Brigada BWM s-a desființat

23 Mar. 2009, 12:57 Special
Brigada BWM** s-a desființat

Fie că sunt 20.000, 2000, 200 sau 20 de suflete orice echipă de fotbal din România are o galerie a ei, un grup de susținători sau după caz o brigadă pătimașă. Pe vreme bună sau rea ei sunt întotdeauna acolo la peluze, la datorie. Cântă, dansează trăiesc fenomenul în sine. Alături de favoriți mai cu vorba bună mai cu muștruluiala, pentru ei actorii din teren e bine să știe că au un suport moral. Ei bine pentru Jiul acest suport nu mai există. S-a dus odată cu retragerea oficială a celor care alcătuiau brigada BWM . 

 

„Un grup restrâns de prieteni ce a promovat fenomenul ULTRAS și a luptat pentru acesta, un grup independent ce`a avut un scop nobil , a ținut steagul sus din 2004 , având la activ peste 100 de prezențe pe stadioanele din Romania … brigada Ultras BWM după o activitate de 5 ani a luat hotărârea de a se desființa in urma pierderii steagului de gard. Spiritul va trăi în continuare prin noi … vom tine capul sus”, se spunea într-un comunicat emis de către aceștia.

 

Motivul desființării cum se arată și în comunicat îl reprezintă faptul că membrii din fosta galerie a Corvinului au capturat steagul de gard al celor din Petroșani, într-o benzinărie, în timp ce aceștia se îndreptau la un meci al Jiului, la Alba Iulia „În regulile fenomenului ultras dacă îți ia steagul te desființezi. Sunt niște reguli între suporteri. Ideea e că vom purta în continuare însemnele acestei brigăzi pentru că acest fenomen a însemnat mult pentru noi. Vom merge în continuare la stadion ,dar vom lua loc în tribună și nu la peluza unde stăteam noi de obicei. Vom sta la tribună până la apariția unui nou grup, unei noi brigăzi după aceea ne vom relua activitatea”, a spus un fost membru al brigăzii BWM.

 

Ultrașii constituie un fenomen original al fotbalului printr-o serie de caracteristici: de la sensul de identificare cu propriul teritoriu – acel sector de peluză delimitat de unul sau mai multe steaguri/bannere cu numele și simbolul grupului, pana la vestimentația lor: haine cu însemne ale echipei favorite, la care se adaugă aproape obligatoriu fularul/eșarfa în culorile acesteia.

 

În ultima vreme, ULTRASUL este considerat o componentă principală a strategiei folosite pentru câștigarea unei partide așa-zisul "al 12-lea jucător".

 

În timp, aspectul comportamental al ultrașilor se schimbă tot mai mult. Așa au apărut cazurile de ciocniri între grupuri de ultrasi. Motivele acestor ciocniri/incidente între ultrași au la bază rivalități tradiționale sau orientările "politice" ale galeriilor. Acțiunile violente ale ultrașilor încep sa se manifeste nu doar pe stadioane, ci si in alte zone, apropiate sau nu acestora. Ultrasii pleacă în căutarea suporterilor echipelor rivale pentru a le fura steagurile, bannerele și fularele cu scopul de a fi folosite pe post de "trofee" sau pentru a le da foc. Imaginația ultrașilor depășesc orice limită atunci când se are în vedere umilirea și provocarea rivalilor.

 

articol scris de Loredana Juglea
 

23 Mar. 2009, 12:57 Special
Pe aceeași temă