Aradul e în sărbătoare în weekend: UTA face 70 de ani. Lansare de carte, film și meciuri de gală vor avea loc la aniversarea „Bătrânei Doamne”

Marius ANGHEL 14 Apr. 2015, 18:10 Special
Aradul e în sărbătoare în weekend: UTA face 70 de ani.** Lansare de carte, film și meciuri de gală vor avea loc la aniversarea

Aniversarea „Bătrânei Doamne” e aproape: pe 18 aprilie se împlinesc șapte decenii de când baronul Francisc Neuman făurea Legenda Aradului. Familia roș-albă se întâlnește vineri și sâmbătă pentru două zile dedicate UTA-ei, două zile ce vin să întărească farmecul etern al creației lui Neuman.

Prima zi, vineri, 17 aprilie, toți utiștii sunt chemați la Palatul Cultural din Piața George Enescu. De la ora 18:00 se lansează cartea „Bătrâna Doamnă, Regina României”, de Radu Romanescu, unde sunt cuprinse întâmplările începuturilor și istoriile celor opt trofee naționale, apoi vine proiecția unui film realizat de regizorul Florin Iepan și Călin Meda. Actorii principali: marii fotbaliști ai UTA-ei.

„Când se va finaliza stadionul, va exista un muzeu unde va fi proiectat filmul în continuu. Dorim să-l promovăm în cinematografele noastre, în licee. Avem nevoie și de sprijinul Suporter Club UTA, odată cu promovarea și stadionul nou vrem să existe o emulație cât mai mare în jurul echipei”, a transmis Gheorghe Falcă. Primarul Aradului a punctat pe marginea unui amănunt foarte interesant, despre care ar urma să se afle mai multe în viitor: „Odată cu ieșirea documentelor rusești din arhivă, se va vedea că baronul Francisc Neuman urcă și mai mult, pe lângă ceea ce se știa deja”. „Intențiile noastre au fost dovedite și prin acest film. Unii n-au văzut imaginile niciodată, alții le-au uitat”, a completat Ovidiu Moșneag.

„Invitații de marcă ai evenimentelor sunt legendele UTA-ei din toate generațiile. Unii fac sute și mii de kilometri, va fi aici familia Petschovsky, Iosif Lereter, din Germania, Eugen Pozsonyi, de la Budapesta și mulți alții. Așteptăm și ziariști de marcă – Cristian Țopescu, Nicolae Secoșan și Karoly Oroszhegyi, autorul cărții dedicate lui Petschovsky, carte scrisă în limba maghiară. E posibil ca Filarmonica să fie neîncăpătoare”, a remarcat Alexandru Meszar.

De ziua ei, UTA are două meciuri

A doua zi, se trece în iarbă. Locul de întâlnire e arena Motorul, iar ora de start 14:00. Două meciuri de gală, între UTA 90 și UTA 2015, apoi UTA Old Boys va fi față în față cu Honved Budapesta.

„Avem, la aniversare, alături de noi, o echipă cu nume în fotbalul european, câștigătoare a campionatului și Cupei Ungariei, participantă în Liga Campionilor. Vin mulți fotbaliști care au jucat în dubla cu Steaua din 86, în frunte cu Detari. La mulți ani, UTA Bătrâna Doamnă trăiește, cu toate că a fost puțin bolnavă. Unii care n-au prea fost din Arad au cam stricat legenda, dar iată că, la 70 de ani, UTA e sănătoasă!”, a subliniat Gyuri Vaczi, președintele Old Boys UTA.

„Ca și mine, și restul suporterilor așteaptă cu emoție evenimentele, e o surpriză și filmul. Având în trecut activități desfășurate în școli, credem că vom contribui și noi la creșterea emulației din jurului echipei. Așteptăm stadionul și, de ce nu?, la 75 de ani poate ajungem unde a gândit baronul la început: în elită”, a conchis Dan Proca, președintele Suporter Club UTA.

Sursa: Sport Arad

Marius ANGHEL 14 Apr. 2015, 18:10 Special
Pe aceeași temă