Caz de corupție la Liga a II-a! Timișoara a vrut să mituiască un tușier!

Mihai Andries 19 Oct. 2012, 05:00 Special
Caz de corupție la Liga a II-a!** Timișoara a vrut să mituiască un tușier!

ProSport a aflat că FRF este pusă din nou în fața unui caz de corupție, doar că de data asta denunțul nu mai vine din partea presei, ci chiar din partea unui om din interior. Iulius Timar (foto), un arbitru asistent din Bihor în vârstă de 34 de ani, a depus în urmă cu trei săptămâni o plângere la Comisia de Disciplină a Federației în care susține că s-a încercat mituirea sa. Episodul s-a produs pe 22 septembrie, la finalul meciului ACS Poli Timișoara – Unirea Alba Iulia, 4-1, atunci când doi apropiați de-ai bănățenilor i-ar fi oferit o sumă de bani.

Ofertă de 200 de euro

În acea zi, ACS Poli Timișoara, fostă Recaș, o echipă finanțată din bani publici chiar de primăria orașului de pe Bega, joacă acasă împotriva Unirii Alba Iulia. Se termină 4-1 pentru bănățeni, dar lucrurile încep să se precipite abia după ultimul fluier al „centralului” Marian Balaci. Aflat în zona vestiarelor, asistentul numărul 1, Iulius Timar, este abordat de două persoane din anturajul timișorenilor care încearcă să-i ofere acestuia un plic. Conținutul: 200 de euro! Speriat, tușierul bihorean refuză. În același timp, centralul Balaci intrase la saună cu jucătorii lui Poli Timișoara.

„Poate să fie un caz grav”,spune Daniel Cernat Marin, președintele Comisiei de Disciplină, același personaj care în 2008 a luat controversata decizie în cazul Bricheta. În declarația scrisă pe care a prezentat-o FRF, Timar explică pas cu pas desfășurarea evenimentelor. Totuși, arbitrul omite să-i nominalizeze pe cei care i-au oferita mita, motivând că nu îi cunoaște. Tocmai de aceea, Comisia de Disciplină a audiat în ultimele două săptămâni mai multe persoane, iar ancheta, aflată acum în curs de desfășurare, se anunță una anevoioasă.

Ieri, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, practic omul care asigură bugetul ACS Poli Timișoara, nu a răspuns la niciunul din numeroasele apeluri primite din partea ProSport. Apărarea bănățenilor a fost construită astfel de directorul sportiv Petre Mușat, cel care a îndeplinit și rolul de delegat la meciul în cauză. „Este un memoriu al arbitrului Timar, care susține că două persoane l-au contactat după meci și i-au trimis o sumă de bani. Eu n-am nicio legătură! După meci, eu am fost cu domnul Firițeanu, observatorul meciului, pentru ca așa sunt normele de procedură. Am fost să mâncăm și l-am cazat. Eu n-am fost implicat!”, susține oficialul timișorean.

Firițeanu A și Firițeanu B

Explicația lui Mușat se bate cap în cap cu cea a observatorului arbitrilor, Cornel Corocan. Fără să știe declarațiile oficialului de la Timișoara, acesta explică. „Sub cuvânt de onoare, nu cunosc despre ce vorbiți. Eu chiar am un obicei să-i întreb pe arbitri înaintea meciurilor dacă i-a contactat cineva din anturajul celor două echipe. La acest meci, care de altfel nu a fost unul cu probleme, nu am fost înștiințat de nimic. La final, am ținut ședința cu arbitri, aproximativ un sfert de oră, după care am plecat la Reșita cu domnul Firițeanu”, susține Corocan. Același Dan Firițeanu pe care Petre Mușat susține că l-a cazat în acea seară la Timișoara! Cine minte, Mușat sau Corocan?

Timar s-a enervat

Apăsat probabil de stresul post-denunț, Iulius Timar a reacționat nervos ieri când a aflat de ce este sunat. „Dacă numele meu apare pe undeva, vă dau în judecată! Eu am un regulament pe care trebuie să-l respect, n-am voie să discut cu presa, iar dacă am o problemă, mă voi adresa acolo unde se cuvine. Mai multe nu pot să spun”, a fost reacția energică a lui Timar. Marian Balaci, „centralul” acelei partide, a parat mult mai calm:„Nu pot comenta nimic, pentru că nu am voie să vorbesc cu presa”.


Cazul e pe rol. Lucrurile astea nu trebuie încurajate, dar e prematur să dau eu un verdict. Nu sunt în măsură

Dumitru Mihalache,director în FRF

Este o anchetă în desfășurare, dar nu pot să dau alte detalii. Putem comenta abia după ce vom reuși să luam o decizie

Daniel Cernat Marin, președinte Comisia de Disciplină FRF

Eu nu am nicio legătură! După meci, eu am fost cu domnul Firițeanu, observatorul meciului

Petre Mușat, director sportiv ACS Poli Timișoara

Zilele trecute i-am audiat pe arbitrii asistenți, au spus ce-au avut de spus, iar în perioada următoare vom audia și celelalte persoane

Mircea Dridea, vicepreședinte Comisia de Disciplină FRF

3 ani au trecut de când Iulius Timar a fost promovat în rândul arbitrilor asistenți de Liga I

15 ani de experiență în arbitraj are Timar, care a debutat în 1997

Articol scris de Bogdan STERIOPOL și Nicu BĂ‚DESCU
Foto: Dan TĂ‚UȚAN

Mihai Andries 19 Oct. 2012, 05:00 Special
Pe aceeași temă