Ioan Neculaie, patronul lui FC Brașov, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Marius ANGHEL 08 Feb. 2016, 11:02 Seria 2
Ioan Neculaie, patronul lui FC Brașov,** a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Omul de afaceri brașovean Ioan Neculaie, patronul clubului FC Brașov, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani, a decis CA Brașov, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia Curții de Apel Brașov este definitivă.

După pronunțarea sentinței, omul de afaceri a fost încătușat și urcat într-o dubă a poliției pentru a fi dus în arest.

Ioan Neculaie (59 ani) este cercetat pentru două infracțiuni de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani, aflate în concurs real.

Anchetatorii au stabilit că în perioada martie 2013 – mai 2015, în calitate de acționar majoritar la SC ICIM S.A. Brașov și SC Fotbal Club Brașov S.A., el s-a asociat cu Stelian Florin Păunescu (director economic în cadrul grupurilor de firme Prescon SA și Roman SA și președinte al Consiliului de Administrație al ICIM Brașov și FC Brașov) și cu Corina Eugenia Slăvilă (jurist în cadrul grupului de firme controlate de Neculaie).

Asocierea dintre cei trei a fost făcută cu scopul de a ajuta clubul FC Brașov să stabilească în mod fraudulos un TVA deductibil în cuantum de aproape 7 milioane lei prin înregistrarea în contabilitatea clubului a unei operațiuni nereale, respectiv a achiziției la 24 ianuarie 2014 a unei presupuse investiții de la SC ICIM SA Brașov constând într-o bază sportivă situată în Brașov, potrivit procurorilor.

„Valoarea pretinsei investiții atestată de înscrisurile înregistrate în contabilitatea SC Fotbal Club SA Brașov a fost stabilită la suma de 36.007.878,88 lei (din care 6.969.266,88 TVA), deși în realitate SC Fotbal Club Brașov S.A. nu a dobândit niciun drept concret și niciun bun în urma respectivei tranzacții, această tranzacție neavând valoare economică. În urma înregistrării acestor înscrisuri în evidențele S.C. Fotbal Club Brașov S.A., această societate a compensat până în luna februarie 2015 suma de 6.969.266,88 lei, reprezentînd TVA deductibil aferent pretinsei achiziții rezultată din documente ce atestă operațiuni nereale”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov din 29 ianuarie.

De asemenea, anchetatorii mai precizează că, în calitate de acționar majoritar, administrator de fapt al FC Brașov și singura persoană cu drept de semnătură în această firmă, Neculaie a retras de mai multe ori sume foarte mai de bani fără nicio justificare.

Astfel, în 27 decembrie 2010, Neculaie a retras fără justificare legală din contul de casă al acestei societăți, suma de 9.830.000 lei, iar la data de 30 decembrie 2011 suma de 3.900.000 lei.

Pentru a da aparență de legalitate acestor retrageri a înregistrat în evidențele societății un antecontract de vânzare-cumpărare din 18 mai 2012 încheiat între Neculaie și Club prin care omul de afaceri s-a obligat ca, în schimbul sumei de 4.156.400 euro, să transfere proprietatea asupra a două terenuri din extravilanul comunei Sânpetru, pe care acesta le achiziționase în data de 20 septembrie 2011 cu suma de 871.346,41 lei, bunul fiind vândut astfel la un preț de peste 20 de ori mai mare față de prețul de achiziție, se mai arată în comunicat.

Sursa: Mediafax

Marius ANGHEL 08 Feb. 2016, 11:02 Seria 2
Pe aceeași temă