Balon de oxigen pentru ligile inferioare: Guvernul a modificat legea 69 pentru a se permite sprijinul autorităților locale

Mihai Andries 06 Mar. 2015, 06:59 Special

Controalele efectuate în ultimele luni de către Curtea de Conturi la o serie de cluburi din Liga 2 au bulversat serios bugetele grupărilor din acest eșalon, care s-au trezit cu sume infime sau chiar cu niciun ban de la autoritățile locale. În aceste condiții, Unirea Slobozia a fost prima victimă, după ce a anunțat că părăsește competiția până la vară, atunci când și-a exprimat dorința de a continua în eșalonul al treilea. Și Unirea Tărlungeni a fost la un pas de a avea soarta grupării ialomițene, dar pe ultima sută de metri s-a găsit o soluție de compromis pentru a continua la cotă de avarie.

Solicitările cluburilor din Liga 2 au ajuns pe masa Guvernului

În acest context, pe 18 februarie a fost convocată o ședință a cluburilor din eșalonul doi al fotbalului românesc, în cadrul căreia s-a discutat problema cadrului legislativ pe baza căruia pot fi finanțate acestea, fără a se ajunge la situația Unirii Slobozia. În urma discuțiilor purtate de oficialii cluburilor, s-a căzut de comun acord să se ceară sprijinul de urgență al Federației, care să facă demersuri pe lângă Guvernul României în vederea stabilirii unui cadru legislativ clar și care să sprijine fotbalul în mod real. A urmat o discuție în spatele ușilor închise cu reprezentanții FRF, în frunte cu președintele Răzvan Burleanu și secretarul general Gheorghe Chivorchian, dar și juriștii forului federal.

„Împreună cu președintele FRF, Răzvan Burleanu, secretarul general, Gheorghe Chivorchian, și juriștii FRF, am creat o echipă de lucru, am analizat situația și am redactat câteva amendamente la Legea Sportului. Președintele FRF va merge cu aceste notificări la Guvern. De asemenea, cluburile sportive vor înainta aceste amendamente birourilor parlamentare teritoriale”, a declarat, la vremea respectivă președintele clubului FC Olt Slatina, Ionuț Ivan. DIn grupul de lucru care a conlucrat la acest proiect a făcut parte și unul dintre cei doi reprezentanți în Comitetul Executiv al cluburilor din Liga 2, Auraș Brașoveanu, președintele Farului și al LPF2.

Primăriile pot plăti performanța în sport

Ziua de 4 martie a adus și vestea cea bună pentru cluburile de fotbal din România care se bazau în mare parte pe suportul autorităților locale. Ședinței de Guvern de miercuri a inclus pe ordinea de zi și votarea a două amendamente aduse Legii Educației Fizice și Sportului 69/2000, în urma propunerilor venite de la Ministerul Tineretului și Sportului.

Astfel, după alineat 2 al articolului 14 din Lege se introduce alineat 2 indice 1, prin care cluburile și sportivii sunt obligați să respecte regulamentele federațiilor și ale ligilor. Modificările fac referire la obligativitatea cluburilor, a asociațiilor sportive și a sportivilor profesioniști de a respecta normele și regulamentele sportive ale federațiilor sportive naționale cu privire la activitățile de selecție, pregătire, performanță și participarea la competiții interne și internaționale.
 
De asemenea, la articolul 18 al legii 69/2000, indice 1, se modifică litera „b”, în sensul că prin Hotărâre de Consiliu Local/Județean se pot finanța de la bugetul local/județean structurile sportive din sportul de performanță, sport care este de interes național și nu de interes general, în sensul Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile.
 
FRF și președintele Răzvan Burleanu au salutat decizia Guvernului

„Reforma pe care am început-o are implicații în toate aspectele fenomenului sportiv românesc, iar o componentă majoră a acestei reforme este îmbunătățirea legislativă. O altă componentă importantă a reformei în sport este crearea bazei juridice prin care să putem implica autoritățile locale în sprijinirea financiară a activităților sportive de performanță”, a declarat ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo după anunțul oficial al celor două modificări legislative.

Siteul oficial al FRF a publicat în cursul zilei de ieri o reacție a președintelui Răzvan Burleanu, care a salutat decizia Guvernului prin care s-a reușit elaborarea unui cadru legislativ pentru a permite autorităților locale să sprijine sportul de performanță.

„Modificarea cadrului legislativ a fost unul din obiectivele esențiale ale noii conduceri a Federației Române de Fotbal. În urma unei analize atente și profesioniste, după seria de întâlniri cu membrii FRF în teritoriu și după consultări cu președinții celorlalte federații sportive din România,  Federația Română de Fotbal a participat activ în toate grupurile de lucru pentru propunerile de modificare a legii. Doresc să le mulțumesc colegilor din Ministerul Tineretului și Sportului, doamnei ministru Gabriela Szabo, Primului-Ministru și colegilor din Cabinet pentru susținerea propunerilor. Această decizie vine să clarifice cadrul legislativ și aplicarea corectă a legii, precum și să înlesnească finanțarea sportului de performanță”, a declarat președintele FRF, Răzvan Burleanu.

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ
Foto de Marius ANGHEL
 

Mihai Andries 06 Mar. 2015, 06:59 Special
Pe aceeași temă