Apostol Mușat a fost eliberat! Astăzi află dacă se va întoarce în arest

22 Dec. 2011, 08:58 Special
Apostol Mușat a fost eliberat!** Astăzi află dacă se va întoarce în arest

Curtea de Apel București a amânat pentru joi decizia în cazul cererii de arestare preventivă a edililor din Snagov și Jilava, a vicepreședintelui CJ Ilfov, a finului primarului comunei Jilava și a celor doi notari publici, acuzați de corupție în legătură cu derularea unor afaceri cu terenuri.

După ce judecătorul a anunțat că se va pronunța joi în cazul propunerii de arestare preventivă, edilului comunei Snagov, Apostol Mușat, finul primarului din Jilava, Ovidiu Szasz, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov Gheorghe Roman și unul dintre cei doi notari au plecat de la instanță, în condițiile în care ordonanțele de reținere emise de procurori pe numele lor au expirat.

Edilul din Jilava, Adrian Mladin, și celălalt notar au fost duși în arestul Direcției de Cercetări Penale, urmând să fie lăsați să plece după ce le expiră ordonanțele de reținere.

Procesul privind arestarea preventivă a primarilor din Snagov și Jilava s-a terminat miercuri seară cu o busculadă, în înghesuiala produsă la ieșirea din sala de judecată a edilului comunei Snagov, Apostol Mușat, fiind lovită o jurnalistă.

La ieșirea din sala de judecată, jurnaliștii s-au adunat în jurul primarului Apostol Mușat, moment în care mai multe rude și susținători ai celor șase inculpați au început să-i bruscheze. În busculada produsă, unul dintre aceștia s-a dezechilibrat și a căzut lovind o jurnalistă în plină figură.

Magistrații Curții de Apel București au finalizat după mai bine de trei ore și jumătate dezbaterile privind propunerea de arestare preventivă a primarului din Snagov, Apostol Mușat, și a edilului din Jilava, Adrian Mladin, dar și a finului primarului din Jilava, Ovidiu Szasz, a vicepreședintelui Consiliului Județean Ilfov Gheorghe Roman și a notarilor publici Roxana Curpene și Eugenia Cuțaru, toți acuzați de fapte de corupție.

Primarul din Snagov, Mușat Apostol, și edilul din Jilava, Adrian Mladin, au fost reținuți miercuri de procurorii Direcției Naționale Anricorupție, care îi acuză de luare de mită și trafic de influență în legătură cu derularea unor afaceri cu terenuri. Cei doi edili ar fi luat mită pentru emiterea unor acte privind situația juridică a unor terenuri.

În același dosar, procurorii anticorupție i-au reținut și pe vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Gheorghe Roman, pe finul primarului comunei Jilava, Ovidiu Szasz, și pe notarii publici Eugenia Cuțaru și Roxana Curpene. Totodată, în cauză mai este cercetat Ion Scaețeanu, o persoană din anturajul primarului comunei Snagov.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori rezultă că, în perioada martie – noiembrie 2011, Adrian Mladin, Apostol Mușat, Ovidiu Szasz, Gheorghe Roman și Ion Scaețeanu, în schimbul unor sume de bani cerute drept mită de la o persoană denunțătoare, au acționat pentru întocmirea unui plan parcelar, avizarea acestuia și emiterea documentelor cadastrale, astfel încât să fie intabulate terenurile pe care denunțătorul le achiziționase anterior.

Terenurile, în suprafață totală de 23,8 hectare, situate în extravilanul comunei Jilava, județul Ilfov, erau amplasate într-o zonă în care nu exista un plan parcelar, astfel că nu puteau fi intabulate.

Potrivit procurorilor, interesul denunțătorului era ca aceste terenuri să fie învecinate, pentru ca, după întocmirea planului parcelar și eliberarea documentelor cadastrale, acestea să poată fi unite într-un singur lot în evidențele funciare și apoi vândute unei societăți comerciale.

În acest sens, primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, i-a pretins denunțătorului 500.000 de euro, din care în 19 septembrie a primit 50.000 de euro, pentru ca, abuzând de prerogativele funcției, să dispună întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunțătorului în suprafață totală de 23,8 hectare, iar loturile să fie alipite.

De asemenea, primarul Mladin s-a angajat să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directoarei Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov pentru a o determina să avizeze planul parcelar și să emită documentele cadastrale în vederea alipirii terenurilor în cauză.

În 28 iulie, Adrian Mladin l-a determinat pe finul său Ovidiu Szasz să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunțătorul prin care acesta din urmă să îi cedeze drepturile asupra a două terenuri. În realitate, acest contract a fost încheiat doar pentru a garanta și a ascunde săvârșirea infracțiunii de luare de mită, au precizat procurorii.

În contextul în care întocmirea planului parcelar trena, a intervenit și primarul comunei Snagov, Apostol Mușat, care a lăsat să se creadă că are influență asupra lui Mladin și a directorului Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliare Ilfov și că, astfel, ar putea să grăbească demersurile de obținere a documentelor cadastrale pentru denunțător. Mușat i-a pretins denunțătorului, direct și prin intermediar, 1,1 milioane de euro.

Pentru a ascunde și garanta obținerea mitei, Apostol Mușat l-a determinat pe Ion Scaețeanu să întocmească, la notariat, în 6 iulie, un contract de împrumut fictiv cu denunțătorul, din care să rezulte că Scaețeanu l-ar fi împrumutat pe denunțător cu suma pretinsă drept mită, respectiv 1,1 milioane de euro, iar împrumutul să fie garantat cu terenurile denunțătorului. În cele din urma însă, Scaețeanu a încheiat contractul de împrumut pe suma de 2,5 milioane de euro.

În perioada iulie-septembrie, notarul public Roxana Curpene l-a sprijinit și ajutat pe Ion Scaețeanu în toate demersurile acestuia în vederea obținerii sumei de 2,5 milioane de euro drept mită de la denunțător, inclusiv să încheie un contract de împrumut fictiv cu denunțătorul.

La rândul său, prin intermediul primarul Apostol Mușat, Gheorghe Roman, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov, a pretins suma de 100.000 de euro denunțătorului, lăsând să se creadă că are influență asupra directoarei Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov, astfel încât să o determine să avizeze planul parcelar întocmit de Comisia Locală de Fond Funciar a comunei Jilava, în care erau incluse toate terenurile denunțătorului și a emite, cât mai urgent posibil, documentele cadastrale pentru aceste terenuri.

Notarul public Cuțaru Eugenia l-a sprijinit și ajutat pe denunțător să întocmească acte autentice, cunoscând că prin acestea se atestă împrejurări necorespunzătoare adevărului, întrucât ascund și totodată garantează darea unor sume mari de bani cu titlu de mită primarilor comunelor Jilava și Snagov.

În cursul anului 2011, planul parcelar a fost întocmit, iar Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

În cauză se efectuează acte de urmărite penală și față de alte persoane.

În acest dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din Direcția Generală Anticorupție.

sursa: Mediafax

22 Dec. 2011, 08:58 Special
Pe aceeași temă