ANALIZĂ‚: Punctele pentru play-off și play-out sunt cheia campionatului!

Mihai Andries 28 Feb. 2014, 17:00 Special
ANALIZĂ‚:** Punctele pentru play-off și play-out sunt cheia campionatului!

După trei luni de pauză, eșalonul secund își reîncepe activitatea de Mărțișor, cu prima dintre etapele rămase restante de anul trecut, după decizia Comitetului Executiv de a amâna meciurile din decembrie din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Această amânare a dus la înghesuirea etapelor rămase, în condițiile în care sezonul regulat trebuie să se termine pe 12 aprilie. Cea mai afectată de această schimbare de calendar este seria I, acolo unde, din cauza Sportului, s-a rămas pe tabela Berger de 14 echipe, motiv pentru care vom avea parte de trei intermediare.

Titlul de campioană a sezonului regulat nu îi aduce promovarea

Ediția 2013-2014 a Ligii a II-a a beneficiat în vară de o reformă radicală, prin introducerea play-off-ului și play-out-ului la final sezonului regulat. Primele șase echipe vor intra în play-off și se vor bate pentru cele două locuri care duc în Liga 1, în timp ce restul de șase vor trece prin furcile caudine ale play-out-ului în tentativa lor de a evita căderea în Liga a III-a de pe unul din cele trei locuri retrogradabile. Asta dacă nu cumva se va schimba din nou sistemul competițional din vară și se va reduce numărul retrogradatelor.

Cel mai important element din noul sistem competițional este modul în care se încep cele două faze superioare ale competiției. Astfel, echipele vor intra în play-off, respectiv play-out cu numărul de puncte realizate contra echipelor care sunt calificate în faza respectivă. Acest lucru a stârnit o grămadă de controverse pentru că au apărut destule meciuri ciudate, cu echipe din prima jumătate a clasamentului cedând în fața codașelor.

În seria I, trei echipe luptă pentru două locuri

Un lucru este clar, Rapidul vrea să revină cu orice preț în primul eșalon, motiv pentru care se zbate de zor să își rezolve problemele financiare sau măcar să obțină o derogare pentru o licență provizorie de Liga 1. Aducerea lui Daniel Niculae, în condițiile în care l-au pierdut pe Alex Ioniță II, este un plus pentru echipa lui Viorel Moldovan, însă rămâne de văzut cât de mult va conta pauza pe care a avut-o internaționalul român.

În cărți pentru promovare sunt atât CSMS Iași, condusă de pe bancă de Marius Lăcătuș, cât și FC Clinceni, echipa care îl are în conducere pe fostul arbitru Dan Lăzărescu. Ieșenii au transferat mai bine de jumătate de echipă, însă rezultatele din amicale sunt departe de așteptări. Dacă luăm în calcul și situația lor în acest moment într-un clasament provizoriu pentru play-off, trebuie remarcat că CSMS e la trei puncte de Clinceni și la cinci de Rapid, dar are un meci mai puțin față de ilfoveni și două față de giuleșteni. Partea proastă e că ieșenii vor juca meciurile directe în deplasare, în timp ce echipa lui Vali Bădoi le primește pe ambele rivale pe teren propriu. De altfel, primul duel direct are loc sâmbătă, atunci când Clinceniul primește vizita moldovenilor.

Revelația Unirea Slobozia va avea un rol foarte important în arbitrarea disputei dintre cele trei în play-off, fiind greu de crezut că ialomițenii au intenții de promovare. Deja calificați mai departe, ei nu mai au prea multe de câștigat, dar pot produce surpriza de a termina în fruntea clasamentului la finalul sezonului regulat. Un rol asemănător îl poate avea și Berceniul, care ar putea da o mână de ajutor vecinilor de județ, cu condiția să nu facă prea mulți pași greșiți și să termine sezonul regulat sub linia de play-off.

Gloria Buzău are cea mai ingrată misiune, după ce și-a pierdut golgheterul, Verdeș plecând la Târgu Mureș. Cu patru echipe înșirate în patru puncte – Gloria, Bacău, Tărlungeni și Farul, lupta pentru locul 6 va fi aprigă în puținele etape rămase. În schimb, Rapid Suceava și Dunărea Galați sunt mai ocupate cu salvarea de la retrogradare, iar achizițiile făcute de ultimii pot face diferența.

În seria a II-a, bătălia pentru promovare se duce în cinci

Războiul celor două Craiove a ținut capul de afiș al iernii, în special din cauza scandalului din tabăra Mititelu. Povestea o știți mult prea bine și nu era rost să o mai repetăm, pentru că s-a vorbit zi de zi despre ea. Ce e mai important pentru etapele rămase este dacă Universitatea lui Mititelu va mai continua sau nu, în condițiile în care mâine are meci la Slatina și a cerut amânarea atât a acestuia, cât și a celui din runda următoare de acasă, cu FC Bihor pentru că nu are unde să se antreneze și nu este lăsată să intre pe „Ion Oblemenco”. Un lucru este cert, în aceste condiții, oltenii ies din lupta pentru promovare, fiind greu de crezut că vor putea face față unor adversari care s-au întărit serios în această iarnă.

În teorie, pentru promovare mai rămân în loc restul de cinci echipe aflate acum pe loc de play-off. Șanse au toate, de la liderul CS U Craiova, continuând cu Gloria Bistrița, CSM Râmnicu Vâlcea, ASA și Metalul Reșița, chiar dacă ultima trebuie să stea cu ochi și la spate, acolo unde FC Olt și CS Mioveni, ba chiar și Olimpia Satu Mare visează să termine sezonul regulat pe loc de play-off.

Cele mai active pe piața transferurilor au fost de departe CS U Craiova și ASA. Primii au reușit să dea lovitura prin aducerea lui Vătăjelu și Varga, la care s-au mai adăugat nume interesante precum sârbul Tomic, lituanianul Valskis sau internaționalul de juniori Andrei Ivan. De partea cealaltă, mureșenii au adus un 11 complet cu tot cu trei rezerve, iar achizițiile lor au fost mult mai răsunătoare decât ale oltenilor. Ceferiștii Hora, Sepsi și Voiculeț, faimosul N’Doye și golgheterul Ligii a II-a Verdeș au fost cap de listă, la și alții figurând Bejan, Ologu sau Băcilă.

Vâlcea și Reșița au punctat mai modest la transferuri, primii cu experimentați Tănasă și N’Kongue, ceilalți cu Oprița, Zimmermann și Vădrariu. Însă reșițenii au pierdut două piese de bază, golgheterul Staicu – ajuns la ACS Poli și căpitanul Vătăjelu – ajuns la rivala CS U Craiova.

Nu trebuie uitată nici Bistrița, chiar dacă trece printr-o perioadă grea cu banii, însă jucători experimentați precum Mărginean, Albuț, Chibulcutean sau Chițu pot face diferența, mai ales că lângă aceștia au apărut tineri talentați cu dorință de afirmare cum ar fi revelația iernii, Alin Țegle.

De remarcat că deși stă momentan cel mai bine într-un clasament provizoriu pentru play-off, ASA are cel mai dificil program, pentru că va juca meciurile importante numai în deplasare, primul examen fiind sâmbătă după-masă la liderul CS U Craiova. În aceste condiții, fiecare pas greșit va conta enorm la final când se va trage linie, iar seria a doua se anunță a fi una dintre cele mai disputate din ultimii ani.

În subsol, atât Mioveniul cât și Bihorul vor să spele rușinea unui sezon destul de modest până acum, ultimii cu un nou antrenor pe banca tehnică. UTA speră la un miracol în al 24-lea ceas care să o scoată din problemele fără sfârșit, scandalurile cu Marțian și incertitudinea din punct de vedere financiar aducând echipa la un pas de dezastru.

Lanterna Minerul Motru știe că doar un miracol o va salva de la revenirea în Liga a III-a, dar va lupta până la capăt, cu dorința de a părăsi eșalonul secund cât mai onorabil.

Licența, piesa cheie a promovării

Toate calculele de mai sus pot fi date peste cap de procesul de licențiere, pentru că anul acesta s-au schimbat foarte multe date ale problemei. Cel mai important este acela că vor promova în Liga 1, primele două echipe clasate care au licență. De remarcat și ajutorul primit de CS U Craiova prin eliminarea obligativității celor trei ani de existență, situație în care nu va mai conta că echipa a fost înscrisă în campionat în vară

Play-off și play-out cu două intermediare

Iată și cum arată acum programul etapelor rămase de disputat în Liga a II-a:

– 1 martie: etapa 17 – seria I, etapa 15 – seria a II-a

– 8 martie: etapa 18 – seria I, etapa 16 – seria a II-a

– 12 martie: etapa 19 – seria I

– 15 martie: etapa 20 – seria I, etapa 17 – seria a II-a

– 22 martie: etapa 21 – seria I, etapa 18 – seria a II-a

– 26 martie: etapa 22 – seria I, etapa 19 – seria a II-a

– 29 martie: etapa 23- seria I, etapa 20 – seria a II-a

– 5 aprilie: etapa 24 – seria I, etapa 21 – seria a II-a

– 9 aprilie: etapa 25 – seria I

– 12 aprilie: etapa 26 – seria I, etapa 22 – seria a II-a

Cele două faze superioare ale competiției vor începe pe 19 aprilie. Play-off-ul și play-out-ul vor avea câte 10 etape și se vor termina pe 7 iunie. Opt dintre aceste runde se vor disputa în fiecare weekend, dar vor exista și două intermediare, a patra – pe 7 mai și a opta – pe 28 mai.

Iată și datele de disputare ale play-off-ului/play-out-ului: 19 aprilie, 26 aprilie, 3 mai, 7 mai, 10 mai, 17 mai, 24 mai, 28 mai, 31 mai, 7 iunie

CLASAMENT GENERAL SERIA I

1. Rapid București    14    8    4    2    20-11    28    +7
2. Unirea Slobozia    14    8    4    2    20-14    28    +7
3. FC Clinceni    14    7    4    3    28-18    25    +4
4. CSMS Iași    14    8    1    5    23-14    25    +1
5. ACS Berceni    12    6    4    2    16-11    22    +7
6. Gloria Buzău    13    4    6    3    18-14    18    -3
7. SC Bacău    14    5    3    6    19-18    18    -3
8. Unirea Tărlungeni    14    4    3    7    9-14    15    -6
9. Farul    14    4    3    7    10-20    15    -6
10. CF Brăila    14    4    2    8    18-25    14    -7
11. Rapid Suceava    13    2    5    6    14-23    11    -10
12. Dunărea Galați    12    0    3    9    11-24    3    -12

CLASAMENT GENERAL SERIA A II-A

1. CS U Craiova    14    8    4    2    16-8    28    +7
2. CSM Rm. Vâlcea    14    7    4    3    20-14    25    +4
3. Gloria Bistrița    14    7    3    4    15-11    24    +3
4. FC U Craiova    14    5    7    2    12-7    22    +1
5. ASA Tg. Mureș    14    5    7    2    11-7    22    +1
6. Metalul Reșița    14    6    2    6    17-16    20    -1
7. FC Olt    14    4    6    4    11-10    18    -3
8. Olimpia    14    4    6    4    12-13    18    0
9. CS Mioveni    14    4    5    5    14-16    17    -7
10. FC Bihor    14    3    4    7    11-16    13    -8
11. UTA Arad    14    2    5    7    9-18    11    -10
12. Minerul Motru    14    2    1    11    9-21    7    -14

CLASAMENTE PROVIZORII DE PLAY-OFF ȘI PLAY-OUT

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ
Foto: Liviu CHIRICĂ‚

Mihai Andries 28 Feb. 2014, 17:00 Special
Pe aceeași temă