Campioana Provinciei revine la matcă și ca denumire: „Suntem FC UTA Arad. Din punct de vedere juridic, lupta a luat sfârșit. Poate fi săptămâna mare a fotbalului arădean”

Marius ANGHEL 10 Jun. 2017, 21:57 Special

ACS UTA Bătrâna Doamnă își încheie „mandatul” pentru a face loc denumirii originale, Fotbal Club UTA Arad. Este mai degrabă o lovitură importantă de imagine dată de cea mai titrată echipă din afara Bucureștiului, căci altfel marea parte a suporterilor ei asimilau deja proiectul demarat în urmă patru ani cu gruparea înființată în 1945 de baronul Francisc Neumann.

Oficial, numele va fi schimbat la Federația Română de Fotbal după barajul de promovare cu ACS Poli Timișoara, însă conducerea „roș-albilor” face un apel la partea presei ce mai alătura > lângă UTA că de acum, inclusiv la dubla de săptămâna viitoare, cu „alb-violeții” lui Ionuț Popa, pot vorbi liniștit despre FC UTA Arad.

„De-a lungul timpului, am avut, pe lângă competiția sportivă, o luptă foarte importantă în instanță pentru recâștigarea dreptului de a deține acest nume. Decizia a venit pe 7 iunie, iar de acum cred că putem vorbi cu toții, inclusiv presa, și mă refer în special la cea centrală, de FC UTA Arad, fără a mai pronunța vechiul nume. E o luptă câștigată cu ajutorul avocatului Alin Vesa. Fiindcă aveam exemplul celor de la Steaua, care și-au schimbat denumirea la FRF chiar în timpul campionatului, puteam să facem și noi același lucru, dar dacă tot ne apropiem de perioada prevăzută și de regulament pentru astfel de operațiuni, mai așteptăm puțin. Sperăm ca peste o lună să începem din Liga 1 cu noul nume”, a punctat, citat de Sport Arad, Codru Grădinariu, directorul general al UTA-ei.

Vesa: „Așa a fost să fie, să avem sută la sută legitimitate tocmai înainte de a disputa barajul”

Principalul artizan al succesului obținut de „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc este avocatul Alin Cristian Vesa. „Ce m-a determinat să fiu prezent în fața presei este bucuria imensă de a obține acest drept, de a folosi denumirea Fotbal Club UTA Arad. Ultima înfățișare în instanță a avut loc pe 25 mai, iar miercuri, 7 iunie, a venit sentința definitivă. Au fost făcute demersuri de ani de zile, Ministerul Justiției a considerat că nu am avea dreptul, am primit mai multe refuzuri. Am discutat și telefonic, nu am obținut răspuns favorabil, iar atunci ne-am pus pe legislație, am găsit o prevedere ce ne-a avantajat și, ca urmare suntem în fața dumneavoastră. Au fost și ceva schimbări la statut, dar modificarea numelui este importantă. Așa a fost să fie, să avem sută la sută legitimitate tocmai înainte de a disputa barajul. Îmi place să cred că totul se întâmplă așa cum trebuie atât din punct de vedere juridic, cât și sportiv”, a precizat Vesa.

Proca: „Acest mic ghimpe, denumirea de >, doream să dispară sau rămână la statutul de supranume”

Ca și președinte al Suporter Club UTA, Dani Proca a fost mereu în prima linie în „speța” schimbării numelui. Subliniind diferența dintre UTA, față de alte grupări de tradiție, care și azi se zbat să-și recupereze identitatea, în special prin implicarea primăriilor (Cluj, Ploiești, Galați sau Pitești), Proca a punctat următoarele: „În toată țara sunt discuții legate de sigle sau palmares, echipe ale suporterilor duc lupte pentru a le vedea scoate de sub faliment, sunt primării care încearcă să le răscumpere. Noi avem aceste lucruri, siglă, culori, palmares. Mai doream și acest mic ghimpe, denumirea de >, să dispară sau rămână la statutul de supranume. De multe ori, aveam impresia că unii îl rosteau sub formă de dispreț, nu sub formă de apreciere. Nu am auzit pe nimeni să pronunțe denumirea întreagă la alte echipe, în fine… Pentru noi lucrurile erau foarte clare, am decis să susținem acest club pentru generațiile următoare, pentru tot ceea ce înseamnă UTA. De când am luat decizia de a continua, prin clubul nou-înființat, am început și noi lupta de a obține numele Fotbal Club UTA Arad. Mai exista un ONG, de pe vremea fuziunii cu Salonta, care, deși e în faliment, ținea blocată denumirea. Multă lume ne întreba ce facem cu numele, se lucra în paralel, poate unora li se părea că nu se întâmplă nimic, dar nu a existat nicio secundă în care nu am luptat, pe toate căile posibile. Am spus încă de la început >, iar din punct de vedere juridic, tot ce ține de marca UTA, lupta a luat sfârșit. Rămâne ca acest club să continue cu o promovare în Liga 1 și, ulterior, de ce nu, să redevenim unul dintre cele mai importante cluburi din România. Poate fi Săptămâna Mare a fotbalului arădean”, e concluzia trasă de șeful SCU, prezent și el la conferința de azi de la sediul clubului UTA, cel care va fi figura în acte și la FRF odată cu schimbarea numelui.

De menționat că cei trei reprezentanți ai UTA-ei au purtat tricouri inscripționate cu moto-ul „roș-albilor” la barajul de promovare cu ACS Poli: „Împreună pentru un vis”.

Sursa: Sport Arad
Foto: Ciprian Petcuț

Marius ANGHEL 10 Jun. 2017, 21:57 Special
Pe aceeași temă