Antrenorii cu licență UEFA PRO, motivați cu discursuri ale lui Arsenie Boca și Al Pacino. Lista celor 29 de absolvenți

Marius ANGHEL 10 Jul. 2015, 16:53 Special

Componenții celei mai noi generații de antrenori, care au primit, vineri, la Casa Fotbalului, diplomele de licență UEFA PRO, au fost motivați la ultimul curs cu secvențe din filme cu actorul Al Pacino, dar și cu un discurs al părintelui Arsenie Boca.

„Convingerea că se poate și ceea ce ni s-ar părea că nu se poate este o putere nebănuită”, a fost citatul din învățăturile părintelui Arsenie Boca, postat de reprezentanții Școlii Federale de Antrenori în sala de la Casa Fotbalului, pentru a-i motiva pe cei 29 de deținători ai licenței UEFA PRO, diplomă ce le va da posibilitatea să antreneze în Liga I și în competiții europene.

De asemenea, în timpul ultimului curs de instruire au fost proiectate mai multe secvențe din filme, printre care și „Any Given Sunday”, în care actorul Al Pacino interpreta rolul unui antrenor de fotbal american care le ținea sportivilor un discurs motivațional în pauza unui meci.

După un an și patru luni de la startul cursurilor pentru obținerea licenței UEFA PRO, 29 de antrenori români au primit în cadrul unei festivități, la care au participat și membri ai familiilor tehnicienilor, diplomele de absolvire. Ceremonia de decernare a diplomelor a fost oficiată către președintele FRF, Răzvan Burleanu, și de directorul Școlii Federale de Antrenori, Dan Apolzan.

Claudiu Niculescu: „Îmi doresc să revin în Liga I și sper să se întâmple cât mai repede”

Antrenorul formației CS Mioveni, Claudiu Niculescu, s-a arătat încântat de faptul că a acumulat multe cunoștințe în timpul cursului. „Sunt bucuros, e o zi frumoasă pentru noi toți. Am obținut această licență după foarte multă muncă. După atâția ani avem această patalama la mână și de acum înainte depindem doar de noi și de cunoștințele pe care le avem. Depinde de noi dacă vom ajunge antrenori de top. Cu siguranță, după acest curs am devenit antrenori mai buni, pentru că am acumulat foarte multe lucruri noi din fotbalul modern. Îmi doresc să revin în Liga I și sper să se întâmple cât mai repede”, a afirmat el.

Referitor la situația lui Mirel Rădoi, care nu deține licență PRO și activează la Steaua cu titulatura de director sportiv, Niculescu a spus: „Există o adevărată discuție în ultimul timp. Dacă există această portiță în regulament și poate sta pe bancă la o echipă de Liga I, de ce nu? Nu știu dacă se va putea permite acest lucru și în Champions League. La un moment dat, va trebui să urmeze și el aceste cursuri, să ia licența pentru că e foarte importantă. E un lucru normal în fotbalul mondial în zilele noastre”.

Flavius Stoican: „Au fost aproape doi ani de cursuri intensive”

Tehnicianul Flavius Stoican a declarat, la finalul festivității, că așteaptă oferte pentru a reveni ca antrenor în Liga I. „Au fost aproape doi ani de cursuri intensive. Suntem fericiți că am reușit să trecem de multe examene. Îi mulțumim domnului Apolzan că a reușit să creeze o familie. Avem multe de învățat de la dânsul și pe viitor. Am venit împreună cu soția pentru că a fost alături de mine în această perioadă. Aștept ca în viitorul apropiat să fiu din nou prezent lângă terenul de fotbal. Sunt optimist în ceea ce privește ofertele pentru că îmbrățișez cu drag această meserie, cu entuziasm. Cunoștințele acumulate sunt poate peste măsură și cred că va fi bine”, a declarat fostul antrenor al FC Dinamo.

Adrian Iencsi: „Nu știu ce să cred, dacă vor veni mai ușor oferte sau nu. Așa ar fi normal”

Fostul jucător rapidist Adrian Iencsi speră ca președinții de cluburi să se bazeze pe cunoștințele acumulate de antrenori la aceste cursuri și să îi oferteze. „Pentru mine este o diplomă foarte importantă, după o perioadă lungă în care am acumulat foarte multe cunoștințe. Am lucrat cu oameni de calitate, foarte bine informați. Am făcut parte dintr-o generație tânără și eu cred că de la fiecare am avut de învățat ceva. Nu știu ce să cred, dacă vor veni mai ușor oferte sau nu. Așa ar fi normal, pentru că toți suntem antrenori tineri, care putem antrena la orice nivel. Acum depinde dacă ni se oferă posibilitatea să antrenăm și conducătorii ne acceptă ideile. Sperăm să fie din ce în ce mai bine”, a declarat Iencsi.

Tehnicienii care au absolvit vineri cursurile Școlii Federale de Antrenori pentru obținerea licenței PRO sunt următorii: Bogdan-Ioan Andone, Vergil Andronache, Marius Baciu, Roberto Berruero, Ilie Ionuț Constantin, Cristian Coroian, Constantin Enache, Mihail Ianovschi, Adrian Iencsi, Robert Kilin, Erik Lincar, Gabriel Nicolae Manu, Ionuț – Dan Mihu, Ionuț Codruț Moșteanu, Florin Motroc, Victor Naicu, Claudiu Niculescu, Alexandru Pelici, Anton Petrea, Florin Cristian Pîrvu, Paul-Nelu Răducan, Răzvan Rotaru, Constantin Schumacher, Valentin Sinescu, Flavius Stoican, Adrian Szabo, Eugen Trică, Ciprian Urican și Dumitru Uzunea.

Antrenorul Valeriu Bordeanu, care a făcut parte din aceeași generație, nu a primit diploma, întrucât a lipsit la unele module din cadrul cursului, pe care urmează să le parcurgă ulterior.

Articol scris de Adrian ȚONE (Mediafax)
Foto: Mediafax foto

Marius ANGHEL 10 Jul. 2015, 16:53 Special
Pe aceeași temă