Cristi Monac, arădeanul care a deschis porțile lui Il Calcio

27 Dec. 2011, 08:42 Special
Cristi Monac,** arădeanul care a deschis porțile lui Il Calcio

Împlinește 20 de ani peste o lună și e gata să ia în piept fotbalul italian. Arădeanul Cristian Monac a ajuns vara trecută în Italia, prin intermediul lui Gian Pio del Monaco, devenind component al unei trupe de tradiție în Il Calcio, Rimini. Constituită în 1912, gruparea alb-roșie a atins apogeul în Serie B, acum 5 ani șoca fotbalul italian când reușea un 1-1 cu Juventus, în 2006-2007, sezonul în care alb-negrii au revenit în Serie A după retrogradarea dictată de scandalul zguduitor numit Calciopoli.

Au venit însă clipe grele pentru echipa din Rimini, rămasă fără finanțare în primăvara lui 2010, dar s-a apăsat „Restart”, iar acum echipa trăiește și e în Serie C1. „I biancorossi”, cum sunt porecliți jucătorii lui Rimini, sunt antrenați de Luca D’Angelo, fost jucător echipei, dar și al celor de la Castel di Sangro sau Fermana, iar noul drum se vrea decis. Cristian Monac a făcut pasul către echipa mare a lui Rimini după ce „a marcat 15 goluri pentru echipa de tineret și a arătat un potențial foarte mare”, conform lui Pio del Monaco.

Tânărul atacant arădean a început fotbalul când avea 10 ani, apoi totul s-a derulat rapid, pe fondul de seriozitate dezvoltat pe parcurs. „Am început la Clubul Sportiv Școlar Gloria, cu domnul antrenor Dinu Donca. Am avut și două-trei pauze, pentru că eram mai mic și nu știam exact cum stau lucrurile cu fotbalul, dar am învățat. Am ajuns și la Academia lui Gheorghe Hagi, însă a intervenit o neînțelegere la mijloc, apoi am avut noroc cu domnul Gian Pio del Monaco”, povestește Monac, care a mai fost în circuitul altor două trupe italiene – Triestina (unde a jucat și Adrian Piț, primul arădean care a făcut pasul către Il Calcio) și Cesena (actuala formație a lui Adrian Mutu).

Impactul cu rigorile fotbalului italian i-au adus o maturizare rapidă. „Am simțit imediat nivelul mult mai ridicat, dominat de seriozitate, corectitudine și disciplină. Organizarea e perfectă și m-am adaptat ușor, fiind primit foarte bine. Mi-a fost mai greu primele două luni, pentru că nu știam bine limba, dar acum totul e ușor”, punctează Monac, coleg la Rimini cu Daniel Onescu, originar din Deva dar mutat în Italia de 7 ani.

„Antrenamentele sunt intense, uneori avem chiar și două pe zi, axate pe capitolele fizic și tehnic. În campionat, suntem pe locul 3, la egalitate însă cu Treviso, de pe poziția a doua. Obiectivul nostru e promovarea și sperăm să-l atingem”, continuă arădeanul.

Despre Cristi Monac se poate spune acum că trăiește începutul unui vis, a cărei continuare o vrea, pe cât de simplă, pe atât de frumoasă: „Să ajung cât mai sus în fotbal. Îmi place stilul din Italia și simt că mi se potrivește”.

Rugat să transmită un mesaj tinerilor arădeni care vor ceva de la fotbal, Monac a fost franc: „Multă seriozitate și muncă! Apoi vine cu siguranță și răsplata”.

sursa: Sport Arad

27 Dec. 2011, 08:42 Special
Pe aceeași temă