Președintele echipei Dunărea Galați, Auras Brașoveanu a semnalat o serie de nereguli în negocierea preluării drepturilor de televizare pentru Liga a II-a de către consorțiul RCS&RDS.
Oficialul a declarat, în exclusivitate pentru Sport Total FM, că aceștia și-au schimbat radical poziția, la numai câteva zile după ce se ajunsese la un acord și se bătuse palma pentru ca 29 de echipe să semneze un contract cu firma de televiziune. Brașoveanu a precizat că fiecare club ar fi urmat să primească 38.000 de euro plus TVA, însă înțelegerea nu a mai fost respectată și nu s-a mai oficializat. Ulterior s-a descoperit că RCS&RDS semnase deja cu trei divizionare secunde: FC Timișoara, FC Bihor și Gloria Bistrița, care primesc câte 100.000 de euro pentru meciurile lor. Mai mult, în paralel cu negocierile pentru întregul pachet al Ligii a II-a consorțiul și-a trimis reprezentanți care să discute cu fiecare club în parte despre cedarea drepturilor de televizare.
„Am avut o întâlnire cu reprezentanții RCS&RDS și am discutat, am negociat și am ajuns la un numitor comun. După trei ore am bătut palma pentru ca 29 de echipe să semneze un contract cu repectiva firmă. De joi până marți, când trebuiau semnate efectiv contractele, ceva s-a întâmplat, pentru că firma a hotărât să renunțe la această idee, cu toate că s-a bătut palma și s-a încheiat un gentleman’s agreement. Erau deja trei echipe favorizate în acel moment. Discuțiile au început sub auspicii oarecum neloiale, pentru că RCS&RDS oferea 1.200.000 de mii de euro pentru a semna contractele cu 32 de echipe, dar la ora aceea semnaseră deja cu trei cluburi: Timișoara, Bihor și Bistrița. Datele sunt confidențiale, dar din ce se aude, li s-au oferit câte 100.000 de euro pentru meciurile din acest sezon. În urmă negocierilor, fiecare echipă din eșalon trebuia să primească 38.000 de euro fără TVA. Alte cluburi aveau negocieri și chiar contracte cu alte posturi, cum ar fi CS Otopeni și Dinamo 2”, a declarat Auraș Brașoveanu, în cadrul emisiunii „Fotbal la matineu”, realizată de Horațiu Sima.
„Anumite societăți urmăresc să rupă piața, să atragă cât mai mulți suporteri și echipe din orașe mari. Domnii care s-au prezentat de la RCS&RDS nu aveau habar despre condițiile Ligii a II-a, nu știau cum se desfășoară competiția și în ce condiții. Ei voiau să surclaseze UPC-ul și să atragă cât mai mulți telespectatori. Acesta era scopul lor, nu promovarea fotbalului. A fost o acțiune prin care au vrut să blocheze posibilitatea negocierii cu alte societăți de televiziune”, a adăugat președintele Dunării Galați.
„Era dreptul echipelor să discute și să negocieze. Nu blamez nici firma de televiziune, pentru că a semnat cu cluburile respective. Însă ei ne-au ținut în stand-by până când și-au ales echipele interesante pentru ei. Aveau și reprezentanți care au mers la diverse cluburi, pentru a negocia contracte individuale. Dacă negociezi cu noi, de ce trimiți reprezentanți să negocieze în mod particular cu cluburile?”, a mai spus conducătorul grupării moldave.
Urmează negocieri individuale
Oficialul formației de pe malul Dunării a spus că, în continuare, fiecare club își va negocia individual, cu orice televiziune, cedarea drepturilor de televizare pentru propriile meciuri: „În continuare, poate opta fiecare club pentru orice societate care are dreptul de a cumpăra și distribui imagini în mișcare, nu e nicio problemă. Începând cu sezonul acesta s-a dispus ca fiecare club în parte de la nivelul Ligii a II-a să negocieze individual. Dacă am avea 10 firme de televiziune, atunci toate 10 ar putea cumpăra drepturi de televizare. Orice echipă își poate vinde drepturile TV pentru meciurile de pe propriul stadion”.
Auraș Brașoveanu a vorbit și despre o temere pe care o are cu privire la o prevedere din regulamentul Federației Române de Fotbal: „Există o prevedere din regulament care e ambiguă. Sunt sancțiuni deosebit de grave pentru echipele care încalcă deciziile Comitetului Executiv. Cluburile care încă nu și-au vândut drepturile, printre care și suntem și noi, am hotărât să nu li se bage sula în coaste și să jucăm în zile sau ore stabilite de televiziuni. În regulamentul FRF se menționează că orele meciurilor se pot modifica doar cu acordul ambelor echipe, cu excepția celor din nocturnă, care sunt stabilite de la începutul sezonului. Dacă nu am contract cu vreo firmă de televiziune, nu au cum să mă oblige să îmi vând ce e al meu, să se televizeze meciurile organizate de mine”.
„La nivel de Liga a II-a suntem dezbinați, nu știm să ne apărăm drepturile. Primesc telefoane să iau o anumită inițiativă, dar pentru că la ultima Adunare Generală am fost lăsat singur, mă așez pe inițiativă, dar nu mai sunt inițiator. Am trăit cu impresia că am fost folosit. Dacă se câștigau drepturile, se împărțea profitul între toți. Dacă nu s-a câștigat, a fost arătat cu degetul Brașoveanu”, a încheiat președintele gălățean.
Sursa: Sport Total FM