Așa cum promiteam, continuăm statistica generală a turului Ligii a II-a cu capitolul goluri. Cum despre golurile anulate din cauza Voinței Sibiu am vorbit deja în articolul precedent, de acum încolo vom face abstracție atât de ele, cât și de meciurile sibienilor în sine. Dar să trecem la cifre și să spunem că turul de campionat al actualului sezon a adus un total de 418 goluri dintre care 230 s-au marcat în seria I și 188 în seria a II-a. Asta înseamnă o medie de 27,86 de goluri pe rundă, dintre care 15,33 goluri pe etapă în seria I și 12,53 goluri pe etapă în seria a II-a. După cum se poate vedea, seria de Vest a fost mai săracă în goluri, având meciuri mult mai echilibrate în care nu s-au marcat foarte multe goluri.
Raportat la numărul de goluri marcate într-o rundă, am avut două situații aparte provocate de inegalitatea etapelor ca număr de meciuri. Astfel, trebuie spus că în seria I au fost trei etape (2, 5 și 11) cu câte șase meciuri, în seria cealaltă doar două (8 și 9), iar rest etapele au avut câte cinci meciuri. Logic, recordul de eficacitate ca număr de goluri marcate a fost înregistrat în ambele serii în etape cu 6 meciuri, adică în seria I în runda a 11-a – 21 de goluri și în seria a II-a în runda a 8-a – 17 goluri. Însă tot 17 goluri s-au mai marcat în seria de Vest și în a doua rundă. Însă în situația a doua de care aminteam mai sus, media de goluri a fost diferită, maximul fiind înregistrat în etapele a 15-a pentru seria I – 4 goluri pe meci și a 2-a pentru cealaltă serie – 3,4 goluri pe meci.
Cea mai săracă etapă în goluri a fost de departe cea de a 14-a cu doar 9 goluri în prima serie și 7 în a doua, în condițiile în care au fost cinci meciuri pe serie! De altfel, dacă e să adunăm golurile din ambele serii pe etape, penultima rundă a turului a fost cea mai slabă ca eficacitate, marcându-se de 2,3125 ori mai puțin decât în etapa a 11-a, atunci când s-a înregistrat maximul cu 37 de goluri.
Pălimaru și Voinea, turul vieții!
Și că tot vorbim de goluri, clasamentul marcatorilor din Liga a II-a a oferit o surprize majore la finalul turului. În seria I, golgheterii de tradiție ai eșalonului au fost cumplite dezamăgiri. Nume precum S. Chițu, D. Zaharia, M. Matei și D. Florea au marcat împreună zece goluri, adică cu unul mai mult decât liderul iernii, Pălimaru! Asta în timp ce Curelea, care a marcat de patru ori în cele șase meciuri jucate, are scuza de a nu fi evoluat din startul campionatului. După cum spuneam și mai sus, golgheterul seriei I este Clement Pălimaru, atacantul Otopeniului având parte de cel mai bun sezon al lui din ultimii ani, asta în condițiile în care în afara celor nouă goluri marcate, a mai ratat și un penalty (cu Rapid CFR) și a reușit și un autogol (cu Brăila). Interesant de remarcat că atacantul ilfovenilor este urmat în clasament de un cvartet de jucători, toți cu câte 5 goluri marcate. Este vorba de surprizele Băluță (Chindia) și Ciocâlteu (Brăila), omul-penalty Vașvari (FC Botoșani) – cu 4 din cele 5 goluri marcate de la punctul cu var și veteranul Zaharia (Săgeata), acesta din urmă marcând toate golurile în doar două meciuri (3 cu Buftea și 2 cu Slobozia).
Seria a II-a a adus un golgheter neașteptat în persoana lui Albert Voinea (foto) de la Damila. Tânărul atacant împrumutat de la Pandurii a făcut spectacol marcând de 10 ori (golul cu Voința a fost anulat), jumătate din ele de la 11 metri, pentru echipa sa. Practic, Voinea a marcat 62,5% din totalul de goluri ale clubului vâlcean, jucătorul Pandurilor fiind golgheterul absolut al turului de campionat al Ligii a II-a! O altă surpriză a constituit-o și ocupantul locului doi în serie, Cristi Boldea de la ACS Poli, care a punctat de 7 ori pentru echipa sa, în primul său sezon în acest eșalon. Ca o curiozitate, ultimele sale patru goluri au venit în patru partide consecutive, câte unul pe meci! Podiumul seriei a fost completat de duetul Coronei format din experimentații Marius Ene și Ion Coman (primul pierzând golul cu Voința), plus eterna speranță Mărkuș, toți cu câte 5 goluri
Dacă Săgeata e de oțel, în schimb Oltul curge mai greu
Meciurile Săgeții Năvodari au dat naștere la destule controverse prin prisma scorurilor înregistrate în acest tur de campionat, în șase din ele marcându-se minim patru goluri! De aceea nu surprinde că echipa lui Șunda are cel mai bun atac din Liga a II-a cu 23 de goluri, însă acestea au fost marcate de 11 jucători, Zaharia fiind cap de listă cu 5 reușite. Locul al doilea în clasamentul general al ofensivelor din Liga a II-a a fost împărțit între Sportul (seria I), Corona și ACS Poli (seria a II-a) toate cu câte 22 de goluri.
La polul opus se află noua echipă a Slatinei, formată prin absorbția celor de la Alro de către FC Olt, oltenii reușind contraperformanța de a marca doar de 9 ori, în condițiile în care în șapte partide (incluzând aici și meciul cu Voința) nu au marcat niciun gol! Colegele de serie FC Maramureș și CSM Rm. Vâlcea, ambele cu goluri anulate din cauza retragerii sibienilor, sunt „urmăritoarele” oltenilor cu câte 10 goluri, în timp ce Dunărea Galați este codașa seriei I cu 11 reușite.
UTA – impenetrabilă, Buftea – bulevard
Trecând la defensivă, găsim UTA lui Falub care a stat cel mai bine la acest capitol. Arădenii au doar 9 goluri primite, fiind singurii sub cota 10 în toată Liga a II-a. După ei s-au aflat timișorenii de la ACS Poli cu 10 goluri și un trio alcătuit din Corona, FCM Tg. Mureș (ambele tot din seria a II-a) și Sportul (cea mai bună defensivă din seria I). La polul opus se află Buftea a cărei defensivă a fost una de tip șvaițer cu 27 de goluri primite în 12 meciuri, cu o medie de 2,25 goluri încasate pe meci. Nici cu Farul Constanța nu ne-a fost rușine, care a primit 23 de goluri, în timp ce Brăila și Unirea Alba Iulia au cules câte 22 de „boabe”, ardelenii având cea mai slabă defensivă din seria a II-a. De remarcat că brăilenii au reușit o contraperformanță unică, fiind singura echipă de pe podium cu golaveraj negativ!
Luceferii nu sunt rapizi din 11 metri
Încheiem statistica golurilor cu două elemente: penalty-urile și autogolurile. La primul capitol, cel mai bine a stat golgheterul ligii, Albert Voinea, acesta transformând nu mai puțin de cinci lovituri de la punctul cu var. La fel de bine a stat și botoșăneanul Vașvari, care este liderul seriei I cu 4 reușite din penalty. În schimb, am avut parte și de 13 rateuri, cele mai multe, adică două de echipă, figurând în dreptul Rapidului Suceava (M. Negru și Căinari) și Luceafărului Oradea (Cr. Andor și S. Ianc).
Doar 7 autogoluri s-au „reușit” în tur, principalele beneficiare fiind Chindia și Corona cu câte două cadouri primite. La rândul lor, Brăila, FCM Tg. Mureș și Mioveni au beneficiat de erori ale adversarilor. În schimb, în meciul Brăila – Buftea din ultima etapă, centralul Amorăriței a considerat că autogolul lui Bunduc i se cuvine ca gol lui Gafița, deși pe reluarea TV s-a putut observa că șutul atacantului nu prindea spațiul porții dacă nu se lovea de coapsa portarului brăilean, ceea ce înseamnă că se consideră ca autogol.
Partea a treia a statisticii Ligii a II-a va conține o listă a recordurilor generale ale turului la nivel de goluri
IMPORTANT: Preluarea acestor statistici se poate face numai cu menționarea specifică a autorului în speță Mihai Andrieș (ligileinferioare.ro)
Articol și statistică de Mihai ANDRIEȘ