a spune că regretă că i-a permis să intre în anturajul echipei. Este, totuși, greu de înțeles cum de i s-a permis și în ce scop, din moment ce chiar Geta Onu recunoștea că în trecut, probabil la partida de baraj dintre Avântul Reghin și CSU, Cigan ar fi încercat să-l convingă pe Bogoșel să piardă jocul și să o „sape” pe doamna președinte.
 

 

Ce s-a discutat în vestiar

 

Faptele lui Cigan pentru anchetatori sunt clare și se pare că nu există nici un dubiu în privința acestuia că a încercat să trucheze un joc. Rămâne de urmărit dacă Cigan a acționat în nume propriu sau a fost împins și ajutat de la spate de un oficial de la CSU sau de mafia pariurilor, căci și de acest aspect s-a vorbit în jurul acestui caz. Cert este că Cigan a făcut un gest greu de înțeles, și din disperare probabil, de a intra în vestiarul orădenilor și de a propune trucarea partidei. Zoltan Vig a fost primul care a recunoscut în fața procurorilor DNA că Cigan le-a cerut să piardă meciul cu CSU. Nervos că orădenii refuză cei 30.000 de euro puși la bătaie inițial, Cigan ar fi plusat, ridicând miza întâi la 35.000 de euro, iar mai apoi la 40.000. „Voi sunteți nebuni, cât vă trebuie ca să v-ajungă?”, ar fi strigat Cigan, moment în care a fost evacuat din vestiar. „L-am scos afară. I-am spus că noi nu facem așa ceva”, a spus antrenorul de la FC Bihor.
 

 

Prezumție de nevinovăție pentru Onu

 

Geta Onu s-a delimitat clar de Cigan, spunând anchetatorilor că, proaspăt „adoptat” în anturajul echipei arădene, orădeanul ar fi principalul vinovat pentru ce s-a întâmplat. El ar fi fost cel care a pus la cale aranjamentul cu oficialii FC Bihor, pe care i-a spus că îi cunoaște, și, totodată, s-ar fi dus din proprie inițiativă în vestiar. Faptul că, deocamdată, și asupra acesteia planează prezumția de nevinovăție, este că a fost lăsată să plece de la DNA și nu a primit un mandat de arestare. „Dovada acestui lucru este faptul că eu am fost lăsată să plec”, a spus președintele excutiv de la CSU Vasile Goldiș. În continuare, cel mai probabil vineri, la sediul DNA din Oradea va fi prezent și Costel Bogoșel. Antrenorul de la CSU Vasile Goldiș a fost chemat la audieri, pentru a face unele declarații în „cazul valiza din Aradul Nou”. „Este foarte bine și normal că l-a chemat și pe Bogoșel. Sper să se facă cât mai repede lumină în acest caz și să se afle adevărul”, a declarat pentru Observator arădean Geta Onu.
 

 

Are probleme și la FRF

 

Geta Onu nu se va prezenta astăzi la Federația Română de Fotbal, pentru a răspunde întrebărilor membrilor Comisiei de disciplină. Președintele executiv a fost chemată la București, în urma mai multor declarații din presă, prin care avertiza FRF că există suspiciunea că în Liga a II-a nu toate meciurile s-ar juca corect. „Nu pot merge la București și de aceea l-am mandatat pe antrenorul secund. Nu știu ce măsură se va lua. Eu nu am vrut să jignesc pe nimeni, doar am dorit să avem parte de un campionat corect. Am vrut să avem aceleași șanse ca și alte echipe și să ni se spună dacă nu suntem doriți în Liga a II-a”, a declarat Geta Onu, care, în urma declarațiilor făcute riscă să fie amendată și suspendată, aș cum au pățit și alți conducători. „Nu vreau să fiu comparată cu Marian Ianci și încadrată la fel în urma declarațiilor. Oricum, mai sunt și alte căi de atac, dacă voi fi nemulțumită de decizia care se va lua la comisie”, a concluzionat oficialul din Aradul Nou. Cazul Getei Onu a fost amânat până acum de patru ori, federalii dorind să aibă la dosar toate ieșirile în presă ale președintelui de la CSU Vasile Goldiș.
 

 

articol scris de Daniel BERAR
 

23 Jun. 2009, 14:29 Special
Pe aceeași temă